Працівників Росатому, які були на Рівненській АЕС, обміняли на українців — в.о. президента Енергоатому

Працівників Росатому, які були на Рівненській АЕС, обміняли на українців — в.о. президента Енергоатому

Працівників Росатому, які були на Рівненській АЕС, обміняли на українців — в.о. президента Енергоатому
. Працівники Росатому, які доправили ядерне паливо на Рівненську АЕС/Фото: Енергоатом

Чотирьох представників Росатома, які після доставки елементів радіоактивного палива для Рівненської АЕС залишились в Україні, обміняли на українських громадян. Про це 31 травня під час брифінгу в Медіацентрі Україна сказав в.о. президента Енергоатому Петро Котін.

Що це за історія

Працівники Росатому, які з 22 лютого перебували на території України та привезли на Рівненську АЕС радіоактивне паливо, заявили, що не хочуть повертатись назад у РФ. Про це вони сказали у відео, яке оприлюднило українське підприємство Енергоатом. Незадовго до того Росія оприлюднила інформацію, що нібито цих людей утримують силою. Але українська сторона це спростувала.

Із озвученої у відео інформації, 17 березня росіяни повністю розвантажили паливо для РАЕС та передали станції. Вони уточнили, що “працювали в гарних умовах” і додали, що саме в Україні побачили, що вчиняє російська армія з мирними людьми.

“Ми бачимо ті жахи, які творять наші співвітчизники. Вони вбивають дітей, матерів, громадян України. Тут ми побачили всю правду”, – казав один зі співробітників Росатому.

“Не розуміємо, як офіцери можуть віддавати наказ бомбити атомні станції. Ми розуміємо, що наслідки цього можуть виявитися плачевними та призвести до ядерної катастрофи. І не розуміємо, чому відбуваються обстріли Чорнобильської та Запорізької атомних станцій”, — додав інший працівник.

“Ми не хочемо брати в цьому участі і мати стосунок до цього. Після всього побаченого нам страшно повертатися”, — сказав четвертий працівник.

Заява про обмін

31 травня в.о. президента Енергоатому Петро Котін у відповідь на питання про долю росіян відповів:

“Наскільки мені відомо, їх обміняли на українських громадян... Вони перебували на майданчику Рівненської АЕС близько місяця, почалась війна, але за умовами контракту вони продовжували там перебувати, бо контракт закінчується після того, коли всі елементи, які перевезли, були розвантажені”, — сказав Котін.

За його інформацією, працівників Росатому передали після того, як вони зробили заяви, оприлюднені для ЗМІ. Більше деталей цього обміну Котін не уточнив.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок