Безробітні охтирчани мають обирати між громадськими роботами та допомогою по безробіттю

Безробітні охтирчани мають обирати між громадськими роботами та допомогою по безробіттю

Безробітні охтирчани мають обирати між громадськими роботами та допомогою по безробіттю
. Фото: Суспільне Суми

В Охтирці на Сумщині організовують громадські роботи для безробітних. Але охтирчанам доведеться обирати між зарплатнею за кілька днів та допомогою по безробіттю за той же період, тоді як раніше безробітні могли отримувати кошти з двох джерел.

Неоніла Тернюк - одна з тих, хто з початком війни лишився без засобів для існування. Її будинок в аварійному стані, бо знаходився на першій лінії оборони, там досі лежать нерозірвані снаряди. Підприємство, де жінка працювала, діє, але її робота не потрібна. За документами вона працевлаштована, а зарплати немає. На біржу не ставлять, допомоги – ані гуманітарної, ані по безробіттю не отримує.

Безробітні охтирчани мають обирати між громадськими роботами та допомогою по безробіттю
Фото: Суспільне Суми

"Працювала в Богодухові на рибоконсервному заводі. На момент війни я залишилася вдома і нас відправили своїм коштом. Тепер на заводі кажуть, ми на обліку і нам стаж йде. Але у центрі зайнятості сказали, що нам стаж не йде, бо у нас немає перерахунку", - розповідає охтирчанка Неоніла Тернюк.

Серед сусідів на дворових посиденьках – ті ж розмови: як знайти кошти для існування. Люди згодні йти на громадські роботи – але їх в Охтирці поки ще не запровадили.

"Громадські роботи тільки оплачувані у нас. На цей час такі роботи не організовуються. Роботу цю організовують саме роботодавці. Якщо роботодавець виявляє бажання організувати він робить для нас заявку, ми підбираємо людей і проводимо. З початку війни поки таких заявок не було. Приблизно 870 безробітних і 650 допомогу отримують. Вакансій дуже мало і тому знайти роботу людям, скажімо так, укомплектувати вакансії стало легше. На одну вакансію припадає набагато більше людей. Якщо в цей час в минулому році було більше 100 вакансій, то зараз 40", - говорить заступник начальника відділу активної підтримки безробітних охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості Костянтин Казанцев.

Безробітні охтирчани мають обирати між громадськими роботами та допомогою по безробіттю
Фото: Суспільне Суми

Охтирська міськрайонна філія Сумського обласного центру зайнятості, попри ушкодження від бомбардувань, не припиняла працювати.

"З 24 лютого працювали в консультативному режимі. Дзвінків було досить багато. Ну скажімо, на початку березня там певний період невизначеності був. Це не тільки стосувалося центра зайнятості, взагалі всіх установ. Всі знають, які це події були. На жаль вони дуже сумні і багато що перетерпіла Охтирка і люди, охтирчани. І скажімо, з нашими безробітними з березня почали працювати ті центри, в яких був доступ до бази. У нас доступа до бази не було", - розповідає спеціалізований радник охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості Олексій Бейс.

Нещодавно міськвиконком прийняв рішення про запровадження громадських робіт. Вирішальним фактором стала зміна джерела фінансування. Оплата вестиметься не як раніше - в дольовій участі з міським бюджетом, а повністю за державний кошт.

"Нашим структурним підрозділом Управлінням соціального захисту було зібрано інформацію про підприємства, установи комунальної форми власності, які б мали бажання залучити до реалізації громадських робіт. На сьогодні виявили бажання 3 наших підприємства",- говорить керуючий справами виконавчого комітету Володимир Гуць.

Однак відтепер тим, хто отримує гроші на біржі праці, впровадження громадських робіт не дозволить заробити зайву копійку. Доведеться обрати між зарплатнею за кілька днів та допомогою по безробіттю за той же період.

"Коли у нас був мирний час люди мали можливість перебувати в нас на обліку, отримувати допомогу по безробіттю і додатково бути зайнятою особою і мати додаткові кошти для свого проживання. На період воєнного часу ця норма скасована. Допомога по безробіттю людям буде припинятися на період участі в громадських роботах",- розповідає заступниця директора охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості Ганна Бондаренко.

Автор - Андрій Міхєєв

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок