Верховний суд РФ визнав "Азов" терористичною організацією. В України відреагували

Верховний суд РФ визнав "Азов" терористичною організацією. В України відреагували

Оновлено
Верховний суд РФ визнав "Азов" терористичною організацією. В України відреагували
. У Вінниці відбувся біговий флешмоб "Біжу за Азовсталь". Фото: Суспільне Вінниця

Верховний суд РФ у вівторок, 2 серпня, визнав український полк "Азов" терористичною організацією і заборонив його діяльність в Росії. Про це повідомляє ТАСС.

"Адміністративну заяву генерального прокурора задовольнити, визнати український воєнізований підрозділ "Азов" терористичною організацією та заборонити його діяльність на території Російської Федерації", — оголосила рішення суддя.

За її словами, виконання рішення починається негайно.

Суд оголосив лише резолютивну частину рішення, його мотиви залишаються невідомими. Рішення поки що не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції, зазначає ТАСС.

Розгляд позову прокуратури відбувся за відсутності представників протилежної сторони. Більшість засідання провели у закритому режимі.

Для журналістів трансляцію засідання включали тільки на стадії допиту свідків.

Читайте також: Посольство РФ у Великій Британії заявило, що бійці "Азова" "заслуговують на принизливу смерть"

Учасники організації, визнаної судом терористичною, несуть кримінальну відповідальність. Засновники такої організації та її керівники караються позбавленням волі терміном від 15 до 20 років зі штрафом до одного мільйона рублів. Рядові учасники — терміном від 5 до 10 років зі штрафом до 500 тисяч рублів. Ті, хто добровільно припинив участь у діяльності організації до початку розслідування, звільняються від кримінальної відповідальності, пояснює ТАСС.

Реакція Національної гвардії України

В Нацгвардії України заявили, що таким рішенням Росія шукає нові приводи і виправдання для своїх воєнних злочинів, зокрема "після жахливої страти українських військовополонених у н.п. Оленівка".

"Однак ініціатори законів, керувалися створеним у власних ЗМІ образом і навіть не розуміли, що йдеться про окремий загін спецпризначення державної структури, а не про неформальну парамілітарну групу", — йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що "Aзов" входить до складу 12-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України, тобто це не окремий "полк", а структурний підрозділ у складі військового формування в підпорядкуванні МВС, що на законних підставах функціонує у державі.

Реакція Михайла Подоляка

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк водночас заявив, що будь-які рішення в російських юрисдикціях стосовно України чи її військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності для світу та не позначаться на переговорному процесі щодо обміну полоненими.

"Рішення Верховного суду Росії взагалі ні на що не впливає і є суто внутрішнім пропагандистським продуктом", — зазначив він.

За словами Подоляка, є дивним те, що країна, "яка стоїть за крок до того, щоб бути визнаною спонсором тероризму і яка порушує будь-які правила та звичаї ведення війни, визнає когось терористичною організацією".

Реакція "Азову"

В "Азові" також відповіли на інформацію про визнання полку "терористичною організацією". Заяву опублікували 2 серпня на сторінці військового формування. У ній йдеться про те, що такими діями влада Росії шукає пояснення для воєнних злочинів. В полку закликали іноземні держави визнати РФ державою-терористом.

Верховний суд РФ визнав "Азов" терористичною організацією — ЗМІ
В "Азові" відповіли на інформацю про визнання їхнього полку "терористичною організацією" у РФ. Фото: Telegram/Aзов - Маріуполь

Що відомо

  • Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • 6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що після боїв за Маріуполь у російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу "Азовсталь".

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 160. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок