Історія херсонського священника, який був у полоні військових РФ та зміг покинути окуповане місто

Історія херсонського священника, який був у полоні військових РФ та зміг покинути окуповане місто

Історія херсонського священника, який був у полоні військових РФ та зміг покинути окуповане місто
. Фото: Сергій Чудинович/Facebook

Херсонський священник Сергій Чудинович був викрадений російськими військовими, після чого йому довелося виїхати з тимчасово окупованого міста. Настоятель Свято-Покровського храму УПЦ поділився своєю історією з Суспільним.

Після того, як російські військові розстріляли територіальну оборону Херсона, саме він допомагав поховати загиблих у Бузковому сквері.

"Перед похованням загиблих у сквері, помолився Богові і кажу: "нехай буде воля Твоя ". Після цього написав записку для дружини, зайшов у церкву, дав останні розпорядження, кому що робити, віддав ключі. Сказав, хто буде служити, показав місце, де мене поховати, якщо мене вб'ють. Обняв усіх, сів у машину і поїхав", - пригадує священник.

Терооборонівців ховали без трун, підвозили мікроавтобусом по п'ять-шість чоловік. Загиблих фотографували, збирали документи, щоб після звільнення Херсона, можна було знайти кожного.

"Загиблих ми присипали хоч якимось шаром землі, адже від нас в 500-600 метрах була дорога, по якій йшли оці Камази, БТР та Тигри. Поблизу аеропорт. Все було видно. І було страшно", - каже Сергій.

Наприкінці березня Сергія Чудиновича російські військові схопили біля церкви. За словами священника прийшли військові РФ в масках та забрали на розмову.

"Говорили зі мною хвилин 30-40. Потім відпустили, у цей же день. Помордували і змусили підписати бумагу про те, що буду з ними працювати. Зняли відео про те, що зі мною нічого не трапилося. Я опублікував його ввечері того ж дня", - каже чоловік.

Отець Сергій з Херсона виїхав з Херсона шостого квітня. Їхав за Дар'ївкою між російськими блокпостами по полю, зі швидкістю 100 кілометрів, щоб швидше виїхати.

Зустріч з чоловіком 8 квітня була несподіваною, говорить Ганна, дружина Сергія Чудиновича.

"Я стояла на кухні і відчула, що поряд зі мною хтось стоїть. Я подумала, що це старший син підійшов мене підтримати. З чоловіком не було зв'язку кілька днів, а коли я повернулася, то стояв він...", - розказує жінка.

Згодом пішли до магазину і взяли нові обручки, бо все залишилося вдома, згадує подружжя. Зараз, говорять, головна мрія на двох - повернутися до дому.

Що відомо:

  • 30 березня у Херсоні відпустили додому місцевого священника Сергія Чудиновича, якого затримали зранку.
  • 30 березня Єпископ Херсонський і Таврійський, керуючий Херсонською єпархією ПЦУ Никодим звернувся до Президента та Генпрокурора з приводу зникнення священника Сергія Чудиновича.
  • 23 квітня херсонський священник Сергій Чудинович, якого тримали в полоні російські військові, зізнався, що його змусили підписати документ про співпрацю.
  • 26 червня протоієрей, настоятель Свято-Покровського храму УПЦ Сергій Чудинович, повідомив, що від його імені шахраї створили на Фейсбуці нову сторінку та звертались до людей, вимагаючи грошей.

Читайте також:

  • У Херсоні попрощались із захисником України з Івано-Франківщини Ігорем Іваниковичем

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок