На Херсонщині через окупацію військовими РФ залишається критичною ситуація з ліками

На Херсонщині через окупацію військовими РФ залишається критичною ситуація з ліками

На Херсонщині через окупацію військовими РФ залишається критичною ситуація з ліками
. Фото: Суспільне Херсон

Жителі Херсонщини не можуть купити важливі для життя медикаменти. Голова обласної ради Олександр Самойленко говорить, що критичною ситуація із ліками стала з перших днів окупації області.

За словами Самойленка, у лікарень є норматив, згідно з яким є кількість ліків на збереженні.

"Але є хворі, які потребують особливого догляду. Такі як хворі на ниркову недостатність. Вони потребують гемодіалізу. Таких людей в області зараз більше ста. Ліків не вистачає, їх доводиться завозити різними шляхами", - каже голова облради.

Така ж ситуація і з ліками для хворих на цукровий діабет та гормональні порушення.

Нестача медикаментів є і в обласному онкологічному диспансері, розповіла директорка закладу Ірина Сокур.

"В лікарні відсутні препарати, українські постачальники не мають можливості через блокаду Херсона завезти препарати українських або іноземних виробників. Пацієнти закуповують їх за власні кошти в тих аптеках, які вже зараз торгують препаратами російського та білорусього виробництва", - розказує Ірина Сокур.

В онкодиспансері зараз ще проводять хіміотерапію, променеву терапію та хірургічні втручання. Потреби людей медикаменти не задовольняють. Крім того, в аптеках запроваджують обіг рублів.

Херсонці вимушено шукають ліки по соцмережах або купують їх у так званих "торговців ліками" просто на вулицях. Це небезпечно, говорить координаторка волонтерської ініціативи "Котики-патріотики".

"Ліки продають з багажників автомобілів. Але вони не дотримуються умов зберігання. Тому дуже багато отруєнь, люди потрапляють до лікарень після прийому цих медикаментамів, а їх немає чим лікувати", - каже жінка.

Те, що волонтерам вдається провозити в Херсон, не достатньо. Ці ліки не закривають потреби області.

"Зараз провозимо потрошечку. Останні тижні три це було взагалі нереально. Зараз машини попроходили навіть ті, які місяць тому виїхали. Уже на місці волонтери щось віддають до лікарень, щось розподіляють по наших заявочках, які ми отримуємо в волонтерський штаб", - говорить координаторка волонтерського центру.

За словами волонтерки, херсонці просять різні групи ліків - як від тиску чи епілепсії, так і українські знеболювальні.

Що відомо:

  • У Херсоні процвітає стихійна торгівля. Придбати “з рук” можна будь-який товар. Від м’яса та овочів до медикаментів. Товари не мають сертифікату якості та зберігаються в неналежних умовах.

Читайте також:

  • На Херсонщину до Нижньосірогозької лікарні волонтери доставили медикаменти
  • Ціни на овочі на окупованій Херсонщині вдесятеро менші ніж на підконтрольній території України - AgroTimes

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок