Російський суд засудив американську баскетболістку Бріттні Грайнер до дев'яти років в'язниці

Російський суд засудив американську баскетболістку Бріттні Грайнер до дев'яти років в'язниці

Російський суд засудив американську баскетболістку Бріттні Грайнер до дев'яти років в'язниці
. Американська баскетболістка Брітні Грайнер, фото: AP

Спортсменку утримують в Росії від лютого цього року.

Російський суд визнав американську баскетболістку Бріттні Грайнер винною у зберіганні наркотиків. Спортсменку засудили до дев'яти років позбавлення волі.

31-річна Грайнер, як і значна частина інших баскетболісток жіночої НБА, проводила міжсезоння в іноземному чемпіонаті. До Росії вона вирушила для того, аби приєднатися до складу команди УГМК з Єкатерингбургу.

Грайнер затримали в Підмосков'ї 17 лютого, за тиждень до розв'язання Росією повномасштабної війни в Україні. Тоді правоохоронці пояснили затримання американки наявністю у неї гашишного масла в картриджах для електроних сигарет.

Читайте також: У Росії затримали американську баскетболістку. Влада США вважає, що її можуть тримати як "заручницю"

У США від початку справи заявляли про політичну вмотивованість дій російської сторони. Та готувалися до обміну американки на Віктора Бута - російського кримінального торговця зброєю, що від 2012 утримується в американській в'язниці. Проте в Росії заявили, що не підуть на обмін до закінчення справи в суді.

7 липня Грайнер визнала свою провину в зберіганні наркотиків на тлі розмов про можливий обмін. За 20 днів вона свідчила в суді та заявила, що помилково провезла на територію Росії канабіс. На суді 4 серпня сторона обвинувачення вимагала для неї 9 років та 6 місяців ув'язнення. Захист Грайнер наполягав на звільненні баскетболістки від звинувачень або поблажливому ставленні в процесі винесення вироку.

Але російський суд засудив її до дев'яти років у в'язниці.

Адвокати Бріттні заявляли, що у Штатах баскетболістці виписували медичний канабіс для послаблення хронічного болю під час міжсезоння.

"Це вказує на те, що Грайнер вживала марихуану лише вдома в дуже малих дозах і не мала наміру ввозити речовину до Росії", - наводить слова захисниці Грайнер видання NPR.

Суд закінчився вибаченням з боку Грайнер до партнерок по своїй команді в Росії. Вона наголосила, що не мала наміру порушувати закон після прибуття до країни.

Попри рішення, захист Грайнер повідомив, що подаватиме апеляцію на рішення російського суду.

Хто така Грайнер

  • 31-річна американська баскетболістка, колишня гравчиня жіночої НБА.
  • Грайнер - 2-разова олімпійська чемпіонка: у складі збірної США вона здобувала "золото" на Іграх-2016 та 2020.
  • В Росії Грайнер виступала у складі команди УГМК Єкатерінбург з 2016 року.
На початок