Туреччина "захоплюється" бажанням українців зібрати кошти на "Байрактари" для ЗСУ — посол

Туреччина "захоплюється" бажанням українців зібрати кошти на "Байрактари" для ЗСУ — посол

Туреччина "захоплюється" бажанням українців зібрати кошти на "Байрактари" для ЗСУ — посол
. БПЛА "Байрактар", фото: baykardefence.com

Туреччина "захоплюється" бажанням українців власними силами закуповувати "Байрактари" для Збройних сил України, і стежить за процесом збору від "першого поста" у соцмережах.

Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу 23 червня, коментуючи збір українцями коштів на придбання безпілотників для ЗСУ.

За його словами, питання, пов’язані із національною безпекою, чи виробництва "Байрактарів" ретельно відстежуються у Туреччині.

Посол зазначив, що хоча процес придбання "Байрактарів" має відбуватись через Міністерство оборони, оскільки воно є замовником, та співпрацює із компанією Baykar Makina, те, що громадяни зокрема збирають кошти на нього є "потужним сигналом свідомості українців".

"Це надзвичайно потужний сигнал того, що українське суспільство розуміє важливість цих безпілотних апаратів, і наскільки це посилює мобілізаційний ефект назви "Байрактар", — зауважив Боднар.

За одну добу українці назбирали 366 мільйонів гривень, яких вистачить на купівлю двох "Байрактарів" для Збройних сил України. Збір проводять телеведучий і волонтер Сергій Притула разом з блогером Ігорем Лаченковим. За 5 днів вони планують зібрати гроші на три "Байрактари".

Bayraktar TB2 — це ударний оперативно-тактичний середньовисотний БПЛА. З чотирма керованими боєприпасами на підвісці він може перебувати в повітрі від 12 до 24 годин. Максимальна дальність керування – до 150 км. Розробкою й виробництвом цих безпілотників займається приватна компанія з Туреччини "Baykar Makina".

Війна. Усі останні новини

Раніше литовська компанія Laisvės TV розпочала збір коштів для купівлі дрона Bayraktar для ЗСУ. За три тижні жителі Литви зібрали 5,9 мільйона євро, але в підсумку турецька компанія Baykar вирішила його подарувати. За даними литовського видання Delfi, з пожертвуваних литовцями коштів на озброєння безпілотника виділили 1,5 мільйона євро. Решта 4,4 мільйона євро вирішили спрямувати на гуманітарну допомогу Україні та відновлення країни.

Читайте також: "У тебе є 3 тижні зібрати 5 млн євро" — литовський журналіст про те, як знайшов гроші на "Байрактар" для України
На початок