Греція передасть Україні 100 БМП-1 в обмін на стільки ж Marder

Греція передасть Україні 100 БМП-1 в обмін на стільки ж Marder

Доповнено
Греція передасть Україні 100 БМП-1 в обмін на стільки ж Marder
Канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував угоду з Грецією про постачання Україні радянської техніки. Фото: Getty Images

Німеччина уклала з Грецією домовленість, згідно з якою Україна отримає грецьку техніку радянського виробництва й натомість отримає німецькі бронетранспортери.

Як повідомляє "Укрінформ", про це за підсумками саміту ЄС заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Ви знаєте про дуже конкретну угоду, яку ми досягли з Чехією. Я зараз домовився з грецьким прем'єр-міністром про намір зробити те саме. З огляду на те, що Греція має таку (радянську — ред.) техніку, а ми їм натомість передамо німецькі бронетранспортери", — сказав Шольц.

За його словами, наразі домовленість пропрацьовується на рівні міністрів оборони Німеччини та Греції.

"Ми… підтримуємо Україну зброєю в її оборонній боротьбі. Ми це робили раніше і будемо робити й далі. Сюди належить і те, що ми підтримуємо країни, які, наприклад, мають у наявності танки із запасів часів Варшавського договоруДоговір, підписаний СРСР і державами радянського блоку у 1955 році на противагу створенню НАТО; припинив дію у 1991 році. Унаслідок договору в країнах Східної Європи, де були комуністичні режими, лишилися запаси радянської військової техніки.", — сказав канцлер Німеччини.

Міністерство оборони Греції 31 травня підтвердило домовленість із Німеччиною.

"Була погоджена передача (Україні — ред.) броньованих машин піхоти східнонімецького виробництва типу БМП-1 (отримані в 1994 році) з метою відправлення в Україну та їх одночасної заміни рівною кількістю бойових броньованих машин німецького виробництва Marder", — ідеться в пресрелізі відомства.

Що відомо

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився на захист курсу свого уряду щодо надання зброї Україні прямо в зону бойових дій.
  • Завершення війни з Росією має відбутися на умовах, які визначить сама Україна, а будь-які мирні домовленості, продиктовані Москвою, не спрацюють. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю німецькій службі новин Tagesschau.
  • Польща звинувачує Німеччину в порушенні домовленості щодо заміщення озброєння, яке та передала Україні для протистояння російській агресії. Натомість у Берліні стверджують, що не мають техніки, про яку просить Варшава.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 97. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок