Зміни до антитютюнового законодавства. Що кажуть запоріжці про нові заборони паління в громадських місцях

Зміни до антитютюнового законодавства. Що кажуть запоріжці про нові заборони паління в громадських місцях

Зміни до антитютюнового законодавства. Що кажуть запоріжці про нові заборони паління в громадських місцях
. Фото: Суспільне Запоріжжя

Не тільки цигарки, але й пристрої для нагрівання, кальяни та електронні сигарети не можна палити у громадських місцях. Зміни до антитютюнового законодавства почали діяти від 11 липня.

Чи дотримуються змін у Запоріжжі, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

В одній із кав'ярень Запоріжжя тютюнопаління всередині заборонене від початку відкриття закладу, розповів його власник Артем телефоном Суспільному. Але на вуличному майданчику відвідувачам цього не забороняють.

"Я цигарок не курю – це по-перше. По-друге, є права. Зокрема, у тих, хто палить, вони теж мають бути. Я ж не курю у приміщенні, чи, там, на дитячому майданчику. Я сів попити кави, курю “Айкос”. Я ж не цигарки, не канабіс, не сигари. На вулиці я маю право курити".

Заборона паління
Фото: Суспільне Запоріжжя

"У нас просто відкритий майданчик, де стоять столики. Це справа людини, я не можу заборонити курити людям, якщо вони цього хочуть. Якщо людина почне курити всередині кафе, то ми повинні викликати поліцію", — пояснює власник кафе.

На цьому ж майданчику чекала на каву запоріжанка Яна. Каже: не палить і не бажає дихати димом у громадських місцях. Зміни у законодавстві вважає правильними.

Заборона паління
Фото: Суспільне Запоріжжя

З 11 липня куріння будь-яких виробів в усіх громадських місцях заборонене, за винятком спеціально відведених для цього місць в аеропортах, каже виконавчий директор антитютюнової громадської організації "Життя" Дмитро Купира:

"Фактично, аеропорти – це є єдиним виключенням серед приміщень, де дозволяється куріння, тому, що є транзитні літаки через аеропорти, коли люди не мають право покидати транзитну територію аеропорту".

Заборона паління
Фото з Facebook-сторінки Дмитра Купири

"Що є таке приміщення все-таки для цього Закону? Приміщенням вважається будь-який простір, що має дах та обмежений двома або більше стінами, чи перегородками, незалежно від того, з якого матеріалу це створено. Тобто, якщо це літній майданчик з парасолею, який стоїть біля закладу ресторанного господарства, то куріння на ньому не заборонено. Вже далі залежить тільки від того, яку політику веде, власне, цей заклад ресторанного господарства".

Курця, якого побачать у громадських місцях, попередять, або оштрафують. Заплатити доведеться від 51 до 170 грн. Якщо правопорушення повториться протягом року, стягнуть більше — від 170 до 340 гривень, пояснює Вадим Агапцев, начальник відділу адміністративної практики управління патрульної поліції у Запорізькій області.

Заборона паління
Фото: Суспільне Запоріжжя

"Адміністрація кафе буде нести відповідальність вже від органу, який контролює політику у сфері господарювання, тобто, в цьому випадку, це Держпродспоживслужба Для суб'єктів господарювання, крім закладів ресторанного господарства, там штрафи від 1000 до 10 тисяч гривень", — каже Вадим Агапцев.

За його словами, штрафи для ресторанів вищі — від 3000 грн до 15 000 грн.

Читайте також: Менше диму в приміщеннях. В Україні забороняють курилки, кальяни і пристрої для нагрівання тютюну

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок