Понад 800 квартир та 26 будинків: як відновлюють житло в Сергіївці після ракетного удару. ВІДЕО

Понад 800 квартир та 26 будинків: як відновлюють житло в Сергіївці після ракетного удару. ВІДЕО

Ексклюзивно
Понад 800 квартир та 26 будинків: як відновлюють житло в Сергіївці після ракетного удару. ВІДЕО
. Білгород-Дністровська райдержадміністрація

Більше 800 квартир у 26 будинках були пошкоджені внаслідок ракетної атаки по Сергіївці 1 липня. Їх планують відремонтувати коштом місцевого та обласного бюджетів, а також приватного бізнесу. Як відновлюється селище дізнавались кореспонденти Суспільного.

Біля дев'ятиповерхівки, котра зазнала найбільшого удару, прибрали завали. Її визнали придатною до експлуатації і згодом мають укріплювати фасад. В 50 метрах від неї будинок, який також пошкодило вибуховою хвилею. На п'ятому поверсі мешкає пенсіонерка Поліна Добровольська.

Сергіївка відновлення
Пенсіонерка Поліна Добровольська. Суспільне Одеса

"Наш під'їзд прямо навпроти місця вибуху, там навіть 50 метрів немає. Всі ті під'їзди прикрила дев'ятиповерхівка, інші — чотирнадцятиповерхівка. А на нас прямо пішло. Тому тут винесло і двері, і все", — розповіла жінка.

Вікна у квартирі Поліни та інших мешканців цього будинку безкоштовно зголосилась замінити одеська віконна компанія.

У квартирі поверхом вище наразі працюють майстри віконної компанії — планують засклити балкон. Тут мешкає Галина Антоніну. Частину вікон в оселі жінка відновила за власний кошт.

Власниця пошкодженої квартири Галина Антоніну.
Власниця пошкодженої квартири Галина Антоніну. Суспільне Одеса

"Страшно було, гучно. Вилетіли, сіли, зачекали, доки третій скінчився і побігли на вулицю. Бо летіло все", — згадує момент вибуху Галина.

В іншому будинку пошкоджені вікна у 28 квартирах та у під'їздах. Компанія з монтажу працює перший день, роботу планує виконати за два тижні. Робітники самі вирішили працювати безкоштовно, аби допомогти людям, розповів головний інженер Володимир Славченко.

"В перший же день як дізнались про цю трагедію, до нас звернулись з селищної ради. Ми взялись за цей будинок. Наскільки я знаю, ми перші хто зараз почав щось робити. Багато хто хоче, щоб змінили скло або поставили стару раму назад, бо вона просто вилетіла, і все, і залишилась у гарному стані", — розповів спеціаліст.

Сергіївка відновлення
Пошкоджені віконні рами: наслідки ракетного удару по Сергіївці. Суспільне Одеса

За словами керівника фінансового управління Сергіївської громади Олега Полянського, насамперед треба відновити вікна, далі — периметри будинків. Щоб в холодну пору року в помешкання не потрапляли опади.

Наразі щодо одного з будинків оголосили тендер та шукають підрядну компанію. На його ремонт понад два мільйони гривень в рамках субвенції виділили депутати облради.

"Я думаю десь в середині, в кінці серпня будуть проводитись роботи по Чорноморській, 1. Це, скажімо так, другий за пошкодженістю будинок після Чорноморської, 23. Вони розміщені поряд. Там всі квартири пошкоджені", — пояснив Полянський.

За інформацією голови Сергіївської громади Анатолія Чередниченка, вісім будинків з невеликими пошкодженнями відновлять за рахунок місцевого бюджету. Щодо інших будинків звернулись до Білгород-Дністровської районної військової адміністрації та до обласної влади.

Сергіївка відновлення
Робітники компанії з Одеси, яка зголосилась відновити вікна за власний кошт. Суспільне Одеса

Сергіївка відновлення
Суспільне Одеса

Сергіївка відновлення
Суспільне Одеса

Читайте також

  • Жителі Дачного в Одеській області відновлюють будинки після ракетної атаки Росії. ФОТО. ВІДЕО
  • У Сергіївці на Одещині починають відновлювати будинки після ракетного удару. На один виділили 2,3 млн гривень
  • "Подумала, що ми всі померли". Ракетні удари зруйнували житло багатодітної родини з Дачного

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок