Рахує в умі — допомагає ЗСУ. На Рівненщині 7-річна переселенка знайшла свій спосіб волонтерити

Рахує в умі — допомагає ЗСУ. На Рівненщині 7-річна переселенка знайшла свій спосіб волонтерити

Ексклюзивно
Рахує в умі — допомагає ЗСУ. На Рівненщині 7-річна переселенка знайшла свій спосіб волонтерити
. Фото з FB-сторінки Рокитнівська бібліотека

На Рівненщині у селищі Рокитне семирічна дівчинка-переселенка під час благодійного ярмарку збирала гроші, демонструючи навички ментальної арифметики. Анастасія Велічко в уяві обчислювала складні приклади. Зібрані кошти передали на допомогу українській армії.

Почувши про ярмарок, дівчинка сама проявила ініціативу долучитися, розповіла її мати Марія. А оскільки продавати було нічого, вирішили використати арифметичний талант семирічної волонтерки.

“Донечка теж хотіла долучитись до цієї акції. Вона постійно хвилюється, хоче, щоб скоріше настав мир. У нас не було речей, які можна продавати. Та й ми не рукодільниці. Тому вирішили: будемо продавати свій розум. Хотілося показати людям, що інтелект і розумові здібності теж важливі для нашого майбутнього, для нашого життя. Це і є наше майбутнє”, — каже пані Марія.

У такий спосіб Анастасія Велічко на ярмарку зібрала 1 142 гривні. Ментальну арифметику дівчинка вивчає з п'яти років. За словами мами, вона додає та віднімає в межах тисячі, а також в умі множить двозначні та тризначні числа на однозначні.

"Були такі, що дивувалися. Мовляв, як це можна порахувати, чи немає у неї підказок. Я тоді їм казала, щоб задали такий приклад, який вони вважають складним чи цікавим. Інші приходили й казали: "Я сам вмію так порахувати". Але це були дорослі чоловіки, років за 40, а Настуні лише сім, вона закінчила перший клас. Думаю, несправедливо порівнювати", — додає жінка.

Рахувала в умі — допомагала ЗСУ. На Рівненщині 7-річна переселенка знайшла свій спосіб волонтерити
Фото з FB-сторінки Рокитнівська бібліотека

Родина дівчинки переїхала до Рокитного 24 лютого. До початку бойових дій вони жили на околиці Києва, неподалік Ірпеня. Марія каже, що повертатися додому поки бояться.

“Бойові дії були від нашого дому дуже близько, можна сказати, що через дорогу. Тому ще у перший день війни вирішили їхати. Ракети летіли повз вікно. Ми зрозуміли, що немає часу на роздумування. Я сама родом з Рокитного, тут народилась і виросла, тут закінчила школу”, — розповіла мама дівчинки.

За словами Марії, дівчинку вивчати математику не змушують, вона займається тим, що їй подобається. На ярмарку вдалося зібрати всю суму за годину.

"Ми не були довго, вона ще маленька, стомилася. Та й не ставили собі якусь планку, що повинні зібрати стільки чи стільки. Йшли бути корисними. Хотіли показати, що попри війну, не зважаючи на переселення, віддалене навчання.... Тобто відмовки можуть бути завжди, але якщо людина хоче кращого життя, вона має розвиватися, в будь-яких умовах", — додає жінка.

Авторка: Надія Кривко

Читати також

  • Багі на фронт: у Рівному волонтери створюють позашляховики для ЗСУ
  • У Рівному шестирічна донька загиблого військового збирає гроші для ЗСУ

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок