"Про точність не може йти мова": що відомо про ракети, які запускали по Кременчуку

"Про точність не може йти мова": що відомо про ракети, які запускали по Кременчуку

"Про точність не може йти мова": що відомо про ракети, які запускали по Кременчуку
Уламки ракети Х-22, яка влучила у ТЦ у Кременчуці. фото: Суспільне Полтава

По місту Кременчук на Полтавщині 27 червня ракети запускали із бомбардувальників. Вони дуже швидкі, тому збити такі ракети складно, розповів Суспільному речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, бомбардувальники, з яких запустили ракети, злітали з аеродрому "Шайковка", що у Калузькій області Росії.

"Вони летять ближче до кордонів України і, фактично, з Курської області, не входячи в зону ураження нашої ППО, запускають ракети. Швидкість ракет величезна – 3 тисячі кілометрів на годину. І це надзвичайно складна ціль для наших засобів ППО, власне тому їх збити дуже важко", − розповів Юрій Ігнат.

Місто Кременчук російські війська обстріляли радянськими ракетами Х-22. Одна із ракет влучила у торговий центр, а інша – на територію "Кременчуцького заводу дорожніх машин" – "Кредмаш".

"Дуже часто стають об’єктами руйнувань від цієї ракети саме цивільні будівлі: інфраструктура, садочки, школи, будинки. Як і бачимо цю трагедію у Кременчуці з людськими життями. Окупанти про це знають. І навіть якщо припустити, що у них були інші цілі, хоча там немає військових об’єктів, але от припустимо, що були, то вони прекрасно знають, що ця ракета недосконала та її сила надзвичайно руйнівна. 960 кілограмів вибухівки – це її бойова частина, і про ніяку точність не може йти мова", говорить речник командування Повітряних сил ЗСУ.

"Про точність не може йти мова": що відомо про ракети, які запускали по Кременчуку
Наслідки ракетного удару по ТЦ. Фото: Суспільне Полтава

Офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков у зведенні 28 червня повідомив, що влучили не в ТЦ, а у воєнний об’єкт.

"27 червня у місті Кременчук Полтавської області ПКС (Повітряно-космічні сили – ред.) Росії завдано удар високоточною зброєю повітряного базування по ангарах зі зброєю, яка надійшла зі США та європейських країн, озброєнням і боєприпасами в районі Кременчуцького заводу дорожніх машин", − сказав він.

За словами Конашенкова, ТЦ не працював, а пожежу в ньому спровокувала детонація боєприпасів.

Що відомо:

  • Удень 27 червня російська армія завдала ракетних ударів по торговому центру у місті Кременчук Полтавської області.
  • Через обстріл ТЦ у Кременчуці працівники Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження за частиною другою статті "Порушення законів та звичаїв війни.
  • Співробітників ТЦ у Кременчуці, куди влучила ракета, можуть притягнути до відповідальності, заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова.
  • Кількість загиблих у торговому центрі у Кременчуці збільшилася до понад 20, а ще 59 – поранені, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Читайте також:

Пошкодження кісток та ампутація: що відомо про стан травмованих внаслідок обстрілу ТЦ у Кременчуці

На початок