З гуртожитків Рівного частково відселятимуть переселенців. Як і чому це відбуватиметься

З гуртожитків Рівного частково відселятимуть переселенців. Як і чому це відбуватиметься

Ексклюзивно
З гуртожитків Рівного частково відселятимуть переселенців. Як і чому це відбуватиметься
. Переселенець в одному з гуртожитків Рівного/Фото: Суспільне Рівне

У Рівному через початок навчального року, який має бути в очному режимі, вимушених переселенців частково виселятимуть з гуртожитків. Все для того, аби туди могли повернутися студенти, повідомив міський голова Олександр Третяк. Для внутрішньо переміщених людей планують встановити, зокрема, модульні будинки.

Олексій Супрунов – переселенець з Лисичанська. Чоловік разом з дружиною приїхав до Рівного, рятуючись від війни. Зараз він проживає в одному з гуртожитків РДГУ.

"Жив у Слов'янську, винаймав квартиру, а зараз там гаряче, на автовокзал прилетіло. Приїхали сюди з пустими кишенями, не повірите", – каже чоловік.

З гуртожитків Рівного частково відселятимуть переселенців. Чому це відбувається
На фото Олексій Супрунов. Фото: Суспільне Рівне

Про те, що через початок навчального року переселенців частково планують відселяти з гуртожитків, чоловік знає.

"Не знаю, куди йти нам, просто нікуди йти. Я шукаю роботу, я б працював де завгодно, якби було житло. Хочеться вже, щоб було спокійно, в нас Лисичанськ взяли фашисти, там залишився будинок і все, що в ньому. Вертатися нікуди і я туди не поїду ні в якому разі", – додає Олексій.

Михайло Шевцов – переселенець з Краматорська.

З гуртожитків Рівного частково відселятимуть переселенців. Чому це відбувається
На фото Михайло Шевцов

Чоловік розповідає: постраждав від обстрілу російських військ, після чого його прооперували. В гуртожитку живе нещодавно, але розуміє, що коли повернуться студенти, йому, можливо, доведеться виїхати.

"Сюди приїхав тимчасово, я зараз оформляю документи на інвалідність, а там вже буду дивитися, можливо, поїду в інше місто. Я це чудово розумію, я не приїхав сюди жити цілий рік. Людей дуже багато, де вони будуть жити... це ж взагалі нереально", – каже Михайло.

Тетяна Киричук – переселенка з Миколаївської області.

З гуртожитків Рівного частково відселятимуть переселенців. Чому це відбувається
На фото Тетяна Киричук. Фото: Суспільне Рівне

"Ми розглядаємо питання, що нам доведеться виселитись, будемо щось вирішувати. Я працюю, мене керівництво відрядило до іншого підрозділу по службі, де я працюю, тому зарплата є, чоловік – в ЗСУ і ми думаємо, що якось ми знайдемо житло", – розповідає жінка.

Директорка студмістечка РДГУ Віра Бабак Суспільому повідомила: зараз у гуртожитках проживає 444 переселенці, з яких 77 дітей.

"Я думаю, що місця у нас вистачить і для внутрішньо переміщених осіб, і для студентів. Будуть проживати і студенти, які цьогоріч вступлять, місця будуть. Студенти, які вже проживають – так само поселяться у свої кімнати. Ми не можемо переселенців десь вигнати, тому що є такі, в кого і будинки погоріли, і документи. Думаю, ми нікого не лишимо в біді", – розповідає директорка.

Заступниця міського голови Рівного з гуманітарних питань Марина Кузмічова каже, що насамперед виселятимуть переселенців, які мають змогу повернутися на деокуповані території – Київської, Чернігівської, Сумської областей.

"В принципі, не у всіх переміщених осіб втрачене житло, дехто з них користується нашою гостинністю, можна так сказати, тому що є багато волонтерських штабів, багато надається допомоги, з дітьми багато займаються і в принципі – в нас знаходитися зручно. Але треба думати за тих, хто буде далі вчитися, то ми будемо проводити так звану фільтрацію", – розповідає посадовиця.

Вона додала, що зараз в гуртожитках на території Рівненської громади проживає близько 1 500 переселенців, з яких половину планують повернути додому. Іншим, які втратили своє житло або виїхали з окупованих територій, міська влада планує підшукати інше помешкання. Також в майбутньому у Рівному для переселенців планують побудувати модульне містечко.

Що відомо

  • У Рівному планують встановити модульні будинки для переселенців. Як повідомив міський голова Олександр Третяк, наразі розробляють проєкт на їхнє виготовлення. Подібні модульні будинки почали збирати в етнопарку Ладомирія, там їх готові виготовляти на замовлення.
  • За офіційними даними департаменту соцполітики Рівнеради, у Рівненській міській громаді зареєстровані майже 19 тисяч вимушених переселенців, понад п'ять тисяч із них — діти.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок