"Офлайн виходитимуть ті заклади, які відповідають критеріям". На Сумщині готуються до нового навчального року

"Офлайн виходитимуть ті заклади, які відповідають критеріям". На Сумщині готуються до нового навчального року

"Офлайн виходитимуть ті заклади, які відповідають критеріям". На Сумщині готуються до нового навчального року
. Суспільне Суми

Цьогоріч на Сумщині очікують близько 9 тисяч учнів перших класів, а навчальний період планують розпочати з 1 вересня. За якою системою працюватимуть школи та чи відкриються дитячі садочки – Суспільне запитало Вікторію Гробову, керівницю департаменту освіти і науки Сумської ОВА.

- Як завершився навчальний рік на Сумщині?

- І органи управління освітою в 51 громаді, і керівники закладів, і педагогічний колектив все робили для того, щоб діти отримали знання в дистанційній формі навчання. І ті, хто виїхали за кордон, і за межі Сумської області, – всі без винятку отримали документи про освіту. Сьогодні в області 4948 випускників шкіл. 261 учень отримав золоту медаль і 80 срібних медалей.

Читайте також: На Сумщині учні охтирської художньої школи відзначають випуск

- Скільки абітурієнтів складатимуть мультипредметний тест на Сумщині?

- Спочатку було зареєстровано 10 тисяч, зараз підтверджують близько 8 тисяч. Усього заплановано три хвилі підтвердження складання тесту, є ще одна хвиля, тому кількість буде відома пізніше.

Вступна кампанія вже стартувала, 18 липня розпочнеться мультипредметне тестування і ближче до кінця липня ми в розкладі будемо бачити, як ітиме цей процес.

- Вже відомо, де відбуватиметься складання тесту?

- Це буде відбуватися в екзаменаційних центрах. Але, з міркувань безпеки, де, в яких місцях і в які дні – про це ми не говоримо, це знає тільки учасник тестування. Вже запланована додаткова сесія у серпні та спеціальна у вересні. Всі, хто бажає вступити до закладів вищої освіти на бюджетну форму навчання, складають мультипредметний тест, бо на контрактну форму можна вступити за мотиваційним листом.

Читайте також: Без літератури та мови. Школи Сум відмовляються від вивчення російських класиків

- Чи буде зменшено цього року кількість бюджетних місць?

- Поки що ми не знаємо, це визначається Міністерством, але пріоритет буде надаватися тим спеціальностям і тим професіям, які потрібні для відновлення нашої держави.

- Дмитро Живицький повідомив, що у новому навчальному році учні Сумщини навчатимуться офлайн. Кого це не стосуватиметься?

- Офлайн будуть виходити тільки ті заклади освіти, які відповідають кільком критеріям. По-перше: обов’язково повинно бути укриття на ту кількість дітей та персоналу, який працює в закладі освіти. Тому тут ми будемо говорити, що це буде змішана форма навчання. Будуть елементи дистанційної форми навчання і, можливо, переміщення до інших навчальних закладів. Ми розглядаємо зараз будь-які форми. Сьогодні є застереження тільки по 40-ка кілометровій зоні. Там навчання точно буде проходити дистанційно, або розглядатимемо інші форми. Все буде залежати від того, яка ситуація буде в області на перше вересня. Але ми обов’язково будемо питати у батьків, як вони бажають, щоб навчалася їхня дитина. Це може бути і дистанційна форма навчання, навіть, якщо клас навчатиметься офлайн.

Ми розглядаємо зараз створення, в одному із закладів обласного підпорядкування, центру дистанційної освіти. Там учні старших класів зможуть отримати якісну освіту. Це стосується тих дітей, які наразі перебувають за кордоном. Навчання відбуватиметься у синхронній та асинхронній формі. Щоб ті, хто бажає отримати освіту в Україні, могли обрати зручний для себе формат і отримати український атестат про здобуття освіти. Зараз дві робочі групи працюють над визначенням можливих форм навчання.

Читайте також: У Сумах призначили нову очільницю управління освіти

- Яких руйнувань зазнали заклади освіти області через обстріли військовими РФ?

- Руйнувань зазнали понад 80 закладів освіти і кожного дня ця цифра зростає. Минулого тижня було 85. Але, зважаючи на те, що заклади освіти мають не одну будівлю, то це, більше ніж 100 пошкоджених будівель.

мезенівка
Село Мезенівка. Фото: Краснопільська селищна рада

- Вже відомо, скільки першачків цього року сядуть за парти?

- Так, це буде близько 9 тисяч. Запис до перших класів завершено. Навчання відбуватиметься дистанційно.

- Щодо дошкільної освіти, чи запрацюють дитячі садочки по області?

- Це питання зараз опрацьовується з батьками. Ми просимо органи управління освіти, щоб вони зі своїми керівниками громад переговорили, ми знаємо, що є потреба в чергових групах, тому тут питання тільки безпеки. Якщо трохи тихше буде, то, зрозуміло, батьки віддадуть дітей. Там, де можливо, будемо такі невеличкі чергові групи робити. Бо є такі оперативні служби, які повинні працювати, а батькам нікуди дівати дітей, але найголовніше, ми не даємо освіти дітям. Дитина, яка за рік до вступу в перший клас, не відвідує дитячий садочок і не отримує цю дошкільну освіту, ми звичайно будемо втрачати якість освіти. Ми працюємо над цим питанням, чекаємо миру, тому що всім хочеться вийти на роботу і працювати, бо обмежується якість освіти.

Авторка – Валентина Москвіна

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок