Окупаційна влада намагається підкупити жителів Херсонщини, аби вони прийшли за паспортами РФ

Окупаційна влада намагається підкупити жителів Херсонщини, аби вони прийшли за паспортами РФ

Окупаційна влада намагається підкупити жителів Херсонщини, аби вони прийшли за паспортами РФ
. Російський паспорт. Фото: Facebook / Асоціація реінтеграції Криму

Так звана "влада" Херсонської області, призначена російськими військовими намагається усіма силами "затягнути" жителів регіону у пункти отримання паспортів РФ. Окупанти пропонують гроші, гуманітарну допомогу та обіцяють усілякі вигоди, але охочих отримати російське громадянство на Херсонщині немає. Як жителі області реагують на такі пропозиції і чому дії окупантів є незаконними - у матеріалі Суспільного.

Керівники окупаційної влади Херсонщини на російських пропагандистських пабліках розповідають по велику кількість охочих отримати російське громадянство. Насправді ситуація виглядає дещо інакше. Херсонці кажуть, що російські окупанти готові плати навіть гроші, аби люди прийшли за паспортом.

"Дійсно у Херсоні склалася така ситуація, що окупанти пропонують гроші за отримання паспортів. Але вони не мають підтримки серед містян. Звісно, є кілька маргіналів, які погодилися, але великої підтримки у них немає. Наразі ситуація напружена, але ми чекаємо звільнення від загарбника", - розповів Суспільному житель Херсона

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко не вірить, що херсонців можна підкупити таким чином. Крім того, ці паспорти не мають ніякої юридичної сили.

"Якщо деякі українці, які перебувають на окупованій території, отримають ці російські паспорти, вони не будуть мати ніяких прав на рівні з громадянами Росії. Тому що від самого початку зрозуміло, що ці паспорти не мають законної сили. І це можливо піар-акція Путіна", - каже Охріменко.

Незаконність видачі паспортів підтвердив і адвокат Дмитро Діяментович:

"Здійснюються дії, які жодним чином не пов'язані з чинним законодавством України, тому це незаконно".

Ті ж, хто отримає російські паспорти, не матимуть ніяких прав на рівні з громадянами Росії на підконтрольній Україні території.

В обласній військовій адміністрації говорять, що в обмін на грошову допомогу у людей збирають паспортні дані.

"Вони кажуть, що вони видають матеріальну допомогу і 10 тис. руб. в обмін на паспортні дані. Таким чином у них з’явилася нова мета проведення того фейкового референдуму. Для цього їм потрібні паспортні дані", - прокоментував радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

Що відомо:

  • Жителі тимчасово окупованої Херсонської області саботують оформлення російського громадянства. За даними розвідки, людям пропонують 10 тисяч рублів за громадянство та підтримку референдуму,
  • Для роздачі "паспортів" військові РФ захопили українські паспортні центри ДП "Документ".

Читайте також:

Окупаційна влада Херсонщини намагається створити ілюзію зацікавленості українців в отриманні громадянства РФ

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок