Дерусифікація вулиць на Полтавщині: де вже запланували

Дерусифікація вулиць на Полтавщині: де вже запланували

Дерусифікація вулиць на Полтавщині: де вже запланували
. Колаж: Суспільне

На Полтавщині у дев’яти громадах розпочався процес перейменування вулиць та провулків, які пов’язані із Росією. Про це Суспільному розповів представник інституту нацпам'яті у регіоні Олег Пустовгар.

У таких територіальних громадах вже проводять відповідні комісії та громадські обговорення щодо зміни їх назв.

За словами Олега Пустовгара, у Кременчуці, зокрема, замінити хочуть назви понад 150 вулиць. До двох сотень планують у Полтаві.

Крім того, перейменовувати топоніми планують у Оболонській, Гребінківській, Великосорочинській, Комишнянській, Краснолуцькій, Новоселівській та Решетилівській громадах області.

Як розповів представник інституту нацпам'яті, підставами для перейменування вулиць чи провулків є, зокрема, закони "Про географічні назви" та "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій".

"Інститут нацпам’яті надає консультації, і ми зазвичай ще радимо застосовувати статтю 5 "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті". Цим законом держава зобов’язує органи влади вшановувати у назвах вулиць борців за незалежність у XX столітті. Фактично, у кожній громаді ми маємо видатних діячів УНР", − додав Пустовгар. За його словами, перейменовувати потрібно, зокрема, топоніми на честь таких діячів:

  • російського військового діяча Олександра Суворова;
  • російського льотчика-космонавта Юрія Гагаріна;
  • радянського вченого Сергія Корольова;
  • російського письменника Максима Горького;
  • радянського воєначальника Миколи Ватутіна;
  • російського полководця Михайла Кутузова;
  • російського біолога Івана Мічуріна.

Що відомо:

  • 15 квітня у Кременчуці перейменували вулицю Маяковського через те, що вона має стосунок до Росії. Нова назва - Єднання України.За таке рішення проголосували усі депутати міськради одноголосно.
  • У рамках декомунізації та дерусифікації у Полтавській громаді розпочнуть перейменування вулиць. Це питання 3 червня обговорювалина засіданні профільної комісії міськради.

Читайте також:

Декомунізація та дерусифікація: які пам’ятники демонтували на Полтавщині з початку вторгнення

На початок