З тимчасово окупованих територій Харківщини 4 липня виїхали 860 людей — Харківська ОВА

З тимчасово окупованих територій Харківщини 4 липня виїхали 860 людей — Харківська ОВА

З тимчасово окупованих територій Харківщини 4 липня виїхали 860 людей — Харківська ОВА
. Евакуація з тимчасово окупованих територій Харківщини, травень 2022. Фото: Сергій Козлов

У понеділок, 4 липня, із захоплених російськими окупантами територій Харківської області змогли вибратися 860 людей.

Про це ввечері 4 липня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Сьогодні з тимчасово окупованих територій області евакуйовали 860 людей. Дякую волонтерським організаціям, які супроводжували цей процес, обласним службам та всім, хто сприяв евакуації", — повідомив він.

Кураторка групи "Допомагаємо виїхати" Діна повідомила Суспільному: щотижня до волонтерської групи "Допомагаємо виїхати" надходить близько тисячі заявок на евакуацію з тимчасово окупованих громад Харківщини.

"Вивозимо щоразу близько 800 людей, бо це обмеження окупантів: вони перестають випускати людей. Завжди є ті, хто не встиг, завжди є люди, яких розвертають назад", — каже вона.

За словами волонтерки, були випадки обстрілів машин волонтерів.

"Самі люди, на щастя, під час обстрілів не постраждали. Нині ми не маємо інформації, що планується якесь припинення евакуацій, але нічого передбачати не можна, бо це не регламентовано ніяк, це неофіційно, стихійно. Ми лише допомагаємо людям координуватися, щоб евакуація проходила безпечніше для них", — коментує представниця організації.

Чи будуть можливими наступні евакуації, невідомо, все залежить від безпекової ситуації та поведінки росіян, зазначили у Борівській селищній раді, громада якої перебуває в окупації. За даними селищної ради, евакуація стає складнішою через обстріли.

Читайте також

Окупація, евакуація та вступ до ЗСУ: як родина на Харківщині виїхала з захопленої Балаклії

На початок