"Мого чоловіка привезли в труні, а я сподівалася, що це не він". Історія дружини загиблого військового з Чернівців

"Мого чоловіка привезли в труні, а я сподівалася, що це не він". Історія дружини загиблого військового з Чернівців

"Мого чоловіка привезли в труні, а я сподівалася, що це не він". Історія дружини загиблого військового з Чернівців
На фото дружина військового Андрія Кицелюка. Суспільне Чернівці

Чоловік Тетяни Кицелюк загинув на Миколаївщині у другий день повномасштабної війни. Андрій був командиром десантно-штурмового відділення. Військовий досвід здобув у АТО, три роки був контрактником ЗСУ. 1 березня жінці принесли звістку про загибель чоловіка. Тетяна не вірила у його смерть, допоки тіло чоловіка не привезли додому. До Дня вдів Суспільне розповідає історію дружини загиблого військового.

Війну подружжя зустріло порізно. Чоловіка Андрія Кицелюка у середині лютого відправили на Миколаївщину. До повномасштабної війни чоловік готував дружину завчасно. Ще у січні наказав їй скласти тривожну валізу з документами.

"Він казав про те, що ми повинні бути готові. І коли почалась війна, перший дзвінок був: «Ти все зробила, як я просив?». Казала, що так, щоб не хвилювався",— розповіла Тетяна Кицелюк.

У 2014 році Андрій був добровольцем в зоні АТО. Спочатку не говорив дружині про те, що хоче піти на війну. Розповідав, що їде на військові тренування. Після АТО Андрій Кицелюк ще три роки був контрактником в ЗСУ у 80-ій десантно-штурмовій бригаді.

"Його основними словами було: "Ти що хочеш, щоб до нас додому прийшли?". Тому і захищав Україну, — каже Тетяна.

Востаннє жінка говорила з Андрієм 24 лютого. Про те, що він може не виходити на зв'язок декілька днів, знала ще з часів його служби в АТО. Тому чекала, допоки подзвонить сам. Зі спогадів дружини, тоді через динамік телефону чула гучні вибухи. Втім Андрій намагався її заспокоїти.

"1 березня, початок весни. Для мене тепер буде завжди чорним. Увечері о пів на сьому військові принесли мені "похоронку". Коли зачинила двері, перших пів години плакала, — говорить Тетяна Кицелюк.

Тетяна розповідає, що не могла повірити у смерть чоловіка. Дзвонила до військових, аби пересвідчитись. Опісля жінці зателефонували з військкомату та повідомили, що тіло чоловіка везуть додому. До похорону жінка ще сподівалась: коли відкриють труну, там буде не Андрій.

"Його тішило те, що змінюється свідомість людей. Люди починають по-іншому мислити, навіть по-іншому ставитися до всього. Звичайно, ми розуміємо, що не всі, але його тішило, що є захисники, які боронять Україну. Він вважав, це обов’язком кожного чоловіка", — каже Тетяна.

У подружжя залишилось двоє синів, старший після смерті батька, записався у тероборону.

Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок