У Дніпрі планують знести 90 пов’язаних з радянським минулим монументів

У Дніпрі планують знести 90 пов’язаних з радянським минулим монументів

Ексклюзивно
У Дніпрі планують знести 90 пов’язаних з радянським минулим монументів
. Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради

90 монументів Дніпра знесуть, перенесуть та позбавлять статусу культурної пам’ятки. Усі вони так чи інакше пов’язані з радянським минулим. Щоб це зробити, місто направило запит до Мінкульту, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Серед пам’яток, зокрема, монумент Михайлу Ломоносову, що стоїть біля Історичного музею; танк Т-34, на якому генерал Пушкін брав участь у боях за Дніпро; пам’ятник солдату Матросову на площі Соборній та погруддя Федорову в самому центрі міста.

Федоров народився у Дніпрі. Утім, героїзм генерала, про який говорить табличка на пам’ятці, викликає сумніви, говорить історик Віктор Єкшов.

“Страшна трагедія – до 7 тисяч цивільних мешканців селища Корюківка на Чернігівщині було знищено нацистами після провокацій партизанів Федорова, що знаходилися у лісах. Один з партизанів згадував: ми просто стояли і спостерігали – наказу не було. Сам Федоров і його партизани були перекинуті на волинь, де вони боролися з УПА, тобто фактично з українцями”, – розповідає Віктор Єкшов.

У Дніпрі планують знести 90 пов’язаних з радянським минулим монументів
Пам'ятник генералу Пушкіну в Дніпрі. Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради

Саме такі монументи з радянського минулого потрапили до списку. Утім, є бюрократичні складнощі, розповідає міський голова Борис Філатов. “Вони внесені мінкультом до відповідних списків охорони, якщо ми почнемо прибирати їх самостійно – крім того, що це пахне вандалізмом, це тягне за собою кримінальну відповідальність”.

Тож зараз місто направило прохання до Мінкульту про позбавлення 90 радянських монументів статусу пам’ятки, говорить начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Надія Лиштва. “Після зняття з обліку це може залишитися або як мала архітектурна форма, і вона може бути пофарбована у будь-які кольори та зазнати змін, або демонтована”.

Деякі пам’ятники планують розмістити у парку тоталітарного режиму. Суспільне відправило офіційний запит до міськради, аби дізнатися, коли планують будувати музей у Дніпрі. Проте відповіді так і не отримали.

Авторка – Софія Москаленко

Читайте також

Один із винуватців голодомору. У Дніпрі демонтують погруддя радянського діяча Федорова

Зірки зафарбовані, демонтувати не будуть: у Новомосковську на Дніпропетровщині визначили долю пам`ятника літакові

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок