Окупаційна влада Херсонщини примушує медиків до співпраці

Окупаційна влада Херсонщини примушує медиків до співпраці

Окупаційна влада Херсонщини примушує медиків до співпраці
. Фото: Pexels

У Херсоні посилився тиск самопроголошеної влади на керівників медичних закладів. Про це Суспільному розповів голова обласної ради Олександр Самойленко.

"Окупаційна влада разом з військовими РФ намагаються впливати на адміністрацію, керівників відділень, бухгалтерів та економістів медичних закладів Херсонщини. Так звана "влада" пропонує медикам працювати по законах Росії", - говорить голова облради.

За словами Самойленка, тиск почався з Бюро судово-медичної експеритизи. Там всі лікарі відмовились співпрацювати з росіянами. Така ж ситуація відбулась і в обласній лікарні. Після відмови співпрацювати, військові РФ провелик обшуки в кабінетах.

Голова облради говорить, що керівники медзакладів мають інструкції, як їм діяти в разі тиску з боку окупаційної влади. Наразі тільки двох заступників директорів підозрюють у добровільній співпраці. З рядовими медиками, ситуація інша.

"Позиція українського уряду в тому, що наші лікарні обслуговують українських громадян. Міністерство охорони здоров'я видало постанову, що робота лікаря під час окупації по прямій своїй кваліфікації не буде злочином. Бо він по клятві Гіппократа повинен надавати допомогу всім, хто її потребує", - каже Самойленко.

Працювати медикам у таких умовах у Херсоні важко, розповіла директорка обласного онкологічного диспансеру Ірина Сокур. Наприкінці травня через примушування до співпраці вона виїхала з області.

"Мені надано право на дистанційне керування. Тож я маю можливість виплачувати заробітну плату працівникам в гривнях та оплачувати рахунки. Тиск на медичних працівників є. Змушують звільнятися з роботи з українських лікарень і писати заяви на прийом на роботу в ті ж лікарні, але з іншими назвами", - розповідає директорка онкодиспансеру.

Ірина Сокур говорить, що в Херсоні поки є фахівці, які надають людям медичну допомогу. Однозначних рекомендацій, як повинні діяти лікарі, за її словами, дати не можна. Хто боявся за своє життя і своїх дітей, ті виїхали за межі області.

Що відомо:

  • Прокуратура повідомила про підозру заступнику генерального директора Херсонської обласної дитячої лікарні у вчиненні державної зради в умовах воєнного стану.
  • 15 червня, у Бериславі, колектив педагогічного коледжу відмовився від пропозиції колаборанта Андрія Костюка працювати за російськими програмами.
  • Окупаційна влада Херсонщини провела зібрання з працівниками Херсонської дирекції залізничних перевезень. Вони вимагають від залізничників співпрацювати за вдвічі меншу зарплату.
  • Шкільні вчителі, які залишилися на території тимчасово окупованої Херсонщини опинилися під великим тиском – росіяни намагаються змусити їх до співпраці.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок