Антибіотики лише за е-рецептом з серпня: що думають медики та сумчани

Антибіотики лише за е-рецептом з серпня: що думають медики та сумчани

Антибіотики лише за е-рецептом з серпня: що думають медики та сумчани
. Суспільне Суми

З серпня антибіотики в аптеках продаватимуть тільки за наявності електронного рецепта. Суспільне запитало медиків та сумчан, як вони ставляться до таких змін.

Медики пояснюють: таке нововведення потрібне, аби врегулювати обіг ліків та безконтрольне їх вживання.

"Введення в практику електронних рецептів на антибіотики дозволяє протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше інфекцій набуває стійкості до медикаментів. Неконтрольоване використання – це неправильне приймання, шкідливо для самої людини і призводить до формування антибіотикорезистентних штамів", – каже Юлія Шевцова, сімейна лікарка.

Антибіотики лише за е-рецептом з серпня: що думають медики та сумчани
Суспільне Суми

Сумчанин Олександр говорить: не раз вдавався до самолікування, вживаючи антибіотики на свій розсуд. Втім зараз його думка змінилась.

"Антибіотики, якщо людина їх вживає без призначення лікаря, можуть нашкодити. Мій товариш випив антибіотик без призначення лікаря і в нього ускладнилася хвороба – почався фронтит, а була звичайна застуда. Коли в мого друга була така ситуація, то я вже так робити не буду точно", – розповідає Олександр.

Сумчанка Лілія вже 20 років має проблеми з щитоподібною залозою. Каже, без вживання антибіотиків їй не обійтися: "Електронний рецепт – це добре, але у воєнний час люди не завжди мають зв'язок з лікарем. Коли в мене гіпотиріоз і імунітету нема, я не впораюсь без антибіотиків".

Електронний рецепт можна отримати у лікаря, а придбати необхідні ліки можна у будь-якій аптеці. Для цього необхідна спеціальна інформаційна довідка від лікаря, як підтвердження призначення.

"Пацієнт приходить до сімейного лікаря, я його оглядаю. За необхідності призначаю деякі аналізи – крові, наприклад. Проводжу додаткові методи обстеження, виписую пацієнту рецепт з печаткою і тоді він іде до аптеки", – пояснює Юлія Шевцова, сімейна лікарка.

Авторка – Катерина Іваненко

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок