На Тернопільщині зменшилась кількість людей, які шукають роботу

На Тернопільщині зменшилась кількість людей, які шукають роботу

На Тернопільщині зменшилась кількість людей, які шукають роботу
. Фото: Мирослава Західна/Суспільне Тернопіль

На Тернопільщині зменшилась кількість людей, які шукають роботу. Про це розповів директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. Чоловік каже, така ситуація склалась через те, що люди виїжджають за кордон. За його словами, зменшилась і кількість роботодавців.

Найбільший попит зараз на водіїв та продавців. На одну таку вакансію в середньому 14 людей.

Тернополянка Людмила Кривоус за освітою бухгалтер. Жінка розповідає, шукає роботу з травня. Зараз їй пропонують вакансію продавця. Вона каже, цей варіант не підходить через графік та зарплату.

"Графік мені не підходить. У мене дитина до 6 років. Мені пропонують графік до 22-22:30. Мені потрібно ще дістатися додому. Хочу мінімум 10 тисяч, а пропонують 8 тисяч", – каже жінка.

На Тернопільщині зменшилась кількість людей, які шукають роботу
Обласний центр зайнятості. Фото: Мирослава Західна/Суспільне Тернопіль

Надія Рощенюк прийшла до центру зайнятості, щоб забрати документи, адже знайшла роботу. Жінка працюватиме продавцем. Надія каже, на пошуки роботи витратила півроку.

"Не можу сказати, що війна вплинула на це. Роботу було важко знайти ще до війни", – розповіла Надія.

Ольга Ковик з Миколаєва 2 місяці проживає на Тернопільщині. Жінка розповідає, раніше працювала у медичній сфері, з попередньої роботи її звільнили. Тут стала на облік, щоб отримувати фінансову допомогу, як безробітна. Нової роботи не шукає.

"У мене немає можливості, бо в мене дитина маленька – 3 рочки. Садочки не працюють, куди її діти. Чоловік у Миколаєві залишився, ми самі тут", – каже Ковик.

Понад 200 переселенців знайшли роботу на Тернопільщині від початку повномасштабної війни в Україні. Про це розповіла заступниця директора Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Галина Приступа. За її словами, щоб знайти роботу, переселенці повинні надати довідку внутрішньо переміщених осіб.

"Є варіанти, коли людина не звільнена з роботи, виїхала, без можливості зв’язатися зі своїм роботодавцем. Тоді вона звертається пише заяву на звільнення від даного роботодавця", – каже Приступа.

На Тернопільщині на одну вакансію претендують 14 людей. Про це розповів директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

"Понад 6,5 тисяч людей перебуває на обліку. У відповідному періоді минулого року було близько 10 тисяч", – каже Олещук.

На Тернопільщині зменшилась кількість людей, які шукають роботу
Василь Олещук. Фото: Мирослава Західна/Суспільне Тернопіль

Через повномасштабну війну в Україні кількість роботодавців, які звертаються до служби зайнятості, також зменшилася.

"За 7 місяців 2022 року у службу зайнятості звернулося понад 2000 роботодавців, які запропонували безробітним понад 6 700 вакансій, це третина, що була з того, що було минулого року. Тенденція будь-якого ринку – це розширення, збільшення робочих місць. На сьогоднішній день багато роботодавців прикрили свою діяльність. А ті, які сьогодні працюють, безумовно, вони не розширяються", – каже Олещук.

У Тернопільському обласному центрі зайнятості – приблизно 500 вакансій. Середня зарплата майже 9 тисяч гривень. Василь Олещук розповідає, найбільший попит мають такі спеціальності як: швачки, водії, продавці, перукарі, кухарі, менеджери, бухгалтери, постійною є також потреба у лікарях та медсестрах.

Читайте також

  • На Тернопільщині роботодавці отримали понад мільйон гривень компенсацій за працевлаштування переселенців
На початок