Пробита ракетою стеля, вибиті ударною хвилею вікна, двері та перегородки: який вигляд має Чернігівська районна лікарня

Пробита ракетою стеля, вибиті ударною хвилею вікна, двері та перегородки: який вигляд має Чернігівська районна лікарня

Пробита ракетою стеля, вибиті ударною хвилею вікна, двері та перегородки: який вигляд має Чернігівська районна лікарня
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Пробита ракетою стеля, вибиті ударною хвилею вікна, двері та перегородки. У Чернігівській центральній районній лікарні внаслідок російських обстрілів і бомбардувань у лютому-березні серйозно пошкоджені 4 із 10 корпусів, розповів гендиректор Дмитро Руденко. Попри це лікарня працює, персонал із пошкоджених корпусів розмістили у цілих.

На відновлення медзакладу вже виділили майже 15 мільйонів гривень із державного бюджету, зараз чекають, коли за них почнуть робити ремонт. Два відділення – пологове та лабораторне – вирішили ремонтувати вже зараз, власним коштом.

Такий вигляд зараз має поліклінічне відділення Чернігівської центральної районної лікарні. Ще 23-го лютого медики приймали тут пацієнтів. Зараз воно – найбільш постраждале в медзакладі.

Такий вигляд зараз має поліклінічне відділення Чернігівської районної лікарні
Такий вигляд зараз має поліклінічне відділення Чернігівської районної лікарні. ФОТО: Суспільне Чернігів

У лютому та березні росіяни неодноразово обстрілювали лікарню, завдавали і ракетних ударів.

Такий вигляд має лікарня всередині
Такий вигляд має лікарня всередині. ФОТО: Суспільне Чернігів

В інфекційному відділенні ударною хвилею вибило вікна, двері, зруйнувало перегородки у боксах. На той час там перебували 44 хворих із ковідом. Від смерті їх врятувало те, що всі були у важкому стані.

Інфекційне відділення
Інфекційне відділення. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Хворі були важкі, вони всі лежали на ліжках. Вибухова хвиля була дуже сильна і скло, вікна, які вилетіли, пролетіли над головами хворих. Якби ці хворі були в сидячому положенні або в стоячому, тоді було б, звичайно, багато жертв", – говорить гендиректор Дмитро Руденко.

Гендиректор Дмитро Руденко
Гендиректор Дмитро Руденко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Кисневу станцію біля відділення також зруйнував російський снаряд. Кисню потребували всі хворі, їх терміново треба було вивезти з лікарні. Змогли прийняти людей у 2-й міській лікарні. Зараз інфекційних хворих районна лікарня не приймає.

"Вже питання вирішене – нам поступає нова киснева станція генераторна. Ми її будемо встановлювати і будемо відновлювати роботу інфекційного відділення", – розповів Дмитро Руденко.

Лікарня всередині
Лікарня всередині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Відремонтувати відділення і запустити його роботу сподіваються до осені.

Дмитро Руденко каже, це треба зробити якомога швидше, бо, крім ковіду, є й інші інфекційні хвороби:

"Розумієте, ситуація може розвиватися в самому незрозумілому напрямку по інших інфекціях. Зараз ідуть епідемічні гепатити, є загроза і холери. Так що інфекційне відділення треба відновлювати".

Окрім ковідних хворих, у лікарні були й понад 40 пацієнтів в інших відділеннях – терапії, неврології та реанімації. За весь час бойових дій у медзакладі не загинув ніхто з хворих чи лікарів.

Наслідки обстрілів
Наслідки обстрілів. ФОТО: Суспільне Чернігів

Усього на території районної лікарні 10 корпусів. Серйозних пошкоджень внаслідок обстрілів зазнали 4 із них, розповів Дмитро Руденко.

В основному корпусі, де розташовані 7 стаціонарних відділень, від вибухової хвилі вилетіли понад дві сотні вікон, пошкодило покрівлю. Наразі на відновлення лікарні з державного бюджету виділили майже 15 мільйонів гривень. У медзакладі чекають, коли за них почнуть ремонт.

Пошкодження після обстрілів
Пошкодження після обстрілів. ФОТО: Суспільне Чернігів

Власним коштом вже почали роботи у частині пологового відділення, що постраждала. Протягом тижня їх мають завершити. Ремонтують і лабораторний корпус.

"Він знаходився найближче до епіцентру першого вибуху, коли ракета упала поряд. Повністю були винесені всі вікна, двері, покрівля. Ми боялись, що дощі знищать повністю тут медобладнання, комунікації і все. Вирішили за власні кошти лікарні терміново почати тут ремонт", – каже Дмитро Руденко.

Зараз там роблять стіни, підлогу і стелю. Вже поміняли вікна та покрівлю. Протягом місяця роботи мають завершити. Скільки коштуватиме ремонт пологового і лабораторного відділень, поки сказати не можна, бо часто виникають непередбачувані додаткові витрати, сказав гендиректор.

Ремонтні роботи
Ремонтні роботи. ФОТО: Суспільне Чернігів

Поліклінічне відділення ж, за його словами, держава включила до другої черги відновлення. Медзаклад вже замовив проєкт.

"Щоб ми знали, яка проєктна вартість відновлювальних робіт. Тільки після цього будемо обговорювати питання, за чиї кошти проводити ці роботи".

Скільки ж загалом треба часу і грошей, аби всі відділення лікарні повністю відновили, наразі порахувати дуже важко, навіть приблизно, сказав Дмитро Руденко.

Нагадаємо, усього за час бойових дій росіяни зруйнували на Чернігівщині 8 лікарень, ще 37 пошкодили. Загальні збитки становлять понад 2 мільярди гривень.

Детальніше у сюжеті:

Читайте також:

Руїни, охоронець та двоє собак: де, за версією Міноборони РФ, розташовані збройні склади та штаб ТРО у Чернігові

На початок