"Азовсталь. Світло переможе": у Рівному відкрили фотовиставку бійця Азову

"Азовсталь. Світло переможе": у Рівному відкрили фотовиставку бійця Азову

"Азовсталь. Світло переможе": у Рівному відкрили фотовиставку бійця Азову
. Фото: Суспільне Рівне

Фотовиставку світлин бійця полку "Азов" Дмитра Козацького з позивним "Орест" відкрили 14 червня у Рівному. Вони зроблені у підземеллях металургійного заводу, коли його штурмували ворожі війська РФ. Нині чоловік разом з побратимами перебуває у російському полоні, тож виставка покликана нагадати про героїв, розповів її координатор Олександр Харват.

На світлинах Дмитра Козацького – поранені українські воїни у польовому шпиталі у підземеллях металургійного заводу. Перед тим, як потрапити в полон, чоловік виклав фото, зроблені у підвалах заводу, у вільний доступ.

"В усіх фотографіях є погляд художника, є композиційна складова, світлотіньова та кольорова гама, він все професійно зробив. І коли він виклав ці фото, я відразу прийняв рішення, що треба зробити виставку, а не лише у соцмережах, щоб якомога більше людей побачили ці світлини", – розповів координатор виставки Олександр Харват.

"Азовсталь. Світло переможе": у Рівному відкрили фотовиставку бійця Азову
На фото Дмитро Козацький. Фото: Суспільне Рівне

Дмитро Козацький, з позивним "Орест", є студентом другого курсу Острозької академії – навчається на політолога. Після Рівного виставку його робіт "Азовсталь. Світло переможе" покажуть і в Острозі.

"Безперечно, ми дуже переживаємо за Дмитра, і чекаємо, що незабаром він зможе повернутися на навчання, оскільки буде наша перемога. Його світлини дають нам певне відчуття того, як насправді жила "Азовсталь", як вона боролася", – сказав проректор НУ "Острозька академія" Дмитро Шевчук.

У день виходу з підземелля металургійного заводу Дмитро Козацький закликав розповсюджувати його фото та відправляти на міжнародні конкурси. За словами голови журі Міжнародного конкурсу репортерської фотографії "Life Press Foto" за серію світлин присудило Дмитру Спеціальну нагороду та золоту медаль.

Що відомо

  • Після боїв за Маріуполь у російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу "Азовсталь", їхнім визволенням займається Головне управління розвідки МО.
  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • У Росії заявили, що можуть визнати "Азов" терористичною організацією. Вивезених з "Азовсталі" військових хочуть допитати. Згодом повідомлялось, що бійці "Азову" нібито не підлягають обміну. Водночас у Міноборони України назвали заяви РФ щодо військових з "Азовсталі" внутрішньою пропагандою.
  • Канцлер ФРН Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон закликали президента РФ Путіна звільнити захисників "Азовсталі".

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок