Ексбранка Оленівської колонії розповіла про умови утримання українських полонених

Ексбранка Оленівської колонії розповіла про умови утримання українських полонених

Ексбранка Оленівської колонії розповіла про умови утримання українських полонених
. Колонія в Оленівці, Донецька область. 29 липня 2022 року, фото: АР

Волонтерка Ганна Ворошева провела в Оленівській колонії 100 днів. Вона вважає, що українські полонені були вбиті російськими військовими свідомо.

Як вона розповіла в інтерв'ю, яке розмістила на Ютуб-каналі співголова Комітету з медіа та комунікацій Американської торгової палати в Україні Тетяна Попова, у в'язниці в Оленівці була своя промислова зона, де були занедбані будівлі.

"Вона (промзона - ред.) була за воротами як такий виділений сегмент. І там нікого ніколи не було. На даний момент ми розуміємо, що якимсь чином навмисне людей туди переселили, згрупували за якоюсь ознакою та перевели їх туди", — розповідає волонтерка.

Вона також зауважила, що на поширених в мережі кадрах після вибуху була велика кількість ліжок, які, як каже волонтерка, була дефіцитом на тій території.

"Тобто спеціально були завезені з якогось місця ці ліжка двоярусні металеві старого зразка. Вони були приготовлені. За якоюсь ознакою сепарування застосували до загальної кількості "азовців" і перевели їх туди. На мою думку, що там сталося – це вбили людей, свідомо та цинічно, кровожерно. Це абсолютне зло", — сказала Ворошева.

За її словами, конвоїри в колонії дуже агресивно ставилися до самого факту існування батальйону "Азов". У цій колонії, розповідає волонтерка, були й "азовці", які потрапили в полон не тільки з "Азовсталі".

"Те, як їх били і як до них ставилися, і що їм говорилося, свідчило про те, що на них чекає дуже жорстока доля в цьому просторі", — згадує волонтерка.

Вона розповіла, що основну частину військових з Азовсталі завезли у колонію 17 березня.

"Поселили на бараку. Потім пішла чутка, що всіх "азовців", які вийшли з Азовсталі, почали готувати на обмін. У чому це полягало? Складалися якісь списки, якісь допити, опитування. Та між собою конвоїри говорили про те, що багато хто з них ніколи нікуди вже не вийде. Що мінімум вони тут до кінця війни, максимум — їх просто не стане. Говорилося, що когось переводять до інших установ у центральній Росії, називалися міста Таганрог, Ростов, і просто говорилося, що далеко поїдуть", — згадує вона.

На її думку, багато в'язнів, які зазнавали побиття, тортур і знущань з боку конвоїрів, могли не витримати цього, і, вважає вона, "найімовірніше, є певна кількість людей, про яких окупанти не думали, що про них потрібно буде звітувати".

"Після розголосу в медіа про "азовців", таку світову підтримку факту звільнення або обміну військовополоненими. Їм (конвоїрам) потрібно було приховати свої злочини стосовно тих людей, яких уже не було на той момент", — вважає Ворошева.

Що відомо

  • Організація Об'єднаних Націй отримала від української та російської сторін запити щодо про розслідування удару по колонії в Оленівці, де утримувалися українські військовополонені.
  • Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
  • За попередніми висновками міжнародних експертів, причиною вибуху в колонії в Оленівці могла стати термобарична зброя.
  • Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російська сторона погодилась віддати тіла військовополонених, які загинули внаслідок вибуху в Оленівці, але "після закінчення розслідування".

Читайте також

Наявні докази більше підтверджують заяву України, ніж РФ — ISW про напад на полонених в Оленівці

Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Окупанти виклали список загиблих і поранених в Оленівці. Патронатна служба "Азову" його перевіряє

Головна мета теракту в Оленівці — приховування фактів розкрадання коштів — ГУР

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок