Російські війська відповідальні за напад на в'язницю в Оленівці — ISW

Російські війська відповідальні за напад на в'язницю в Оленівці — ISW

Російські війська відповідальні за напад на в'язницю в Оленівці — ISW
. Зруйноване приміщення в’язниці в Оленівці, 29 липня 2022 року. Фото: AP

Американський Інститут вивчення війни (ISW) оцінює, що російські війська відповідальні за напад на Оленівську в'язницю 28 липня, внаслідок якого загинули 53 українські військовополонені. Про це йдеться в аналітичному звіті ISW за 1 серпня.

Двоє американських чиновників анонімно підтвердили виданню Politico 1 серпня, що на території в’язниці не знайшли слідів наданих США високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) — найточнішої артилерійської системи України.

У Кремлі стверджують, що Україна використовувала ракети HIMARS і високоточні ракети для знищення українських військовополонених і стримування українських перебіжчиків. Супутникові та інші зображення з місця показують, що атака пошкодила лише одну будівлю, не зруйнувала стіни цієї будівлі та не залишила воронки від снарядів поблизу. Це дуже переконливо свідчить про те, що руйнування в’язниці було результатом або високоточного удару, або закладеного усередині запального або вибухового пристрою.

Американський чиновник сказав Politico, що “докази показали, що атаку не здійснив Київ”. Якби Україна використала щось інше, ніж HIMARS, для нанесення удару, атака майже напевно залишила б супутні пошкодження навколо об’єкта, включаючи кратери та інші пошкоджені будівлі. Враховуючи оцінку США про те, що HIMARS не використовувалися в атаці, ISW вважає, що Росія несе відповідальність за цей напад на українських військовополонених у порушення Женевської конвенції.

Що відомо

  • Організація Об'єднаних Націй отримала від української та російської сторін запити щодо про розслідування удару по колонії в Оленівці, де утримувалися українські військовополонені.
  • Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
  • За попередніми висновками міжнародних експертів, причиною вибуху в колонії в Оленівці могла стати термобарична зброя.
  • Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російська сторона погодилась віддати тіла військовополонених, які загинули внаслідок вибуху в Оленівці, але "після закінчення розслідування".

Читайте також

Наявні докази більше підтверджують заяву України, ніж РФ — ISW про напад на полонених в Оленівці

Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Окупанти виклали список загиблих і поранених в Оленівці. Патронатна служба "Азову" його перевіряє

Головна мета теракту в Оленівці — приховування фактів розкрадання коштів — ГУР

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

Ексбранка Оленівської колонії розповіла про умови утримання українських полонених

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок