У Чернівецькій області створять два індустріальні парки. Що про це відомо

У Чернівецькій області створять два індустріальні парки. Що про це відомо

У Чернівецькій області створять два індустріальні парки. Що про це відомо
. Фото ілюстративне. Джерело: УНІАН

Кабмін включив до Реєстру індустріальних парків два парки з Чернівецької області. Це "Хотин Invest" у Хотині та "Енергія Буковини" на Сокирянщині. Створення парків дозволить розвивати промисловість й економіку в області.

Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Хотин Invest"

За словами голови Хотинської громади Андрія Дранчука, парк має площу 14 гектарів. Напрямок парку — переробна галузь, промислові підприємства та логістика. За сприятливих умов у країні, парк може розвинутись за 2 роки. Для цього шукають інвесторів, які розмісять на території свої підприємства.

Наразі є два підприємства, які релокувались в Хотин і готові будувати на території парку заводи — "Велотрейд" Найбільший виробник велосипедів в Україніта підприємство з виробництва розеток.

Читайте також: "У мирний час сюди б ніхто не переїхав". Як у Хотин перевезли один з найбільших складів велосипедів

"Енергія Буковини"

Парк розташують на межі сіл Сербичани та Романківці, площа — 15 гектарів, повідомили на сторінці Сокирянської міської ради у Facebook. У дописі йдеться, що індустріальний парк залучить інвестиції, забезпечить умови для роботи та розвитку промислових підприємств.

Основними галузями парку є деревообробка, перероблювання та зберігання зернових, зернобобових та фруктово-ягідної сировини, логістика та альтернативна енергетика. Парк почне частково працювати з 2026 року, на повну потужність запрацює у 2029-2030 роках.

Президент Зеленський підписав два закониhttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2330-IX#Texthttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2331-IX#Text, які передбачають податкові та митні пільги для учасників індустріальних парків. Серед основних змін:

  • Звільнення від податку на прибуток на 10 років, якщо частину прибутку будуть вкладати в розвиток парку;
  • Звільнення від імпортного ПДВ та мита на обладнання для виробництва впродовж 5 років;
  • Громади можуть надавати пільги на податок на нерухоме майно, плату за землю та земельний податок.

Що відомо

  • Індустріальний парк — це територія, яку виділяють для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля.
  • За даними Міністерства регіонального розвитку, наразі в Реєстр індустріальних парків включені 55 промислових майданчиків, 4 з них створили за останні кілька тижнів.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок