Північна Македонія повернула Україні чотири Су-25, придбані у 2001 році

Північна Македонія повернула Україні чотири Су-25, придбані у 2001 році

Північна Македонія повернула Україні чотири Су-25, придбані у 2001 році
. Фото: mkd.mk

Північна Македонія вирішила передати Україні чотири штурмові літаки Су-25, придбані у 2001 році.

Про це повідомляє MKD із посиланням на власні джерела.

"Чотири військові літаки Су-25, які Македонія купила в України під час конфлікту 2001 року за чотири мільйони євро, днями було передано Україні в дар", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, Міноборони країни не спростувало та не підтвердило цю інформацію.

"Докладні деталі всіх трьох рішень, їх зміст та пояснення будуть розсекречені та опубліковані прозоро. Прийняті досі рішення не знижують боєздатність нашої армії", — розповіли в держустанові.

Північна Македонія планувала продати літаки ще у 2004 році.

"Під час конфлікту в Македонії, у червні 2001 року, Македонія купила в України чотири бойові літаки Су-25, три одномісні та один двомісний. Літаки призначені для безпосередньої підтримки піхоти, і в ході конфлікту здійснили кілька бойових вильотів на підтримку наземних дій сил безпеки Македонії", — зазначається у дописі.

У 2003 році Міністерство оборони Північної Македонії заявило, що потреби у бойових літаках у складі Збройних сил більше немає, і у 2004 році літаки були законсервовані та готові до продажу. При цьому у 2011 році Міноборони знову почало замислюватися про модернізацію Су-25 за стандартами НАТО, але ця ідея провалилася, зауважують журналісти.

У Повітряних силах ЗСУ прокоментували передачу літаків від Македонії, зазначивши, що не можуть розкривати інформацію про поставки.

"Перемови щодо надання техніки, запчастин, боєприпасів, зокрема й авіаційних ідуть постійно на різних рівнях військово-політичного керівництва держави. Поки що ми не озвучуємо жодну передачу. Має бути офіційна заява уряду або Міністерства оборони", — заявив у коментарі Суспільному речник повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Раніше повідомлялося, що упродовж останнього тижня Збройні сили знищили близько 15 російських складів та логістичних баз за допомогою реактивних систем залпового вогню HIMARS та MLRS.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 162. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок