Вступна кампанія у період війни. Що прогнозують в найстарішому виші Рівненщини

Вступна кампанія у період війни. Що прогнозують в найстарішому виші Рівненщини

Вступна кампанія у період війни. Що прогнозують в найстарішому виші Рівненщини
. Фото: Суспільне Рівне

Наприкінці липня українські виші почали приймати документи від охочих здобувати освіту. Водночас Національне мультипредметне тестування, яке через війну стало заміною ЗНО, ще триває. Про початок вступної кампанії та тенденції, які прогнозують освітяни, Суспільне розповідає на прикладі найстарішого вищого навчального закладу Рівненщини Національного університету Острозька академія.

Наталія Горецька — учасниця бойових дій. Має середню спеціальну освіту оператора комп'ютерного набору. Здобути вищу освіту вирішила в Острозькій академії.

"Служила в рівненській частині з літа 2016 по літо 2018 року. Вступаю на комп'ютерні науки, щоб покращити знання в цій галузі, роблю це за рекомендацією випускниці академії", — каже абітурієнтка.

Вступна кампанія
Абітурієнтка Наталія Горецька. Фото: Суспільне Рівне

Для абітурієнтів в Острозькій академії діє профорієнтаційний корпус і консультаційний центр. Вступникам проводять екскурсії навчальним закладом, а також розповідають про освітньо-професійні програми, допомагають розрахувати конкурсний бал.

"Вступна кампанія 2022 року досить така унікальна: це воєнний стан, це пільги, які збільшилися. Звертаються з пільгами, звертаються щодо вибору освітніх програм, адже в академії їх стало більше, стали більш розширені. А ще звертаються щодо вибору пріоритетів, будь-які консультації ми надаємо", — розповідає керівниця консультаційного центру Софія Лозюк.

Оскільки Національне мультипредметне тестування ще триває, абітурієнтів тут поки небагато, переважно це випускники минулих років, каже відповідальна секретарка приймальної комісії Ольга Кривицька. Більше вступників очікують ближче до середини серпня:

"Ми вчасно підготувалися до можливих різних варіантів, які диктують умови, в яких ми працюємо. Особливістю можна відзначити наявність певних моментів, як, на жаль, розширення кола абітурієнтів, які будуть вступати по спецумовах".

Вступна кампанія
Фото: Суспільне Рівне

Особливість цьогорічної вступної кампанії — абітурієнти обов'язково мають подавати мотиваційні листи.

"З однієї сторони мотиваційний лист є безпосереднім документом, який дає право прийняти рішення про допуск абітурієнта до участі в конкурсі, з другої сторони — на основі встановлення пріоритетності мотиваційних листів одного абітурієнта перед іншим, визначається його місце в рейтинговому списку рекомендованих до зарахування", — каже Кривицька.

У якому форматі відбуватиметься навчання, — в очному чи онлайн, — в університеті ще не знають. Поки що це вирішують із відповідними структурами. За словами Ольги Кривицької, у закладі є сховища, щоб забезпечити укриття для всіх студентів, викладачів та персоналу.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок