ТОП-5 природних див Херсонщини

ТОП-5 природних див Херсонщини

ТОП-5 природних див Херсонщини
. Суспільне: Херсон

Наша область багата на свої природні дари та цікавинки. Унікальний клімат поєднав на території Херсонщини непоєднувані, на перший погляд, явища - найбільшу в Європі пустелю, найбільший в світі рукотворний ліс і водоспад. Вінчають все це розмаїття неповторні Станіславські гори й чудової краси рожеве озеро Сиваш.

Олешківські піски

ТОП-5 природних див Херсонщини
Вікіпедія

Олешківські піски (відомі також, як Херсонська пустеля) - це найбільша пустеля України і Європи. З останнім твердженням ще можна посперечатися, адже такою деякі дослідники називають Рин-піски у Прикаспійській низовині між Казахстаном та Росією. Ми ж лишимося при своїй думці, правда? Адже де той Казахстан, а де наше Олешшя?

Вважається, що Олешківські піски - це повністю творіння природи, проте це не зовсім так. Попри піщаний характер Півдня України, ці землі раніше були рясно порослі степовими травами, які утримували піски від руху та захоплення нових територій. Проте у ХІХ столітті барон Фальц-Фейн завіз сюди отари овець, які об'їли степову рослинність, звільнили піски й вітер розніс їх на велику територію. Наразі площа пустелі становить близько 200 тисяч гектарів і складається з семи ділянок: Каховської, Казачолагерної, Олешківської, Чалбаської, Чулаківської, Іванівської та Кінбурнської.

На базі Олешківських пісків 2010-го року було утворено Національний природний парк. Також на території пустелі облаштований полігон для військових навчань, а подекуди тут відбуваються перегони на мотоциклах та спортивних автомобілях. Тут же тренуються українські гонщики, які беруть участь в ралі Дакар.

Також в Олешківських пісках зняли кліп на свою пісню "Давай" київські музиканти з гурту "Біла Вежа".

Олешківський ліс

ТОП-5 природних див Херсонщини
Вікіпедія

Херсонщина є унікальною ще й у тому плані, що поруч тут співіснують, здавалося б, непоєднувані речі - поряд із найбільшою пустелею Європи буяє своєю зеленню й найбільший у світі рукотворний ліс. Висадили його саме для того, аби стримати розростання пустелі та припинити у регіоні смерчі та пилові бурі, з чим тривалий час ліс справлявся. Та останнім часом через масштабні вирубки та лісові пожежі територія лісового масиву значно зменшилась і на Херсонщину повернулись повітряні воронки.

Площа лісу наразі становить 100 тисяч гектарів. Ліс цікавий ще й тим, що в ньому поєднано дванадцять видів сосен та ялинок, а також й інші види дерев.

Озеро Сиваш

ТОП-5 природних див Херсонщини
Вікіпедія

Солоне озеро Сиваш площею 256 тисяч гектарів розташоване на межі між Херсонською областю та Кримським півостровом. За своє ілисте дно та насиченість різноманітними мінералами, які виділяють відповідний запах, Сиваш називають також Гнилим морем. Сама ж назва озера походить з кримськотатарської мови.

Туристів приваблює незвичний колір води в озері - рожевий. Чим саме він викликаний, науковці досі сперечаються. Одні вважають, що причина - велика насиченість озера йодом, інші - наявність солодноводних водоростей Дуналіелла, треті вважають, що рожевого кольору воді надають одноклітинні організми археї. Як би там не було, але явище справді унікальне для України.

Це озеро також вважається системою заток Азовського моря, з яким воно поєднується через Генічеську протоку. В Сиваш впадає низка кримських річок, які влітку часто пересихають. Найбільша з них - Салгир.

До речі, часто чумаки добували сіль саме на Сиваші, не доїжджаючи до Кримського півострова. Сіль з Сиваша "подорожувала" не лише чумацькими шляхами в межах України, але й до країн Далекого Сходу, Єгипту і, навіть, Японії.

Станіславські гори

ТОП-5 природних див Херсонщини
Вікіпедія

Станіславські (або ж Херсонські) гори розташовані на узбережжі Дніпро-Бузького лиману й ваблять до себе туристів з усіх куточків країни через свої неймовірні краєвиди. Історики припускають, що в античні часи саме тут розташовувався храм давньогрецької богині Деметри, якій поклонялися мешканці Ольвії, розташованої по інший бік лиману.

На території Станіславських гір створено природній заказник "Станіславський" площею близько 700 гектарів.

Краса цього унікального природного явища вабить до себе фотографів, режисерів та кліпмейкерів. Саме на Станіславських горах зняв кліп на пісню "Місця щасливих людей" гурт "Скрябін".

Козацьке джерело

ТОП-5 природних див Херсонщини
Вікіпедія

Козацьке джерело або ж степові водоспади Херсонщини - навіть таке існує в Херсонській області, що, здавалося б, неможливо поряд із пустелею.

Степові водоспади розташовані поблизу села Козацького і є частково рукотворними - князь Трубецький, який звів свій маєток поблизу джерельця, вирішив "удосконалити" його, перетворивши на справжній водоспад. Нині це диво природи є гідрологічною пам'яткою місцевого значення.

Це далеко не весь перелік цікавинок нашого краю, тож попереду - нові публікації.

На початок