Повіряти лічильники води у період воєнного стану – необов’язково – Держпродспоживслужба

Повіряти лічильники води у період воєнного стану – необов’язково – Держпродспоживслужба

Повіряти лічильники води у період воєнного стану – необов’язково – Держпродспоживслужба
. Суспільне Суми

Вимоги комунальних чи комерційних підприємств щодо обов’язкової повірки лічильників гарячої і холодної води у період воєнного стану – незаконні. Так говорять у Держпродспоживслужбі Сумської області.

Наталія Расторгуєва живе у сумській багатоповерхівці по вулиці Сумсько-Київських дивізій. Говорить, на початку квітня їй зателефонувала незнайома жінка.

Повіряти лічильники у період воєнного стану – необов’язково – Держпродспоживслужба
Суспільне Суми

"Одразу, коли місто було звільнено від облоги, буквально, мабуть, за кілька днів, зателефонували з "Водоканалу". Зателефонувала жінка, за голосом молода, і говорить, що завтра до вас прийдуть перевіряти лічильники на воду. Я запитала: що для цього потрібно? Вона каже: ваша присутність і 500 грн сплата. Я була здивована, я запитала: а нічого, що зараз у нас іде війна, що ми пережили такий страшний місяць? На що була відповідь: ну й що, нам же треба гроші заробляти", – розповідає Наталія Расторгуєва, сумчанка.

Після цього з вимогами телефонували ще декілька разів, говорить пані Наталія, поки вони з чоловіком не погодилися на повірку свого лічильника. 27 травня прийшли двоє чоловіків, які встановили, що їхній лічильник справний.

"По тих документах, що вони залишили, там важко зрозуміти хто це був, але єдине, що в квитанції, яка прийшла на воду за минулий місяць, там написано, що тепер нам звірка лічильників буде аж у 2026 році. Ну, дай Боже нам кожному дожити до цього часу", – каже Наталія Расторгуєва, сумчанка.

Начальниця абонентського відділу КП "Міськводоканал" Людмила Коваль говорить, що повірки лічильників їх підприємство проводить лише за бажанням споживачів:

"КП "Міськводоканал", як надавач послуг, контролює повірку лічильників і сьогодні споживач самостійно може повіряти лічильники, надавати нам заявочку, якщо це потрібно, на норму ми споживачів не переводимо і розрахунки ми проводимо по лічильникам, які сьогодні у споживачів є".

Начальник управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області Володимир Єщенко говорить, що на час війни держава зупинила обов’язковість проведення повірки лічильників:

"Ще в квітні Кабінет міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою ті лічильники, строк повірки яких припадає на початок війни і аж до самої перемоги, повинні прийматися і їх повірку здійснювати необов’язково. Тому, такі дії тих осіб, які дзвонять, ми сприймаємо як недобросовісну практику, направлену на те, щоб заробити трохи коштів. Хто це дзвонить нам не вдалося з’ясувати – чи самі постачальники, чи їх сателіти, які здійснюють повірку таких лічильників".

Ця постанова Кабміну буде чинною ще впродовж трьох місяців після закінчення воєнного стану.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок