У "Фапомед Україна" відповіли на арешт хірургічних халатів, які їхали в Німеччину

У "Фапомед Україна" відповіли на арешт хірургічних халатів, які їхали в Німеччину

У "Фапомед Україна" відповіли на арешт хірургічних халатів, які їхали в Німеччину
.

ТОВ "Фапомед Україна" вважає діє правоохоронних органів щодо затримання та накладення арешту на 40 тисяч медичних халатів – протиправними та такими, що можуть призвести до зупинки постачання сировини з-за кордону на підприємство, яке повністю має іноземний капітал. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит, який Суспільне надіслало на підприємство у Гощі.

Що цьому передувало

Учора Суспільне писало про те, що на Волині суд наклав арешт на 40 тисяч медичних халатів, які підприємство з Рівненщини везло до Німеччини. Вантаж затримали на кордоні (митний пост "Ягодин") ще 22 березня. Мова про товар з нетканого синтетичного волокна. У пресслужбі СБУ Волині вказували, що ТОВ “Фапомед Україна”, що знаходиться в Гощі, вивозило халати з України, використовуючи підроблені документи. Вартість товару складала 42 тисячі євро.

Суд товар арештував:

“Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ “Фапомед Україна”, діючи за попередньою змовою групою осіб, намагались перемістити через митний кордон України в режимі “експорт” товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019 у кількості близько 40000 шт., які підлягають ліцензуванню експорту, використовуючи при цьому підроблені офіційні документи”,мотивував під час розгляду своє клопотання слідчий СБУ.

Кримінальне провадження у цій справі порушили за фактом підроблення документів, це частина 3 статті 358 Кримінального кодексу України.

У "Фапомед Україна" відповіли на арешт хірургічних халатів, які їхали в Німеччину

Відповідь підприємства

ТОВ “Фапомед Україна” надіслало Суспільному відповідь на чотирьох аркушах формату А-4. Повний текст можна переглянути на документах нижче, ми ж пропонуємо найголовніші, на нашу думку, витяги з цієї відповіді.

– ТОВ "Фапомед Україна" є компанією зі 100% іноземними інвестиціями, яке було створене у 2007 році португальськими інвесторами - Акціонерним товариством «Фапомед - Медичні вироби» (FAPOMED - Dispositivos Medicos, S.A), які вклали понад  7  мільйонів євро в економіку України, зокрема збудували швейну фабрику у смт. Гоща, яка наразі надає 266 робочих місця (в основному для жінок, які працюють швачками), серед яких: 23 - багатодітні матері; 10 - одинокі матері; 9 - особи з інвалідністю.

– Іноземна сировина (тканина, підкладка, липучки, креп папір, манжети та ін.), які від замовника приїжджають на наше підприємство, замитнюються на території України в режимі "переробка на митній території України".

– Медичні хірургічні халати, які вивозилися у березні 2020 року, були пошиті з іноземної сировини, яка надійшла на адресу нашого товариства ще у 2019 році і замовлення на пошиття відповідних виробів ТОВ "Фапомед Україна" отримало також у 2019 році, тобто вони аж ніяк не стосувалися оголошених карантинних заходів в Європі, а відносилися до постійних замовлень таких виробів, які ми сотнями партій в рік робили протягом останніх десяти років! Таким чином, діючи у чіткій відповідності до законодавства України халати медичні хірургічні, виготовлені з іноземної сировини, були відправлені за кордон їх власнику - FAPOMED-DISPOSITIVOS MEDICOS, S.A. (режим "реекспорт", який відмінний від режиму "експорт", – ред.)

Товар, який було виготовлено з іноземної сировини і який відправлявся назад його власнику, відноситься до хірургічних медичних халатів одноразових, призначених для використання членами хірургічної команди в операційному залі, з метою запобігання передачі бактеріальних агентів, а не вірусів. Відмітимо, що розміри вірусів в сотні, а часом і в тисячу разів менші, ніж бактерії та інші мікроби, а відповідно не всі медичні халати є протиепідемічними і такими , що придатні до використання проти SARS-CoV-2 (яке викликає коронавірусну хворобу Covid-2019). Вищевказані ж халати медичні хірургічні не відповідають цим вимогам.

– Як ТОВ "Фапомед Україна", так і FAPOMED-Dispositivos Medicos, S.A. вкрай обурені діями державних органів, які, на нашу думку, відкриваючи провадження і викладаючи в свої фейсбук акаунти інформацію про начебто "..незаконне вивезення з країни масштабної партії товарів протиепідемічного призначення, заборонених урядом до експорту" діяли лише з метою "вислужитися" напередодні Дня працівників СБУ.

– В день, коли вантаж було затримано, наші уповноважені працівники прибули до Управління СБУ у Волинській області з усіма документами, які підтверджують правомірність дій по замитненню і вивезенню вищевказаного товару, більше того, одразу погодилися надати будь­-яку необхідну допомогу слідству для того, щоб швидко і оперативно було встановлено істину у справі. Але коли представник прокуратури і слідства в ході судового засідання слідчим суддею, поданого ними клопотання про накладення арешту на тимчасово затриманий та вилучений вантаж, розповідають судді лише про загрози і небезпеки коронавірусів та вказують про те, що "взагалі було б логічно звернути цей товар в дохід держави", не надають ЖОДНИХ доказів правомірності своїх вимог,  то ми можемо розглядати такі дії лише як намір зі сторони окремих представників держави привласнити собі ЧУЖЕ майно, не заплативши за нього ні гривні і відзвітувати про начебто забезпечення медиків засобами захисту (хоча ще раз наголосимо, що ці халати такими не є!)

– Щодо ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду у справі, то як ТОВ "Фапомед Україна", так і FAPOMED-Dispositivos Medicos, S.A. не погодилися з такою ухвалою і подали до Волинського апеляційного суду апеляційні скарги. Наразі ми очікуємо на відкриття проваджень.

– Крім того, ми написали звернення та скарги до Президента України,  Кабінету Міністрів України, Держмитслужби України, Посольства Португалії в Україні та Посольства України в Португалії, а також до бізнес-омбудсмена.

– Протиправні дії державних органів по відношенню до нашого товариства матимуть своїм наслідком припинення постачання з-за кордону сировини (оскільки власник сировини не може вивезти готові вироби назад), а це зупинить роботу нашого підприємства, оскільки, як вбачається з вищевказаного, основна діяльність товариства – це пошиття виробів з сировини, яка приїздить на територію України з метою її переробки.

Суспільне звернулось за коментарем у пресслужбу УСБУ у Волинській області. Там попросили сформулювати питання, на які ми хочемо почути відповіді.

Пізніше Суспільне отримало таку відповідь:

"У даному кримінальному провадженні тривають слідчі дії, зокрема призначено ряд судових експертиз. Луцьким міськрайонним судом накладено арешт на вилучене майно. Після отримання достатніх доказів матеріали кримінального провадження будуть скеровані до суду для вирішення справи по суті".

Фапомед Україна

Фапомед Україна

Фапомед Україна

Фапомед Україна

Автори: Іван Марчук, Ольга Татаренко

На початок