Кернес ініціює створення комунальної лабораторії для проведення тестів на COVID-19

Кернес ініціює створення комунальної лабораторії для проведення тестів на COVID-19

Кернес ініціює створення комунальної лабораторії для проведення тестів на COVID-19
. city.kharkov.ua

У Харкові за рахунок бюджету міста і "активних харків'ян" при одному з медзакладів міста планують створити лабораторію для проведення тестів на коронавірус.

Про це Суспільному у телефонному інтерв'ю розповів Харківський міський голова Геннадій Кернес.

Генадій Кернес: "Ідея така, що в місті немає інфекційного забезпечення, тому що це знаходиться в обласному веденні".

— Ви йому (обласному) не довіряєте?

Г. К.: Ні, ми довіряємо, але я прийняв це рішення, тому що треба кудись крокувати вперед, тому що ми зобов'язані зробити висновки з усього, що відбувається зараз в країні, усюди. Тому я хочу, щоб у Харкові була зроблена ця лабораторія, яка буде також робити будь-які тести, не тільки тести зараз, а й потім.

— Як вона співіснуватиме з обласним лабораторним центром і іншими закладами обласного підпорядкування? Куди ці аналізи будуть направлятися? До Києва?

Г. К.: Це буде лабораторія, яка не буде підпорядковуватися області. Ця лабораторія робиться для міста, вона буде комунальним закладом, вона буде зроблена при якійсь лікарні. У нас є лабораторії, але ці лабораторії не роблять інфекційних тестів. Нам потрібно зробити усе, щоб все це працювало.

— Де ви візьмете фахівців для таких тестів, чи впевнені у тому, що тести [відповідатимуть вимогам]?

Г. К.: Та є у нас фахівці, все у нас буде, все буде добре.

— За рахунок чого це буде створюватися?

Г. К.: Це буде створюватися як за рахунок як бюджету міста, так і за рахунок тих активних харків'ян, які захочуть спільно це зробити.

— Рахунок міста — це великий рахунок?

Г. К.: Я не можу вам сказати, ми зараз підбираємо місце, де це буде зроблено, потім буде проект, буде кошторис і все інше.

— Скільки часу?

Г. К.: Ми будемо робити все, щоб це було замало часу. Ну зробимо!

— Це не створить ще більший конфлікт між містом і областю? Місто по-своєму, область по-своєму...

Г. К.: Ми ніякого конфлікту не робимо, ми завжди робимо те, що необхідно для міста Харкова, а те, що є у нас один госпітальний округ, то ця лабораторія буде робити як на місто, так і на область.

Що відомо

  • ПЛР-тести (високоточні) на коронавірус у Харкові здатні робити на базі обласних інфекційних лікарень та обласного лабораторного центру.
  • За даними МОЗ на 7 квітня, у Харківській області немає підтверджених випадків COVID-19, окрім одного (МОЗ повідомив про нього 28 березня).
  • За інформацією Харківської ОДА на 7 квітня, на Харківщині — 1 підтверджений випадок СOVID-19 і 34 підозри. 6 квітня голова Харківської ОДА повідомляв про 31 підозру, 1 підтверджену підозру і 1 спростовану. Що показали тести за вказаними підозрами на рівні області, у Харківській ОДА не повідомляють до їх розгляду у Києві. Затримку із розглядом на рівні Києва голова обладміністрації Олексій Кучер пов'язував із завантаженістю національної лабораторії.
  • На брифінгу 7 квітня головний санітарний лікар — заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що вірусологічні лабораторії не завантажені на 100%.
На початок