Обиратиме комісія та депутати: заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань

Обиратиме комісія та депутати: заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань

Ексклюзивно
Обиратиме комісія та депутати: заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань
. Travelukraine

Назви для вулиць в Одесі обиратиме історико-топонімічна комісія, а остаточне рішення прийматимуть депутати на сесії міськради. Питання перейменування будуть виносити на громадські слухання тільки тоді, якщо буде виникати високий соціальний запит. Про це Суспільному повідомив член історико-топонімічної комісії та історик Олександр Бабіч.

За словами історика, наразі топонімічна комісія складається із істориків, краєзнавців, директорів, керівників музейних установ, чиновників різних поглядів та віку, які обиратимуть нові назви для одеських вулиць.

"Як на мене, широкий розгляд суспільством не завжди є конструктивним і продуктивним. Достатньо, якщо це буде розглянуто самої історико-топонімічної комісії...Коли вже ми розглянемо це, тоді рішення все одно буде приймати депутатський корпус. Якщо ми будемо бачити що дійсно якесь питання дуже резонансне, воно викликає такий високий рівень соціального якогось запиту, тоді ми будемо виносити вимогу на громадські слухання".

Обиратиме комісія та депутати: заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань
Засідання історико-топонімічної комісії. 15 червня. Одеська міська рада

Обиратиме комісія та депутати: заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань
Члени історико-топонімічної комісії з питань перейменування топонімів міста. Одеська міська рада

На якому етапі процес перейменування вулиць в Одесі

Наразі, за словами Олександра Бабіча, наразі комісія розглянула два питання: щодо виправлення російського правопису в назвах та визначила, які вулиці в Одесі потрапляють під декомунізацію. Представники комісії вирішували, чи відповідають назви одеських вулиць Закону України "Про географічні назви" і "Про дотримання норм державної мови".

"Я бачу, що на часі скласти великий реєстр, який буде складатися з двох половин. Одна половина – це ті вулиці, які потребують тепер дерусифікації, тому що у нас є вулиці які носять імперську історію. І друге – це є пропозиції, а якими саме назвами ми будемо називати цю вулицю", – розповів Бабіч.

Які назви носитимуть нові вулиці

За словами члена комісії, на її розгляд протягом п'яти років виносилися пропозиції щодо перейменування вулиць та провулків на честь постатей, які мають безпосереднє відношення до Одеси. Оскільки тоді питання про перейменування вулиць не стояло, то складався резервний список.

"Зараз до нього додалося дуже багато пропозицій які стосуються скажімо героїв цієї війни. Лунали пропозиції щодо таких вулиць як Героїв оборони Маріуполя, Героїв оборони Миколаєва. Тут такі трохи такі узагальнені та назви, але ми знаємо, що в нас було там в Одесі героїв оборони Ленінграда та оборону Сталінграда", – зазначив він.

Серед історичних постатей, на честь яких хочуть назвати вулиці, українські діячі, які мали відношення до Одеси, зокрема, Всеволод Змієнко та Євген Чикаленко. Також розглядаються назви вулиці Марка Твена, площа Британії тощо. Остаточного списку вулиць, які потребують перейменування, наразі немає, проте їх більше сотні:

"При чому в цьому списку не обов'язково щось таке тенденційне як Олександрівський проспект чи там Катерининська вулиця. Інколи це просто подвійні назви. Інколи це назви, які не відповідають сучасності", – розповів історик.

Читайте також

  • В Одесі перейменують понад 60 вулиць, назви яких пов'язані з РФ
  • "Мене турбує зростання ненависті до всього російського". Труханов висловився щодо перейменування вулиці Пушкіна – NYT
  • В Одесі перейменують 19 вулиць – мер Труханов

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок