Окупаційна влада призначила у Новій Каховці "начальника відділу освіти" та планує відкрити три школи

Окупаційна влада призначила у Новій Каховці "начальника відділу освіти" та планує відкрити три школи

Окупаційна влада призначила у Новій Каховці "начальника відділу освіти" та планує відкрити три школи
. Фото: Pixabay

У Новій Каховці окупаційна влада призначила так званим "начальником місцевого відділу освіти" директора ліцею №10 В’ячеслава Рєзнікова. Відділ освіти Новокаховської міської ради, який очолює Лілія Микитенко, від співпраці з окупаційною владою відмовився. Про це повідомив Центр журналістських досліджень з посиланням на власні джерела у Новій Каховці.

"Окупанти вже оголосили, що вони планують роботу лише трьох з тринадцяти шкіл громади: №2, №10 і академічного ліцею "Спектр". Зараз вони шукають для них "директорів". Серед претендентів – Гришагіна Лілія Володимирівна, ексдиректорка школи №7 у Таврійську. Вона вже погодилася співпрацювати з окупантами", – на умовах анонімності розповіла вчителька однієї зі шкіл Нової Каховки.

За словами інших джерел Центру журналістських досліджень, вчителям Новокаховського ліцею №10 телефонує завуч молодших класів Здоровець Ганна Олександрівна. Вона представляється "директоркою" цього ліцею і пропонує співпрацю з окупантами.

ЦЖР зв’язався з Ганною Здоровець телефоном. Вона запевнила, що інформація про її призначення не відповідає дійсності і сказала, що директором ліцею залишається В’ячеслав Резніков. Рєзніков також на дзвінки не відповів.

Втім, "призначення" Рєзнікова гауляйтером від освіти в Новій Каховці підтверджують інші джерела. Крім того, останнім часом він бере активну участь у пропагандистських заходах окупантів – зокрема, 22 червня, на урочистостях у місцевому Парку слави з нагоди нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз у 1941 році.

Відомо, що В’ячеслава Рєзнікова викрадали російські військові 11 травня і тримали в полоні близько трьох тижнів.

"Мені дзвонили з "відділу освіти" і питали, чи готова я виходити працювати за російськими стандартами. Пообіцяли надати все, що потрібно, зберегти ставку, стаж і заплатити за літні місяці по 10 тис. руб/міс. А з 1 вересня обіцяють зарплату на тому ж рівні, як і раніше. Сказали, що набирається достатня кількість вчителів – близько 150", – на умовах анонімності розповіла вчителька місцевої школи.

Інша вчителька з Нової Каховки розповіла, що все навчання буде російською мовою за російськими програмами, але зі збереженням української мови та літератури як предмета.

"Так мені сказали представники окупаційного відділу освіти. Зарплату з 1 вересня пообіцяли в 30 тис. руб/міс. У разі ж, якщо на нашу школу не назбирається достатньої кількості вчителів, то заклад, як сказали, просто заб’ють дошками, а людей переведуть до іншої школи. Також попередили, що навчання за українськими програмами в дистанційній формі для учнів з Херсонської області суворо заборонена", – сказала жінка.

Колективи шкіл, які не захотіли співпрацювати з окупантами, почали попереджати своїх працівників, що з 1 липня вони працюватимуть дистанційно. Для всіх, хто залишиться вірним Україні, обіцяють й надалі виплачувати заробітну плату. Зрадників же всіх звільнятимуть.

ЦЖР також пише, що раніше процес захоплення шкіл розпочався в Каховці. «начальницею відділу освіти» військові РФ призначили продавчиню взуття Катерину Махньову і обіцяли відкрити 3 з 11 шкіл громади. Також стало відомо про захоплення освітнього закладу у Роздольному Каховської ТГ і призначення «директоркою» жінку, яка протягом тривалого часу жила в Криму.

Що відомо:

  • У тимчасово окупованому Криму директорів шкіл зобов’язали до 1 липня скласти списки вчителів. Ймовірно, їх потім планують відправити на роботу в школи на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.
  • Абсолютна більшість херсонських вчителів відмовляється переходити на російську систему викладання, їхати до Криму на так звану "перепідготовку".

Читайте також:

  • Жителька Каховки отримала підозру у колабораціонізмі.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок