Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн
. Демонстранти перед посольством Росії у Варшаві, Польща, 17 липня 2022 року. Фото: Getty Images

18 липня — 145 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Армія РФ продовжує хаотичні обстріли українських населених пунктів. Окупанти, зокрема, обстріляли Запоріжжя, Покровськ, Одещину, Миколаїв, Харків. ЗСУ відбивають спроби атак росіян та успішно контратакують.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Президент України Володимир Зеленський розповів, що наразі відбувається кадрова ревізія СБУ. Зокрема вирішується питання щодо звільнення двадцяти восьми посадовців.
  • Збройні сили України відбили штурм армії РФ на всіх напрямках Донбасу, зокрема і в напрямку Вуглегірської ТЕС.
  • Верховна Рада України попередньо схвалила проєкти законів, які звільняють від призову родичів загиблих на війні проти РФ, а також відтерміновують призов на військову службу освітянам.
  • Рада ЄС погодила п'ятий транш військової допомоги Києву у розмірі 500 мільйонів євро.
  • Президент Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов’язків генеральну прокурорку Ірину Венедіктову та керівника Служби безпеки Івана Баканова. У відеозверненні Зеленський заявив, що за час війни у правоохоронних органів були виявлені численні випадки державної зради. Пізніше в ОП пояснили, що відсторонення Ірини Венедіктової та Івана Баканова не означає їхнього звільнення, а лише припинення повноважень на час перевірок. Виконувачем обов'язків голови СБУ Зеленський призначив Василя Малюка.
  • У ніч проти 18 липня Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. За попередньою інформацією відомо про влучання в автосалон та салон з продажу сільгосптехніки. Також росіяни обстрілювали околиці міста, пролунало близько 10 вибухів.
  • Росія фінансує антиукраїнські мітинги в Ізраїлі. Зокрема подібні акції відбулися у містах Хайфа, Нетанія і Тель-Авів, заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. До прикладу в антиукраїнському мітингу в Хайфі взяли участь близько 200 осіб. Ініціатором акції виступив "Антинацистський Ізраїльський фронт".
  • У Вінниці попрощалися з чотирирічною Лізою, яка загинула внаслідок ракетного обстрілу. 14 липня Росія здійснила ракетний обстріл Вінниці ракетами типу "Калібр" з підводного човна з Чорного моря. Загинули 24 людини, серед них троє дітей. Медичну допомогу надали 202 людям. У лікарнях лишаються 68 пацієнтів, серед яких 4 дітей.

ЄС не припинить вводити санкції проти Росії попри заяви деяких політиків — Огризко

Міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко вважає, що економіка РФ приречена навіть під тими санкціями, які вже існують, а економісти прогнозують, що крах російської економіки настане наприкінці 2022 року або на початку 2023. Він також зазначив, що лідери, які виступають проти запровадження санкцій і "грають написану Москвою роль, скоріш за все отримують певні дивіденди".

В Одесі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та у багатьох областях — повітряна тривога.

Переміщення російських військ на територію Білорусі зараз мінімальне — моніторингова група

Переміщення російських військ на територію Республіки Білорусь зараз мінімальне, і не можна наразі сказати, що є підвищена загроза другого вторгнення з боку північного фронту, повідомив засновник проєкту “Білоруський Гаюн” Антон Мотолько.

Водночас Мотолько зауважив, що минулого тижня була помічена велика кількість військово-транспортних літаків у Гомельській області.

Вирішується питання щодо звільнення двадцяти восьми посадовців СБУ — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що наразі відбувається кадрова ревізія Служби безпеки України. Вирішується питання щодо звільнення двадцяти восьми посадовців.

"Різний рівень, різні напрямки. Але підстави схожі – незадовільні результати роботи", — зазначив президент.

Раніше Зеленський усунув від посади голову СБУ Івана Баканова, пояснюючи це великою кількістю зрадників у відомстві.

Читайте також: Зеленський призначив Малюка виконувачем обов'язків голови СБУ. Що про нього відомо

Російські військові захопили всі потужності "Обленерго" в Мелітополі — мер

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що окупанти захопили всі потужності "Обленерго" на тимчасово окупованих територіях Мелітополя. За його словами, більшість співробітників підприємства не погодились працювати на росіян та покинули захоплене підприємство. Він додав, що місцевих змушують платити росіянам за електроенергію, яку останні "крадуть з об'єднаної української енергетичної системи".

Окупанти готуються до "референдуму" на Луганщині — Гайдай

Окупанти готуються провести "референдум" щодо приєднання тимчасово окупованої території Луганщини до РФ. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що це планували на 11 вересня, втім "референдум" можуть провести раніше. Він повідомив, що для цього окупаційна влада вже створила "штаб" із підготовки псевдовиборів.

"Невелика частина Луганської області тримається. Західна далекобійна артилерія порушила плани окупантів", — зазначив Гайдай.

Він розповів, що росіяни мають величезні логістичні проблеми через знищення складів з БК, а також "вони розуміють, що українські території їм не піддаються, і бояться контрнаступу".

Президентка Словаччини дозволила чотирьом добровольцям взяти участь у війні проти РФ

Президентка Словаччини Зузана Чапутова дозволила чотирьом громадянам долучитись до російсько-української війни на боці України в ролі добровольців.

Громадянам Словаччини не дозволяється служити в іноземній армії, однак відповідний дозвіл може бути наданий індивідуально за запитом. Проте необхідні адміністративні дії можуть тривати кілька тижнів і навіть місяців. Шістьом іншим заявникам було відмовлено у дозволі.

Українським військовим вдалося стабілізувати ситуацію на фронті — Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів переговори з головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Він розповів про оперативну обстановку: "Нам вдалося стабілізувати ситуацію. Вона складна, напружена, але повністю контрольована. Важливим чинником, що сприяв утриманню нами оборонних рубежів і позицій, є вчасне прибуття М142 HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожим пунктам управління, складам зберігання боєприпасів та палива".

Резніков обговорив з головою Пентагону зустріч у форматі "Рамштайн-4"

Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з головою Пентагону Ллойдом Остіном зустріч в рамках Рамштайна. Лідери оборонних відомств узгодили порядок денний зустрічі та поділилися інформацією про контроль зброї, що надходить в Україну. Резніков також зазначив, що у Міноборони США є "дуже хороші новини", але подробиці оприлюднять згодом.

Суд обрав запобіжний захід співробітнику СБУ, який працював на спецслужби РФ

Співробітнику СБУ Олегу Кулінічу, який працював на спецслужби Російської Федерації, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 вересня 2022 року без можливості внесення застави. Слідчі ДБР повідомили фігуранту про підозру за трьома статтями: створення, керівництво злочинною спільнотою, державна зрада та пособництво у передачі або збиранні з метою передачі іноземній державі відомостей, що становлять державну таємницю.

У Херсоні знищують мурал, присвячений Катерині Гандзюк

Як повідомляє "Хто замовив Катю Гандзюк?", у Херсоні колаборанти знищують мурал на будівлі міської ради, присвячений місцевій активістці Катерині Гандзюк.

"Сьогодні колаборанти в Херсоні почали знищення муралу на міськраді, що нагадував про невідворотність покарання для вбивць Каті Гандзюк. Це не дивно, адже сьогодні керівні посади в окупаційній адміністрації посідають саме ті люди, яких Катя публічно називала колаборантами та агентами російських спецслужб", — йдеться в повідомленні.

Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн
Фото: Фейсбук, Хто замовив Катю Гандзюк?

На Херсонщині у Новій Каховці пролунали вибухи

Фото та відео з димом начебто над гідроелектростанцією розповсюдили місцеві пабліки. В Херсонській ОВА поки подію не коментують. Натомість нардеп Олексій Гончаренко підтвердив інформацію про влучання ЗСУ в районі Кахавської ГЕС. Підтвердив "приліт" по військових РФ у Новій Каховці і депутат обласної ради Сергій Хлань.

Рятувальники у Дніпрі завершили пошукові роботи після ракетного удару по підприємству

У Дніпрі рятувальники дістали з-під завалів загиблого через ракетний удар 15 липня. Пошуково-рятувальні роботи на промисловому підприємстві завершені, повідомив керівник ОВА Резніченко. Внаслідок ракетного удару по Дніпру загинули четверо людей, шістнадцятеро дістали поранення. Семеро з них нині у лікарні.

Понад 26 тисяч закладів освіти в Україні потребують укриттів — ДСНС

У Державній службі з надзвичайних ситуацій повідомили, що загалом до початку освітнього процесу в очній формі навчання на сьогодні готові 19% закладів освіти, в яких здобуватимуть освіту майже 20% учасників освітнього процесу.

Станом на 15 липня лише 11% закладів освіти (близько 2,9 тис.) мають власні захисні споруди цивільного захисту, в яких можуть розміститися тільки 12% учасників освітнього процесу (близько мільйон осіб). Ще 10% закладів освіти організували укриття у власних спорудах подвійного призначення. А 2% закладів організували укриття в спорудах інших суб’єктів господарювання.

ЗСУ відбили штурм у напрямку Вуглегірської ТЕС на Донеччині — Генштаб

На Авдіївському напрямку військові РФ зазнали втрат біля Кам'янки та відійшли. У вечірньому зведенні Генштабу зазначається, що на Слов’янському напрямку українські військові завдали росіянам втрат поблизу Бражівки та Дмитрівки і змусили відступити.

На Донецькому напрямку російські військові продовжують наступати в напрямках Бахмута та Сіверська. Російські військові намагалися штурмувати Григорівське, Верхньокам'янське та Серебрянку, втім успіху не мали і відійшли.

Швейцарія відмовляється брати на лікування поранених українців

Швейцарія відхилила запит НАТО щодо лікування українських військових, поранених у боях із російськими збройними формуваннями. У швейцарському МЗС заявили, що не хочуть порушувати нейтральний статус держави відповідно до міжнародного права.

При цьому в Берні відмовилися брати на лікування й звичайних українських громадян, заявивши, що їх неможливо відрізнити від військових. Водночас швейцарські чиновники планують надавати допомогу пораненим, направляючи гуманітарну допомогу в цивільні лікарні, розташовані на території України.

В ЄС погодили нові санкції проти Росії — очільник МЗС Угорщини

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу 18 липня погодили черговий пакет санкцій проти Росії. Як повідомив очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто, у новому пакеті немає додаткових обмежень щодо російських енергоресурсів. В санкційний список також не внесли російський "Газпромбанк". Документом, зокрема, вводиться ембарго на золото і затверджуються додаткові обмеження на державні закупівлі та прийом депозитів. Також розширюється перелік осіб та організацій, які потраплять в санкційний список.

Зеленський провів розмову з Президентом Бразилії

Президенти України Володимир Зеленський обговорив з бразильським лідером Жаїром Болсонару важливість відновлення експорту українського зерна задля запобігання глобальній продовольчій кризі, яку, за словами українського президента, провокує РФ. Також Зеленський закликав Бразилію долучитись до санкцій проти Росії.

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

СБУ арештувала білоруські локомотиви, якими перевозили окупантів до кордонів України

В СБУ повідомили, що орієнтовна вартість заблокованих білоруських локомотивів становить понад 70 млн грн. За даними слідства, на них перевозили особовий склад армії РФ, озброєння, військову техніку і засоби тилового забезпечення до північних кордонів України.

"Далі вони брали участь в бойових діях проти українських Сил оборони на території Київської та Чернігівської областей. В ході слідчо-оперативних дій співробітники СБУ встановили місцезнаходження цих тепловозів на території Київщини та ідентифікували їх використання у злочинах проти України", — повідомили у відомстві.

У Норвегії збирають кошти на "Байрактар" для України

Кампанію зі збору коштів запустив норвезький юрист Бенгт Ерік Валдов. Він планує зібрати 55 000 000 норвезьких крон (близько 5 440 000 доларів) на Bayraktar TB2. Кошти планують передати до фонду допомоги при посольстві України.

Україна розірве дипвідносини з Білоруссю у разі вторгнення — Кулеба

Очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Forbes розповів, що наразі Україна має дипломатичні відносини з Білоруссю, але розірве їх, якщо збройні сили Республіки Білорусь перетнуть кордон України.

"Білорусь є співучасницею злочину агресії, ніхто не ставить це питання під сумнів. Дипломатичні відносини з Російською Федерацією ми розірвали негайно після початку повномасштабного нападу. Так само їх буде розірвано з Білоруссю", — сказав він.

За його словами, у питанні транзиту українського зерна через територію Білорусі "не хотілося мати жодних справ із Мінськом, який є співучасником агресії, з будь-яких торговельних питань". Кулеба зазначив, що "білоруський маршрут розглядався виключно як шлях останньої надії, якщо вже ніщо інше не спрацює". Наразі цей варіант не стоїть на порядку денному, оскільки "пішов прогрес у переговорах щодо морського шляху", а також пропрацьовані наземні шляхи транспортування українського збіжжя через країни ЄС.

РФ застосовує зенітні ракети по наземних цілях через нестачу сучасних озброєнь — Повітряні сили ЗСУ

Росія почала застосовувати зенітно-ракетні комплекси для ударів по наземних цілях на території України. Таким чином РФ намагається зекономити на застосуванні сучасніших ракетних озброєнь, повідомили у пресслужбі Повітряних сил ЗСУ.

За їхніми словами, ймовірно, росіяни мають надлишкову кількість керованих ракет до комплексу ЗРК С-300, тому використовують їх у прифронтових зонах — насамперед у миколаївській та харківській операційних зонах.

Рада попередньо підтримала законопроєкт щодо осіб, які не підлягають мобілізації

Рада підтримала у першому читанні №7481 щодо розширення переліку людей, які не підлягають призову під час мобілізації на громадян, чиї рідні загинули на війні з Росією. "За" проголосували 298 депутатів, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Підготовка до другого читання буде за скороченою процедурою.

На Харківщині українські розвідники знищили російську ДРГ та взяли у полон командира взводу

У Харківській області українські військові знищили диверсійно-розвідувальну групу морської піхоти Північного флоту ВМФ Росії. Як повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України, підрозділ російських військових виявили в Дементіївці Дергачівської громади. Коли саме це сталося, розвідники не уточнюють. За даними ГУР, окупанти розміщувалися в зруйнованих будівлях.

Загалом знищені 36 російських військових, ще частина дістала поранення різного ступеню тяжкості. Українські військові змусили окупантів відійти з позицій та взяли в полон пораненого командира взводу. Нині він перебуває в одному з українських медичних закладів.

Науковців і педагогів не призиватимуть на військову службу

Верховна рада ухвалила законопроєкт №7352 про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.

Як пояснила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, за законопроєктом, право на відстрочку матимуть педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки та не мають вченого звання та/або наукового ступеня.

Київський школяр продав футболку капітана збірної України з футболу, щоб допомогти ЗСУ

Київський школяр Роман Циганик виставив на аукціон футболку капітана збірної України з футболу Андрія Ярмоленка з автографами усієї команди. За виручені кошти хлопчик придбав тепловізор для українських військових. Футболку з автографами футболістів Роману подарували після чемпіонату Європи з футболу 2021 року.

Армія РФ завдала ракетних ударів по військовому об'єкту та мосту на Одещині

РФ 18 липня об 11:00 обстріляла Одещину чотирма ракетами: одну з них збили над морем, дві поцілили в об'єкт військової інфраструктури, ще одна — у міст через Дністровський лиман. Жертв немає. Про це повідомили в ОК "Південь".

Пошту Росії виключили з Всесвітнього поштового союзу

Директорка департаменту міжнародних операцій "Укрпошти" на пресконференції в Media Center Ukraine розповіла, що вперше за сто років пошти Росії та Білорусії виключили зі Всесвітнього поштового союзу — структурного підрозділу ООН, який забезпечує доставлення з будь-якої точки світу. Низка країн вже виключила Росію як країну для доставки.

"Є певні посади, виборні, які займають різні країни. Митний комітет очолювала Росія. Ми досягли того, що усунули кандидата від Росії з цієї посади. Країна-агресор не має права сидіти за одним столом з цивілізованими країнами", — сказала Павленко.

Україна передала документи про ратифікацію Стамбульської конвенції заступнику генсекретаря Ради Європи

Україна офіційно передала документи про ратифікацію Стамбульської конвенції заступнику генерального секретаря Ради Європи Бьорну Берге, повідомила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

"Я тепло вітаю передачу сьогодні Україною документа про ратифікацію Стамбульської конвенції. Україна – 36-та держава-учасниця цього знакового договору", — написала вона.

У Нью-Йорку може з'явитися вулиця Український шлях

Про це повідомив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

"14 липня міська рада Нью-Йорка схвалила законопроєкт про перейменування Брайтон Біч авеню і Коні Айленд авеню в Брукліні в Український шлях", — написав Кислиця.

Законопроєкт передбачає перейменування 78 магістралей і громадських місць по всьому Нью-Йорку. В ньому також йдеться про перейменування району Макдональд і Черч в Брукліні в Літл-Бангладеш, Брайтон-Біч-авеню і Коні-Айленд-авеню в Брукліні в Український шлях, а район Вудсайд-авеню між 76-й і 79-й вулицями в Квінсі — в Літл-Таїланд.

Документ буде направлений на затвердження меру Нью-Йорка Еріку Адаму.

Посольство РФ погрожує судом газеті, яка опублікувала мем про Путіна-клоуна з ЛГБТ-прапором

Посольство Росії у Швейцарії надіслало керівництву швейцарської газети Neue Zurcher Zeitung листа з погрозами звернутися до суду через статтю, в якій опублікували карикатуру на президента Росії Володимира Путіна.

Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн
Фото: Neue Zurcher Zeitung

25 червня на сайті газети вийшов огляд Маріт Лангшвагер про меми воєнного часу: "Між супергероями та лиходіями: сила мемів у війні в Україні" (Zwischen Superhelden und Schurken: Die Macht der Memes im Ukraine-Krieg). Авторка опублікувала кілька зображень, які спочатку з'явилися в соцмережах. На одній картинці Володимира Путіна зображено з клоунським носом і веселкою на обличчі, на іншому президент України Володимир Зеленський представлений в образі Капітана Америки.

Рада ЄС погодила п'ятий транш військової допомоги Києву у розмірі 500 мільйонів євро

Міністри закордонних справ ЄС погодилися надати більше ніж 500 мільйонів євро військової допомоги Україні, заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

"Я вітаю політичну домовленість Ради ЄС щодо п'ятого траншу для України. Підтримка ЄС військовою технікою для Збройних Сил України зараз становить 2,5 мільярда євро", — написав Мішель у Twitter.

Поки Брюссель йде у відпустку, війська РФ не планують брати вихідні — голова МЗС Литви

"Хочу сказати, що поки Брюссель йде у відпустку, це гарна нагода нагадати, що російські війська не планують брати вихідні від подальшого наступу на Україну. І тому я дуже радий, що сьогодні ми будемо обговорювати подальші фінансові внески в Україну, щоб вона могла закупити додаткову зброю. Це те, що допомогло українцям зупинити тотальний наступ і те, що дозволило повернути контроль над островом Зміїним. Це те, що, ймовірно, дозволить Україні відновити поставки зерна. Тому якщо щось потрібно продовжувати, то це поставки зброї. І всі, хто може це зробити, очевидно, це основні індустріальні країни західного світу. Вони повинні активізувати свої поставки", — заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС.

Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн
Габріеліус Ландсбергіс, голова МЗС Литви. Габріелюс Ландсбергіс, голова МЗС Литви. Фото: Associated Press

Петиція про заборону російського оператора ігор 1xBet набрала майже 26 тис. голосів

Про це йдеться на сайті президента у розділі петиції. За 10 днів петиція набрала 25985 голосів.

Як вказує автор документа Василь Лебедєв, "у розпал війни чиновники дозволяють російській компанії 1xBet працювати в Україні та заробляти гроші на громадянах України державі — спонсору тероризму". "30 березня 2022 року, у розпал повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей видала дві ліцензії — на букмекерську діяльність та роботу онлайн-казино — ТОВ ”Твоя беттінгова компанія” (02081, місто Київ, Дніпровська набережна, будинок 19-В; ідентифікаційний код 44339797). Формально компанія, яка отримала вказані ліцензії, зареєстрована в Україні та на громадян України. Однак, в документах, поданих цією компанією на отримання ліцензій, була подана заявка на роботу в Україні під брендом відомого російського оператора азартних ігор 1xBet. Окрім того, торговельні марки 1xBet, на які була видана ліцензія, зареєстровані в 2015 році на кіпрську компанію Navasard Limited, зареєстровану в місті Нікосія, яка, за даними Forbes, належить громадянам РФ Роману Семіохіну, Сергію Каршкову та Дмитру Казоріну", — зазначив автор петиції.

Санкції не скасують, якщо війна в Україні закінчиться на умовах РФ — Шольц

Про це канцлер Німеччини Олаф Шольц написав у своїй колонці в газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Те, що нам, можливо, доведеться зберігати наші санкції в силі протягом тривалого часу, нам було зрозуміло від початку. Нам також ясно, що у разі миру на умовах, нав'язаних Росією, жодну з цих санкцій не буде скасовано", — зазначив Шольц.

За його словами, якщо зараз не дати відсічі агресії Путіна в Україні, вона продовжуватиметься. Канцлер ФРН також зазначив, що НАТО вже не виключає можливості нападу Росії навіть на території альянсу.

Зеленський призначив Малюка виконувачем обов'язків голови СБУ

Про це йдеться в офіційно опублікованому указі президента.

"Першому заступнику голови Служби безпеки України Малюку Василю Васильовичу (наказую - ред.) тимчасово виконувати обов’язки голови Служби безпеки України", — йдеться в тексті документа.

Хто такий Малюк

На сайті СБУ вказано, що Малюк народився 28 лютого 1983 року у м.Коростишів Житомирської області. У 2005 році здобув вищу юридичну освіту у Національній академії Служби безпеки України за спеціальністю правознавство.

З 2001 року розпочав військову службу в органах державної безпеки. З січня 2020 року перейшов до Центрального управління Служби безпеки України на посаду першого заступника начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

У березні 2020 року указом президента №86/2020 призначений першим заступником Голови Служби безпеки України – начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.

Восени 2021 року "Українська правда" писала, що Василя Малюка помітили під час святкування дня народження заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

В уряді Канади пояснили, чому передали РФ турбіну для "Північного потоку"

Рішення Канади відправити до Німеччини відремонтовану турбіну Siemens для прокачування російського газу “Північним потоком” було важким, але правильним, заявила віцепрем'єрка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, передає CNBC.

Вона наголосила, що розуміє реакцію України, але це рішення було правильним. За словами Фріланд, Канада є рішучою у своїй підтримці України, але самостійно надавати необхідну підтримку Києву не може, тому є важливою єдність союзників.

Заземлену турбіну, яка проходила ремонт на заводі Siemens у Монреалі, відправлять до Німеччини. Німецький уряд потім передасть її Росії. Непрямий процес дозволить Канаді сказати, що вона не відмовилася від санкцій, запроваджених нею після вторгнення РФ в Україну. Український уряд і Конгрес українців Канади виступили проти цього кроку.

У Польщі зібрали вже 16 мільйонів злотих на безпілотник Bayraktar для України

Необхідну суму зголосився зібрати польський журналіст Славомір Сераковський. На сайті спільнокошту зазначено, що кампанія триватиме ще 10 днів. Кошти в рамках акції "Купимо Україні Bayraktar" переказали близько 150 тис.осіб.

Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн
Фото: zrzutka.pl

Акція триває з 28 червня на краудфандинговій платформі Zrzutka.pl. Ініціатор збору Славомир Сераковський мотивував збір коштів тим, що Литва за дуже короткий термін зібрала кошти на турецький безпілотник, а отже набагато більша Польща теж повинна це зробити. Водночас за словами Сераковського, якщо коштів буде зібрано менше необхідного, їх передадуть на рахунок для ЗСУ в Нацбанк України. Те саме буде зроблено, якщо коштів буде зібрано більше.

У Москві 20 липня тестуватимуть систему сповіщення про тривогу

Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

"20 липня з 10:40 до 12:00 послідовно у різних районах міста пролунають сигнали сирен оповіщення та запрацюють гучномовці з інформаційним повідомленням "Увага всім!", — йдеться у повідомленні.

Влада Москви стверджує, що перевірка системи є плановою.

У Києві жінка збирала координати об'єктів для ракетних ударів з боку РФ

СБУ викрила агентку російських спецслужб яка збирала координати об'єктів для ракетних ударів по Києву, повідомляє пресслужба відомства.

За даними слідства, 60-ти річна громадянка України отримувала завдання від своїх кураторів з РФ і передавала їм фотографії та геолокації військових об’єктів. Для цього використовувала програми-месенджери. Росіяни планували використати ці дані для завдання ракетних ударів, а також для можливого проведення диверсій у Києві.

Фігурантці повідомлено про підозру за ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), розслідування триває.

Боррель: Міністри закордонних справ ЄС дійдуть згоди щодо посилення санкцій проти РФ

Про це заявив глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель після прибуття на зустріч глав МЗС ЄС.

Вторгнення Росії в Україну, день 145. Текстовий онлайн
Жозеп Боррель. Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: Associated Press

"Деякі лідери говорили, що санкції були помилкою. Я не думаю, що це була помилка. Це те, що ми повинні були зробити, і ми продовжуватимемо це робити. Звичайно, Росія продовжує блокувати українське зерно. Вони його спалюють, знищують. І вони продовжують вести війну на виснаження, бомбардуючи без розбору, будь-яку цивільну інфраструктуру, вбиваючи невинних людей. Це трагедія. Тому ми подивимося, як ми будемо продовжувати підтримувати Україну. Ми будемо обговорювати збільшення військової підтримки Україні. Я впевнений, що міністри досягнуть політичної згоди щодо цього", — наголосив Боррель.

Він додав, що представив нові пропозиції щодо посилення санкцій проти РФ: "Найважливішим є заборона російського золота, але також впевненість, що санкції діють. Питання в тому, що Росія повинна розблокувати і дозволити експорт українського зерна. Інакше нам доведеться продовжувати стверджувати, що вони використовують продукти харчування, як зброю без будь-якої поваги до людського життя. Це треба казати голосно".

Нацполіція ідентифікувала 17 катів з так званої "ДНР" та калінінської колонії

Як повідомляє пресслужба Національної поліції, у 2014 році на території Донецькій області була створена терористична організація – так звана "ДНР", а до її складу увійшли незаконні "министерство государственной безопасности" та "Калінінська виправна колонія №27". Тобто каральні органи, метою яких було знищення українців.

"Незаконні арешти і викрадення людей, катування і утримання в нелюдських умовах – це і є особливості їх терористичної діяльності за невизнання так званої "ДНР" та співпрацю з українською владою. ️Аби змусити зізнатися у шпигунстві та інших надуманих "злочинах", в’язнів заживо хоронили, імітували їх розстріл, погрожували катуванням і вбивством близьких родичів, дружин, дітей", — йдеться у повідомленні.

Як опалюватимуть напівзруйновані будинки Харкова. Відповідає мер

Загалом у Харкові на сьогодні близько 500 будинків не підлягають відновленню, розповів у інтерв’ю Суспільному мер Харкова Ігор Терехов.

"Якщо буде найменша можливість подати воду і тепло в окремі під’їзди — якщо вони збереглися, а інші зруйновані — ми будемо відсікати і вже відсікаємо ті під’їзди від водо- і теплопостачання, і будемо запускати ті під’їзди, які не зруйновані й в яких є люди", — сказав Терехов.

До опалювального сезону, крім магістралей, готують і внутрішньобудинкові мережі. За його словами, рівень оплат за комунальні послуги залишається низьким, оскільки у людей немає грошей. Місто ініціюватиме списання заборгованості перед постачальниками. У разі позитивного рішення, борги спишуть і споживачам.

Мін'юст тестує онлайн-реєстрацію ТОВ через портал "Дія"

Міністерство юстиції спільно з ДП "Національні інформаційні системи" та Міністерством цифрової трансформації запустили бета-тестування реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю в автоматичному режимі.

"Людина авторизується та подає заявку про відкриття ТОВ через портал "Дія". Після цього ця заявка в автоматичному режимі передається для проведення держреєстрації ТОВ. Тобто уся перевірка даних проходитиме у реєстрах без участі людей", – заявив заступник міністра юстиції Сергій Орлов.

Скористатися послугою можуть громадяни України віком від 18 років, які мають податковий номер та унікальний номер запису у реєстрі. Якщо ви готові взяти участь у бета-тестуванні — переходьте за посиланням https://t.me/betatestTOV.

Українці презентували трейлер фільму "Залізні метелики" про збиття літака MH17 над Донбасом

Кінообʼєднання Babylon’13 презентувало трейлер українського фільму "Залізні метелики" про збиття російськими терористами малазійського літака MH17 у небі над Донбасом.

"Залізні метелики" – документальний фільм Романа Любого, серед продюсерів – Володимир Тихий і Андрій Котляр. У фільмі поєднали архівні кадри, вирізки зі справ, фрагменти телеефірів, інтервʼю, документальні спостереження, анімацію, елементи перформансу й уривки розмов російських військових.

Премʼєру стрічки запланували на зиму 2023 року.

Миколаїв та область — оголошено повітряну тривогу!

Кремль проплачує проросійські мітинги в Ізраїлі

Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Заява оприлюднена на сторінці в Twitter українського посольства. "Російська агресія проти України поширюється й на Ізраїль. Останнім часом, поряд з помітною пропагандистською атакою на соціальні мережі, ми стали свідками антиукраїнських демонстрацій, що фінансуються російським урядом", – сказано в повідомленні.

Демонстрації на підтримку РФ пройшли в містах: Хайфі, Нетанії й перед посольством України в Ізраїлі в Тель-Авіві.

За даними видання Haifaru, в антиукраїнському мітингу в місті Хайфа взяли участь близько 200 осіб. Ініціатором акції був заявлений "Антинацистський Ізраїльський фронт". Складно зрозуміти, наскільки офіційною є ця структура, — пише видання, однак, частина учасників були одягнені в майки та кепки з логотипом цієї організації. На мітингу роздавали листівки: "ти досі вважаєш, що в Україні немає нацистів? Прокинься! Нацисти вже тут!". Приблизно в 50 метрах від проросійської демонстрації пройшла акція на підтримку України.

В Одесі оголошена повітряна тривога!

H&M остаточно йде з Росії

Про це йдеться в сьогоднішній заяві компанії.

"Після ретельного розгляду ми вважаємо неможливим, враховуючи поточну ситуацію, продовжувати наш бізнес в Росії", — заявила генеральна директорка H&M Group Хелена Хельмерссон.

Магазини проведуть фінальний розпродаж, по типу того як це зробила IKEA, і зафіксує збитки. Їх в H&M оцінили в 190 млн доларів.

У Київській області пройдуть планові тренування військових

Про це повідомив мер Броварів Ігор Сапожко.

"До уваги жителів Броварської громади! 18 та 19 липня на території району проводитимуться планові тренування військових. Броварська військова адміністрація попереджає про можливе посилення контролю на блокпостах і додаткові заходи безпеки. Просимо з розумінням поставитися до даних заходів", — написав Сапожко.

В Офісі президента пояснили, що значить відсторонення Венедіктової та Баканова

Як заявив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов під час єдиного телемарафону, відсторонення Ірини Венедіктової та Івана Баканова не означає їхнє звільнення, а лише припинення повноважень на час перевірок.

"Щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадовців на кримінальні провадження, які розслідуються відносно і працівників СБУ, які підозрюються у співпраці з країною-агресором, і те саме стосується прокуратури, президентом були прийняті відповідні рішення", — зазначив Смирнов.

За його словами, усунення Баканова від виконання обов’язків прописано у дисциплінарному статуті ЗСУ, оскільки керівник СБУ є військовим.

У ЗСУ введуть уніфіковану жіночу військову форму — Міноборони

Про це повідомляє BBC News Україна з посиланням на Міноборони.

У відомстві кажуть, — є дві ініціативні групи. Перша — група волонтерів за підтримки офісу президента в рамках проєкту першої леді "Безбар'єрність". Друга — на чолі з депутаткою Київради Іриною Никорак — Arm Women Now. Міноборони провело зустріч з обома групами. Зараз вони спільно працюють.

Волонтерів попросили проаналізувати світовий досвід щодо жіночої форми в інших арміях та звернути увагу на типи фігур, щоб на перших етапах індивідуально підбирати одяг жінкам.

Авторка проєкту Arm Women Now депутатка Ірина Никорак розповідає, що першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже цього тижня передадуть захисницям на безоплатній основі для того, щоб протестувати та переконатися, що форма функціональна й зручна.

У Київській області заборонили використання квадрокоптерів та іншої цивільної авіації

Про це повідомляє Бучанська міська рада.

За порушення заборони на використання повітряного простору цивільною авіацією (в тому числі БПЛА), у межах території Київської області в умовах воєнного стану передбачено кримінальну відповідальність за статтями 109, 110, 111, 112, 113, 114 ККУ.

ПВК "Вагнера" зазнала важких втрат в Україні та знижує стандарти найму — британська розвідка

Як повідомляє розвідка Міністерства оборони Великої Британії, Росія використовувала приватну військову компанію "Вагнер" для посилення сил на передовій і зменшення втрат особового складу.

ПВК "Вагнера" ймовірно зіграла центральну роль в недавніх бойових діях в Україні, включаючи захоплення росіянами Попасної і Лисичанська. У результаті цих бойових дій угруповання зазнало важких втрат. ПВК знижує стандарти, наймаючи засуджених та осіб, обмежує підготовку новобранців, що досить імовірно, вплине на майбутню оперативну ефективність угруповання і знизить її цінність", — йдеться у повідомленні.

У Макарові відновлюють міст через річку Здвиж

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Міст був пошкоджений та частково зруйнований російськими військовими внаслідок прямого влучання снарядів. Віадук розташований на автошляху Т 1019 і сполучає Вишгородський, Бучанський та Фастівський райони. Невдовзі планується відкрити цю ділянку дороги для руху транспорту.

Росія втратила у війні з Україною близько 38450 військовослужбовців — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 18 липня орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 38450 (+150) осіб,
  • танків ‒ 1687 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3886 (+7) од,
  • артилерійських систем – 849 (+3) од,
  • РСЗВ — 248 од,
  • засоби ППО — 113 (+3) од,
  • літаків – 220 од,
  • гелікоптерів – 188 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 690 (+2),
  • крилаті ракети — 166,
  • кораблі /катери — 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2753 (+7) од,
  • спеціальна техніка — 70 (+2).

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Вінничині, Полтавщині, Чернігівщині, Житомирщині та Київщині", — повідомляється у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Сумщина: минулої доби війська РФ вдарили чотири рази по Юнаківській громаді, ввечері — артобстріл зі ствольної артилерії по Шалигінській громаді, мінометний обстріл Білопільської громади, постраждалих немає. Вночі — мінометні обстріли Шалигінської та Юнаківської громад. Попередньо − без жертв та руйнувань.

Дніпропетровщина: вночі росіяни кілька разів обстріляв Нікополь, попередньо, одна людина поранена, госпіталізована. Зруйновано до 10 приватних будинків, є пошкодження у місцевій лікарні, на двох місцевих підприємствах та у порту.

Харків: вчора ввечері внаслідок обстрілів зі ствольної артилерії в Київському районі — часткові руйнування та пошкодження багатоповерхових будинків. Вночі окупанти обстріляли також смт Золочів. Внаслідок обстрілу приватного домоволодіння горіла господарча споруда, гараж. Вночі в Чугуєві внаслідок обстрілу пошкоджено 5-ти поверховий житловий будинок. За попередніми даними, внаслідок нічних обстрілів постраждалих немає.

Луганщина: ситуація на фронті без змін, росіяни намагалися просунутися в напрямку Верхньокам’янки, однак зазнали втрат та відійшли. Відбито наступ армії РФ і поблизу Білогорівки. За ніч: 5 авіаударів, 13 артобстрілів. Окупаційні ЗМІ з посиланням на "владу" Алчевська повідомляють про руйнування тролейбусного депо та профілакторію ракетним ударом HIMARS. Про розташування в цих будівлях військових об’єктів замовчується.

Донеччина: ворог минулої доби обстрілював Костянтинівку, Соледар, Торецьк, Сіверськ, Вугледар, Мар'їнка, Новий Донбас (Світлівський старостинський округ), Краматорськ. З ночі і станом на ранок — обстріляні Торецьк, с. Миколайпілля Дружківської громади (пошкоджено 7 приватних житлових будинків). За добу по області — двоє загиблих, 10 поранених.

Миколаївщина: зранку Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання в автосалон та салон з продажу сільгосптехніки. Інші влучання були по околицях міста. Детальна інформація уточнюється. Внаслідок ворожих обстрілів у селищі Березанка Березанської громади відбулось займання пшениці.

Херсонщина: ситуація на території області залишається стабільно напруженою. Військові РФ активно продовжують укріплення рубежів оборони залізобетонними конструкціями. Триває обстріл звільнених сіл та сусідніх регіонів, в багатьох населених пунктах пошкоджені практично всі будинки та інша інфраструктура. ЗСУ знищили склад боєприпасів військових окупантів, який був розташований на березі моря, в Лазурному у санаторії "Чайка".

Миколаїв зазнав ракетних обстрілів

"Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. За попередньою інформацією відомо про влучання в автосалон та салон з продажу сільгосптехніки. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо без жертв. Детальна інформація уточнюється", — повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

За інформацією Миколаївської обласної військової адміністрації, близько 3:00 у Миколаєві пролунало десять вибухів.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих у війні українців.

Російські війська обстріляли Нікополь з РСЗВ

Російські війська кілька разів за ніч на 18 липня обстріляли Нікополь. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Скерували понад 60 снарядів на житлові квартали та міську інфраструктуру. Поранена одна людина – 75-літня жінка, зараз вона у лікарні.

Зруйновані з десяток приватних житлових будинків. Пошкоджено водопровід та газопровід на одній з вулиць. Зачепило лікарню, промислове та енергетичне підприємства, порт.

Армія РФ завдала чотири удари по Краматорську

Вранці 18 липня російські війська завдали чотири удари с РСЗВ по промисловій зоні Краматорська. Про це повідомив начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

Жертвами війни в Україні стали 1019 дітей — ОГП

Станом на ранок 18 липня щонайменше 1019 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилося — 353. Зросла кількість поранених — щонайменше 666 дітей.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 373, Харківській — 191, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 53, Херсонській — 52, Запорізькій — 31.

"17 липня внаслідок обстрілу ворогом с. Новий Донбас Покровського району Донецької області поранено 16-річного хлопчика. Також 17 липня окупанти вкотре обстріляли м. Бахмут Донецької області. Поранення різного ступеня тяжкості отримали троє дітей 2, 3 та 9 років", — повідомили в ОГП.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2138 закладів освіти. З них 221 зруйновано повністю.

"Панцирі", бронетехніка, склади боєприпасів: ЗСУ завдали ударів по армії РФ на півдні

У Херсонській області ЗСУ двічі завдали авіаударів по позиціях військ РФ, а у Миколаївській області знищили склади боєприпасів росіян. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

"Двічі ворог намагався завдати авіаудар по звільнених територіях на півночі Херсонщини. Атакувавши наші позиції, негайно ретирувався під натиском вогневого ураження у відповідь", — йдеться у повідомленні.

У відповідь українські штурмовики двічі завдали авіаудару по опорному пункту, пункту постачання боєкомплекту та по скупченню військ, озброєння і техніки РФ в районі Благодатного та Давидового Броду.

За підсумками доби і роботи підрозділів ЗСУ, втрати РФ на півдні становлять:

  • 36 військових;
  • 2 самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир";
  • 3 машини зв'язку стратегічної та оперативної станції;
  • 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки;
  • 2 склади боєприпасів.

Окупаційна влада Херсонщини заявила про те, що за не виконання їхніх "наказів" жителів будуть виселяти за межі області

Окупаційна влада Херсонщини заявила про те, що за не виконання їхніх "наказів" жителів будуть примусово виселяти за межі області, повідомив перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський у Телеграм-каналі.

За його словами терор на Херсонщині з боку окупаційної влади посилюється та набуває нових форм та документального оформлення.

"Основним цинізмом є санкція за порушення наказу - виселення за межі області. При тому, що через політику військових РФ та окупаційної влади, більшість з тих, хто залишився, і так немає можливості евакуюватись", - написав Соболевський.

Війська РФ виходять з оперативної паузи і починають атаки на Донбасі — ISW

Російські війська продовжують поступовий вихід з оперативної паузи і 17 липня провели обмежені наземні атаки в Донецькій області. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

В ISW зазначили, що армія РФ віддає перевагу наступу в районі Сіверська та Бахмута, зберігаючи при цьому оборонні позиції на північ від Харкова та вздовж південної осі.

Крім того, росіяни продовжували створювати умови для відновлення наступу на Слов'янськ, обстрілювати населені пункти на Ізюмсько-Слов'янському виступі. Війська РФ також завдають артилерійські, ракетні та авіаудари по території України.

Карті боїв 17 липня
Карта боїв 17.07. Фото: ISW

"Примітно, що Міністерство оборони Росії не заявило про будь-які нові територіальні придбання 17 липня", — йдеться у звіті.

В ISW зазначають, що закінчення російської оперативної паузи навряд чи викличе нову масовану хвилю наземних ударів у кількох напрямках наступу, попри те, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу публічно наказав саме про це.

На думку аналітиків інституту, закінчення оперативної паузи характеризуватиметься нестійким та поетапним відновленням наземних наступів.

На Донбасі ЗСУ відбили шість атак військ РФ — Генштаб

У Донецькій області ЗСУ відбили шість атак росіян. Про це йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

На Волинському та Поліському напрямках без змін. На Сіверському напрямку росіяни періодично здійснюють повітряну розвідку та артилерійські обстріли позицій ЗСУ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку війська РФ намагаються не допустити просування ЗСУ у бік державного кордону. Здійснювали обстріли в районах Харкова, Дергачіі, Печенігів, Прудянки, Руських Тишкок, Питомника, Коробочкиного. Завдали авіаударів поблизу Верхнього Салтова та Рубіжного.

На Слов’янському напрямку російська артилерія обстрілювала райони населених пунктів Новомиколаївка, Дібровне, Костянтинівка, Богородичне, Мазанівка, Курулька, Чепіль, Вірнопілля, Нова Дмитрівка та інших. Росіяни завдали авіаудару неподалік Богородичного.

На Донецькому напрямку підрозділи ЗС РФ здійснили обстріли цивільної та військової інфраструктури в поблизу Донецького, Сіверська, Верхньокам’янського, Григорівки, Івано-Дар’ївки, Спірного та інших.

"Ворог намагається вести штурмові дії неподалік Григорівки, бої тривають. Штурмові дії в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне та Серебрянка наші захисники успішно відбили", — йдеться у повідомленні.

На Бахмутському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Берестового, Курдюмівки, Веселої Долини, Соледара, Бахмута, Вершини, Травневого та території Вуглегірської ТЕС. Російські війська безуспішно намагалися вести штурм районах Новолуганського, Семигір’я та Вуглегірської ТЕС, але змушені були відступити. Завдали ракетно-авіаційних ударів неподалік Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках війська РФ обстрілювали позицій ЗСУ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах Кам’янки, Авдіївки, Красногорівки, Новомихайлівки, Кам’янського, Малих Щербаків, Пречистівки. Завдали авіаударів неподалік Новоданилівки і Новоандріївки.

"Всі спроби ворожих штурмів в районах населених пунктів Кам’янка, Новомихайлівка та Вугледар українські воїни звели нанівець. Загарбники з втратами відійшли", — повідомили у Генштабі.

Російські військові також пускали в дію засоби радіоелектронної боротьби для придушення каналів супутникового зв’язку.

На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли із застосуванням, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Війська РФ завдали авіаудару біля Потьомкиного. Для виявлення змін у положенні ЗСУ та корегування вогню росіяни вели повітряну розвідку БпЛА.

Кораблі ЧФ РФ продовжують блокувати цивільне судноплавство в північно-західній частині Чорного моря.

У Кабміні прогнозують нову хвилю переселенців

Віцепрем'єрка з питань реінтеграції Ірина Верещук прогнозує нову хвилю внутрішнього переміщення зі сходу на захід України. Вона почнеться напередодні опалювального сезону.

Про це Верещук заявила в етері національного телемарафону.

За її словами, Запорізька область і місто Енергодар в її північно-західній частині фактично відрізані від газопостачання, і відновити його поки немає можливості.

У зв'язку з цим жителі будуть змушені їхати і шукати притулок на заході України.

Верещук додала, що зареєстровані тільки 4,5 млн переселенців, хоча насправді йдеться про майже 7 млн людей.

Грецькі танкери за два місяці вивезли близько половини обсягів російської сирої нафти

Власники танкерів у Європі відвантажують якнайбільше російської нафти до того, як у грудні набудуть чинності енергетичні санкції проти Москви. Зокрема у травні та червні власники танкерів з Греції, які контролюють майже третину світового флоту, перевезли близько половини обсягів російської сирої нафти, пише The World Street Journal з посиланням на дані брокерів.

Видання зазначає, що запровадження нафтового ембарго викликало побоювання серед європейських переробників і судновласників, що вони можуть бути занесені до чорного списку за поводження з паливом.

За оцінками Lloyd’s List Intelligence, грецькі судна 151 раз зайшли у російські порти у Чорному та Балтійському морях. За аналогічний період 2021 року їхні кораблі здійснили 89 таких заходів.

За даними системи моніторингу суден Marine Traffic, судно Kriti Legend, яким володіє та управляє компанія Avin International, прибуло 12 липня у порт Лайчжоу в Китаї після завантаження сирої нафти з Козьміно в російському Сибіру. В Avin International не прокоментували цю інформацію.

Росія тримає в Чорному морі два кораблі з 16 "Калібрами"

В Чорному морі перебувають два російські кораблі з 16 ракетами "Калібр" і три великі десантні кораблі, повідомили в оперативному командуванні "Південь".

Також українські військові оприлюднили втрати росіян на південному напрямку 17 липня: 36 військових, дві самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1", три машини зв’язку стратегічної та оперативної ланок управління, радіолокаційна станція "Підліт", 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Підтверджено знищення двох складів боєприпасів на окупованих територіях Миколаївщини.

Міноборони Латвії: Україна серйозно послабила армію Росії

Під час війни, що триває, Україна зробила слабшою російську армію настільки, що та буде готова розпочати новий наступ не раніше, ніж через два роки. Про це сказав міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс, повідомляє Delfi.

Таким чином міністр пояснив необхідність реформи Державної служби оборони, яка передбачає в Латвії обов'язковий військовий призов. За словами Пабрікса, Україна прямо і буквально дає Латвії час на підготовку, і Латвія має діяти негайно, щоб забезпечити успішне стримування загарбника. Політик вважає, що міркування на тему, що реформа Державної служби оборони не може бути реалізована через наближення виборів, не витримує жодної критики — і це лише відмовка.

"Йде війна, і Росія не чекатиме. Тягнути час — це класична неспроможність Латвії діяти ефективно. Тому ми часто витрачаємо час на тривалі дискусії, проте нездатні ухвалювати рішення", — заявив міністр оборони.

Він також пояснив, що раніше мало хто вірив у те, що можливий напад Росії та війна, що порівнюється з колишніми війнами. Таким чином РФ довела, що "треба бути готовими захищати свою територію від жорстокого і такого супротивника, який переважає чисельністю", – наголосив Пабрікс.

Пабрікс також акцентував на необхідності збільшити присутність сил НАТО в Латвії, нагадуючи, що позитивного результату з цього питання було досягнуто на червневому саміті у Мадриді.

Міністерство підготувало Латвії реформу Державної служби оборони. Нова система впроваджуватиметься поетапно впродовж п'яти років. Із січня 2023 року подати заявку на службу можна буде добровільно. Обов'язковий військовий призов молодиків віком 18-27 років може бути запроваджено у 2027 році.

Нікополь зазнав обстрілу, повідомив голова районної військової адміністрації Євген Євтушенко. Зараз триває повітряна тривога у Нікополі та Нікопольській територіальній громаді

ЗСУ на невеликій території Луганщини досі завдають втрат росіянам — Гайдай

Збройні сили України на невеликій території Луганської області й до сьогодні завдають втрат росіянам. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Більше тижня тому "шойгу" доповів про повне захоплення Луганщини, але на невеличкій території області ЗСУ й до сьогодні завдають втрат росіянам”, — зазначив Гайдай.

Він поінформував, що виїхати з тимчасово захоплених ворогом міст та сіл можливо або через Росію, або через один із населених пунктів Харківщини. За його словами, “ті, хто хотів отримати "руський мир", із радістю стоять в величезних чергах за хлібом, живуть без світла, води та газу”.

“Запустити "Азот" росіяни не в змозі. Вони запрошують робітників для "відновлення" виробництва, які потім отримають повістки”, — додав Гайдай.

Раніше Гайдай поінформував, що два села на Луганщині залишаються підконтрольними уряду України. 16 липня російські війська завдали два авіаудари, по населених пунктах поцілено чотирма ракетами. Крім того, зафіксовані три масовані артилерійські обстріли. Ще чотири рази територія була обстріляна мінометами. Зокрема росіяни намагалися просунутися в напрямку Верхньокам’янки, однак отримали опір ЗСУ і відійшли. Ще одна спроба атакувати оборонні редути ЗСУ була організована ворогом поблизу Білогорівки, але теж була відбита. Очільник Луганщини додав, що артилерійськими обстрілами війська РФ продовжують знищувати домівки громадян.

"Дії і бездіяльність будуть оцінені": Зеленський прокоментував відсторонення Баканова та Венедіктової

Правоохоронні органи нададуть оцінку діям і бездіяльності усіх посадовців, які неналежним чином виконують свої обов’язки, в тому числі у правоохоронних органах України, допустивши появу великої кількості зрадників. Про це у відеозверненні 17 липня заявив президент Володимир Зеленський. Зокрема, він нагадав про затримання колишнього начальника управління Служби безпеки України у Криму Олега Кулініча.

Окрім того, Зеленський згадав й про важливість призначення нового керівника САП.

"Хочу, щоб мене сьогодні почули й усі, від кого залежить надзвичайно чутливе питання призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Моя позиція як президента України — конкурс, який відбувся, має привести до цілком логічного рішення про призначення нового керівника. Відповідна людина обрана, і від конкурсної комісії залежить фіналізація цього рішення", — підкреслив президент.

За його словами, без повноцінного керівника такої інституції неможливе і її повноцінне функціонування, як і Національного антикорупційного бюро України, строк повноважень попереднього керівника якого добіг кінця.

17 липня президент Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов’язків генеральну прокурорку Ірину Венедіктову та керівника Служби безпеки Івана Баканова. Президент доручив виконання обов’язків генпрокурора Олексію Симоненку. Хто очолюватиме СБУ, наразі невідомо.

Правоохоронці розслідують обстріли росією Бахмутського району — ОГП

За фактом обстрілів російськими загарбниками м. Соледар та с. Ягідне Бахмутського району Донецької області розпочато досудове розслідування, інформує Офіс генерального прокурора.

“За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у 2 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 438 КК України)”, — йдеться в повідомленні.

За даними слідства, 17 липня 2022 року загарбницькі війська РФ обстріляли м. Соледар та с. Ягідне Бахмутського району.

“Внаслідок масованих атак травмовано трьох громадян. Також отримали осколкові поранення троє дітей. Зазнали значних руйнувань приватні будинки, господарські споруди та гаражі”, — йдеться в повідомленні.

Наразі встановлюються постраждалі особи. Прокурори продовжують вживати всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил РФ.

Росія обстріляла Вінницю 14 липня. Основні удари прийшлися на площу Перемоги, де зазвичай велелюдно — тут розташований будинок побуту, приватний медцентр, кав'ярні та зупинки громадського транспорту. Через обстріл загинули 24 людини, серед них — троє дітей. Ще майже сотня — поранені.

Нині Вінниця у жалобі. Із загиблими прощаються усім містом, а лікарі кинули всі сили на порятунок поранених із важкими травмами та опіками. Перші дні у Вінниці після трагедії — у нашому репортажі.

На початок