Десятки температурних рекордів та пожеж: Європа потерпає від аномальної спеки

Десятки температурних рекордів та пожеж: Європа потерпає від аномальної спеки

Десятки температурних рекордів та пожеж: Європа потерпає від аномальної спеки
. Фото: Panayotis Tzamarosa / Getty

Температурні рекорди, лісові пожежі та надзвичайні ситуації: значна частина Європи перебуває під гнітючою спекою з безпрецедентними максимумами в деяких місцях.

У 27 країнах Європейського Союзу з початку року пожежі спустошили загалом 517 881 гектар, тобто понад 5 тисяч км², — передає Le Point.

У шістнадцяти містах Італії оголосили червоний рівень попередження у зв’язку з екстремальною спекою, яка вдень 22 липня прогнозовано досягне піку. Про це повідомляють AFP та італійське видання ANSA. Країну накриває епіцентр африканського антициклону Apocalypse4800. 22, 23 та 24 липня у провінціях Емілія-Романья, Венето та Ломбардія, зокрема у Мілані, очікується понад 40°C, у Флоренції та Римі — 37/39°C. Навіть вночі температура досягатиме 28/30°C.

21 липня італійське місто Павія побило власний температурний рекорд - стовпчик термометра досягнув 39,6°C. Метеорологічна служба зауважила, що вже є підстави говорити про кліматичну аномалію.

Суха спекотна погода спровокувала кілька десятків пожеж різного масштабу. Найсерйозніша спалахнула у Тоскані на території муніципалітету Массароза, де вогонь вже знищив близько 860 гектарів і довелося евакуювати близько тисячі осіб. Правоохоронці не виключають зумисного підпалу.

Європа потерпає від аномальної спеки — що відомо
Клуби диму від лісового пожежі, Італія, 20 липня 2022 року. Фото: Borut Zivulovic / Reuters

Данія та Німеччина

20 липня у Данії зафіксований історичний температурний рекорд для липня, що на 0,6 градуса за Цельсієм перевищує попередній показник, зафіксований у 1941 році. Раніше цього ж дня температурний рекорд становив +35,6 °C. При цьому синоптики очікують, що спека в Данії вщухатиме. 22 липня данський метеоролог Ларс Хенріксен повідомив, що поступово температурний режим приходить в норму.

У Німеччині в деяких федеральних землях також фіксували високу температуру — до +37 °C. У місті Альсдорфі три жителі та два пожежники отримали поранення під час пожежі 19 липня, більша частина країни готова до нових пожеж через підвищення температури.

Європа потерпає від аномальної спеки — що відомо
В Абеді на острові Лолланн рекорд спеки в липні становить 35,9 градуса. Фото: DMI

Франція

На півдні Франції зафіксували понад 60 абсолютних температурних рекордів — спека там зберігається, особливо в південно-східному регіоні. 19 липня у Д’єппі було +40,4 °C, а у Ландах (муніципалітет Біскаррос) температура досягала +42,6 °C.

Європа потерпає від аномальної спеки — що відомо
Пожежники гасять лісову пожежу на північному заході Франції. Фото: CNN

Великобританія

Через надвисоку температуру повітря уряд Великобританії оголосив "надзвичайну національну тривогу". За інформацією Reuters влада скасувала частину залізничних рейсів та знизила швидкість руху метрополітену в Лондоні. Деякі житлові райони навколо Лондона залишилися в руїнах після того, як пожежі спалахнули в різних частинах столиці, — передає CNN.

"Вчора був найбільш напружений день для пожежної служби Лондона з часів Другої світової війни", — заявив мер Лондона Садік Хан 20 липня, коли жителі столиці спостерігали, як їхні будинки руйнуються в результаті пожежі.

Європа потерпає від аномальної спеки — що відомо
Житловий район Лондона після сильної пожежі, 20 липня 2022 року. Фото: Leon Neal | Getty Images

Іспанія

Аномальна спека в Іспанії стала причиною смерті 510 людей. Про це пише Xinhua із посиланням на міністерство охорони здоров’я Іспанії.

Зазначається, що протягом першого спекотного тижня, що тривав з 10 по 16 липня, стовпчик термометра подекуди сягав 45 градусів. Найбільш смертоносним днем виявилася субота 16 липня, коли від спеки загинуло 150 людей.

Європа потерпає від аномальної спеки — що відомо
Пожежники гасять вогонь у Іспанії, 18 липня 2022 року. Фото: Pablo Blazquez Dominguez / CNN

Греція

У Греції дев'ять сіл неподалік Афін довелося евакуювати через пожежу. За даними влади, щонайменше 600 людей були евакуйовані, в тому числі з дитячої лікарні. Одна людина загинула і 30 були доставлені в лікарні в столичному регіоні Аттика, повідомила Грецька пожежна служба.

Пожежник намагається загасити пожежу недалеко від Афін, Греція, 20 липня.
Наслідки лісової пожежі в гірському районі Пентелі неподалік Афін. Фото: CNN

За словами директора глобального моніторингу пожеж Йоганна Голдаммера ситуація у Європі викликає значне занепокоєння:

"У деяких регіонах енергія, пов'язана з пожежами, може призвести до руйнування навколишнього середовища і суспільства. Пожежі, які палають у Південній Європі, особливо на Піренейському півострові, у Греції та на Балканах настільки серйозні, що навіть наявних засобів для гасіння пожежі часто недостатньо. Якщо я кажу, що недостатньо, це означає в межах окремої нації та окремої юрисдикції. І ось чому країни Європи стикаються з викликом. І вони намагаються зробити необхідне, щоб допомогти одна одній".

Читайте також

Європа потерпає від аномальної спеки — вирують лісові пожежі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок