В Одеській міськраді планують проводити сесії дистанційно: чи законно це та чому депутати проти

В Одеській міськраді планують проводити сесії дистанційно: чи законно це та чому депутати проти

Ексклюзивно
В Одеській міськраді планують проводити сесії дистанційно: чи законно це та чому депутати проти
. Фото: Одеська міська рада

В Одесі сесії міськради планують проводити дистанційно. Відповідне розпорядження міського голови Геннадія Труханова оприлюднив член партії "Європейська солідарність" Петро Обухов.

Частина депутатів у коментарі Суспільному заявили, що проти проведення засідань онлайн. Причиною переведення сесій на онлайн-формат може бути відсутність депутатів на території країни та бажання міського голови прикрити це, вважає голова Одеської обласної організації "Комітет виборців України" Анатолій Бойко.

Петро Обухов зазначив, що він проти проведення засідань онлайн та вважає, що його партія не буде брати участь цьому:

"Але ми точно знаємо, що не повинні депутати голосувати онлайн з Іспанії чи може навіть з Москви важливі питання про майбутнє української Одеси", – написав він на своїй сторінці.

Ольга Квасніцька, депутатка фракції "Слуга народу" розповіла Суспільному, що негативно ставиться до цього розпорядження, але онлайн-режим треба було легалізовувати ще під час пандемії:

"Були напрацьовані зміни до регламенту, які я як голова комісії намагались провести через сесійну залу. На що юридичний департамент постійно давав одну відповідь – у прикінцевих положеннях Закону України "Про місцеве самоврядування" не передбачена можливість дистанційних засідань. Ніхто не заважає нам зробити це в нормальний спосіб: вписати зміни до регламенту, до положення про комісії. Я не отримала це розпорядження мера, але з того, що бачу в телеграм-каналах – зміни стосуються лише сесій. Отже, депутатські комісії залишаються в офлайні. Чому такий ненормальний підхід?"

Олександр Іваницький, депутат фракції "Довіряй ділам" стверджує, що хоче працювати у сесійній залі:

"У мера є певні повноваження, який ухвалює такі розпорядження не тому що йому так забажалось. Чи є якісь рекомендації від силових органів, чи є якась небезпека, щоб не збиратись в одному місці. Не знаю які були підстави для цього розпорядження. Особисто я хочу працювати в сесійній залі", – розповів депутат Суспільному.

Лілія Леонідова, позафракційна, ексчленкиня фракції "ОПЗЖ" вважає, що сесії мають проходити офлайн:

"Верховна Рада засідає у звичайному режимі й ми повинні. Я розумію чому це зроблено, тому що багатьох депутатів нема в країні. Але це не причина не проводити засідання. Я негативно ставлюсь до того, що вже понад три місяці у нас не було жодного засідання сесії. Все кулуарно ухвалюється, жодної онлайн-трансляції. Місто пішло "в тінь" і це страшно".

Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації "Комітет виборців України" зазначив, що законність такого рішення спірна, адже в регламенті Одеської міськради не передбачене проведення дистанційних сесій:

"Найголовніше запитання до цього рішення – а в чому проблема зібратись наживо? Якщо це пов’язано з місцеперебуванням частини депутатів, тоді міський голова зобов’язаний повідомити про це громаду. У мене питання: чому він їх прикриває?"

Анатолій Бойко розповів, що наразі комітет консультується із юристами, адже є сумніви, чи мав міський голова Труханов право затверджувати новий регламент проведення засідань. За його словами, будь-які сесії мають анонсуватись та бути відкритими, люди мають право знати, коли вони відбудуться та бути на них присутніми.

"Важливо, що саме буде розглядатись на таких засіданнях? Зазвичай перед сесією збираються депутатські комісії, які пропрацьовують всі питання. Мені відомо, що у травні з усіх депутатських комісій збирались лише комісії з питань ЖКГ та бюджету. Земельна комісія, наприклад, не збиралась. Якщо на сесії голосуватимуть земельні питання без попередньої роботи профільної комісії – це відверте порушення законодавства".

За даними ресурсу "Атестація депутатів місцевих рад", які моніторять ситуацію в 15 обласних центрах, з 24 лютого по 11 травня п'ять місцевих рад проводили частину своїх засідань в онлайн-форматі.

Читайте також

  • Одеська міськрада не провела жодної сесії з початку вторгнення РФ: в чому причина
  • Міський бюджет Одеси недоотримає близько 1,8 мільярда через війну – Труханов
  • Депутата Одеської облради від партії Труханова "Довіряй ділам" Дмитра Чапіра затримали під час отримання хабаря у сумі 120 тисяч гривень

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок