Яким буде освітній процес на Херсонщині — голова Херсонської облради

Яким буде освітній процес на Херсонщині — голова Херсонської облради

Яким буде освітній процес на Херсонщині — голова Херсонської облради
. Фото: Суспільне Миколаїв

Навчальний рік для Херсонської області має розпочатися з 1 жовтня, зараз триває формування навчальної мережі. За узгодженням із Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, цей процес подовжено до 20 вересня. Про це Суспільному розповів голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

За його словами існує пропозиція від Міністерства освіти і науки України щодо того, щоб всі вчителі з окупованих територій отримували гроші за простій.

"Простій буде виплачуватися всім сто відсотків, хто не співпрацює з росіянами. А вчителям, які працюють буде виплачуватися в повному обсязі зарплатня. Міністерство вже узгодило це з комітетом Верховної Ради по освіті. Думаю, що сьогодні-завтра цей законопроєкт уже буде там. Коштом освітньої субвенції всім, хто на простої, будуть виплачуватися гроші. Принаймні, 2022-23 рік стовідсотково", - каже Самойленко.

Освітні програми кожна школа розробляє окремо. Тому ті заклади, де більшість учителів виїхали за межі окупованих територій, вже оголошують про процес навчання та працюють над навчальними програмами. Велика кількість закладів розпочне роботу дистанційно, говорить чиновник.

Багато дітей, які перебувають з батьками за кордоном, залучаються до цих програм. Але проблема є з малокомплектними школами, де навчалися 20-90 учнів. Вони не відкриються і працювати, вірогідно, не будуть, навіть дистанційно. Тому цих дітей доведеться долучати до освітніх програм інших шкіл.

"Якщо учні виїхали з окупованих територій, то підуть, скоріше за все, в школи тих регіонів, де зараз перебувають", - розповів голова Херсонської облради.

Олександр Самойленко говорить, що дистанційне навчання саме на території Херсонщини зараз є проблематичним через проблеми із інтернетом. Вчителька, яка залишилися у Херсоні підтверджує, що наразі забезпечити дистанційну форму навчання в області технічно складно.

"Освітяни Херсона керуються листом Міністерства освіти за яким визначено, що для окупованих територій саме дистанційна форма організаційного процесу. Але, звичайно, все це буде залежати від технологічної можливості. Вчителі Херсонщини будуть організовувати 1 серпня освітній процес саме дистанційного навчання, але як його зробити технічно, адже окупанти дуже часто відключають інтернет, навіть на цілий день, і навіть свій російський", - розповідає вчителька.

Олександр Самойленко також говорить про те, що вчителям з території Херсонщини буде складно проводити навчання ще і через те, що окупаційна влада намагатиметься завадити вчити дітей за українською програмою.

"А якщо хтось здасть учителів, які вестимуть українські уроки, окупантам, то їм загрожуватиме покарання навіть тюремне, кримінальне переслідування", - каже Самойленко.

Херсонська вчителька розповідає, що багато учнів та педагогів виїхали на підконтрольну Україні територію. Більшість тих, хто залишився, не погодилися на співпраці з окупаційною владою.

Що відомо:

  • На Херсонщині окупаційна влада примушує освітян працювати за російськими стандартами. За місяць до початку нового навчального року тиск посилився — ходять по домівках, вишукують вчителів, погрожують та змушують до співпраці.
  • Адміністрація та колектив Херсонського навчально-виховного комплексу №51 офіційно заявили, що продовжують працювати за українським законодавством. На своїй сторінці у Facebook директор закладу Павло Осьмінін опублікував звернення до батьків та жителів мікрорайону.
  • Школи Скадовської громади продовжують працювати дистанційно за українським законодавством. З тими, хто погоджується працювати в так званих "нових школах" з "новим керівництвом" трудові відносини будуть припинені автоматично.
  • Абсолютна більшість херсонських вчителів відмовляється переходити на російську систему викладання, їхати до Криму на так звану "перепідготовку".

Читайте також:

  • Понад чотири місяці в окупації і тепер до лав ЗСУ — лікар з Херсона розповів власну історію.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок