Як жителі Полтавщині від 1 серпня можуть купити антибіотики

Як жителі Полтавщині від 1 серпня можуть купити антибіотики

Як жителі Полтавщині від 1 серпня можуть купити антибіотики
. фото: Суспільне Полтава

Від 1 серпня жителі Полтавщини, як і України, зможуть придбати антибіотики лише за рецептом. Від тепер його формують і електронно. Запрацювати це мало ще у квітні, та через повномасштабне вторгнення нововведення відтермінували, розповіла Суспільному керівниця обласного "Центру громадського здоров'я" Ніна Дурдикулиєва.

В одному із медзакладів Полтави 34-річний Максим Караваєв очікує на післяопераційний огляд лікаря.

"Мені потрібні були імпланти, були проблеми із кісткою. Спочатку мені Андрій Миколайович зробив кістку. І сьогодні мені поставили першу частину імплантів", — каже полтавець Максим Караваєв.

Як жителі Полтавщині від 1 серпня можуть купити антибіотики
Пацієнт на прийомі у стоматолога. фото: Суспільне Полтава

Після огляду Максиму призначили антибіотики.

"Сьогодні ми виписали йому електронний рецепт. Після такого втручання необхідне застосування антибіотикотерапії. Ми знайшли пацієнта в базі, внесли дані його і роздрукували рецепт", — говорить хірург-стоматолог Андрій Бусло.

Із 1 серпня придбати антибіотики можна лише за рецептом лікаря. Віднині його формуватимуть і в електронному вигляді.

"Сьогодні був перший клієнт, якого ми відпустили за електронним рецептом із антибіотиками. Рецепт ми погасили. І ліки клієнту віддали", — розповідає фармацевтка Олеся Тома.

Як жителі Полтавщині від 1 серпня можуть купити антибіотики
Аптека у Полтаві. фото: Суспільне Полтава

"Дуже багато пацієнтів – це 64 % – самі собі призначають антибіотики – йдуть і купляють. Це призводить до того, що у випадку серйозних захворювань, таких як, пневмонія, туберкульоз, призначені лікарем антибіотики, вони являються неефективними. Тобто самовільне призначення і придбання антибіотиків призводить до антибіотикорезистенції здатність мікроорганізмів виживати й розмножуватись, незважаючи на присутність антибіотиків", — говорить керівниця обласного "Центру громадського здоров'я" Ніна Дурдикулиєва.

У разі відсутності доступу до Інтернету, штамп, який підтверджує продаж препаратів, ставлять на інформаційній довідці, яку видають до електронного рецепта.

"Електронний рецепт – це сучасний аналог паперового рецепта для того, щоб ми могли виписати певні ліки і зробити цей процес більш контрольованим. Пацієнт уже зареєстрований у центральній базі, тобто мені його заново реєструвати не потрібно. Мені потрібно просто заново провести пошук, додати діагноз і приступити до виписки цього електронного рецепту", — каже хірург-стоматолог Богдан Романенко.

Як жителі Полтавщині від 1 серпня можуть купити антибіотики
Лікар формує електронний рецепт. фото: Суспільне Полтава

Продаватимуть антибіотики за наявності не лише електронного, а й паперового рецепта від лікаря.

"Виключенням для електронного рецепту, електронного документообігу придбання антибіотиків є ті території, де проводяться активні бойові дії, які під окупацією ворога", — розповідає керівниця обласного "Центру громадського здоров'я" Ніна Дурдикулиєва.

За словами Ніни Дурдикулиєвої, у всіх 113 закладах охорони здоров’я Полтавщини, де надають медпослуги, пацієнти можуть отримати електронні рецепти на антибіотики.

Читайте також:

Амбулаторії у Щербанівській громаді на Полтавщині хотіли закрити: у чому справа

На початок