Сумські водії об'єдналися, щоб підвозити лікарів

Сумські водії об'єдналися, щоб підвозити лікарів

Сумські водії об'єдналися, щоб підвозити лікарів
. Суспільне Суми

У Сумах діє група волонтерів, які займаються підвезенням медичних працівників до роботи і додому. Зв’язуються онлайн, взаємодіючи між собою, дотримуються правил безпеки.

Фельдшер швидкої допомоги Максим Бардаков розповів Суспільному, що до роботи - Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги - від Курського проспекту його підвозять із самого початку карантину.

"Дізнався в мережі Facebook. Долучився в Telegram до групи, домовився з водіями. Так от почав під’їжджати на роботу. У мене бувають добові зміни, бувають нічні, бувають денні. Тому, коли як прийдеться, це не є якийсь постійний графік", - розказав Бардаков.

Фельдшер зазначив, кількість викликів збільшилась у зв'язку з появою підозр на коронавірус: "Треба обстежувати людей, деякі люди не мають декларації з сімейним лікарем, тому не можуть звернутися до нього, щоб повністю відпрацювати протокол по COVID-19".

Водій В'ячеслав Олейніченко, який під час карантину займається розвезенням чергових змін з пологового на Басах та медиків 5-ої лікарні, впевнений в тому, що не варто перекладати відповідальність на державу та на чиновників.

"Якщо ти можеш допомогти в якійсь ситуації, то треба допомагати, не зважаючи ні на що", - переконаний чоловік.

За його словами, медичні працівники, як і він сам, завжди використовують маски, знаходячись в автомобілі. Після розвезення В'ячеслав обробляє поверхні автомобіля антисептичними засобами.

"Мені не вистачає часу писати у соцмережах, але загалом ми безмежно вдячні, зараз розплачусь, правда, водіям, які надають нам допомогу. Це дуже, дуже важко. Минулу зміну я йшла пішки з роботи. Адже нам також не хочеться завантажувати когось: це не зручно, у людей особистий час, ми усе це розуміємо, але для нас це неоціненна допомога", - поділилась із Суспільним акушерка пологового будинку Ірина Метенко.

Ініціатор створення Telegram-каналу @HelpDoctorSumy В’ячеслав Никоненко розповів, що ідея виникла, коли він сам через карантин не зміг вранці виїхати на роботу. Ініціативу оцінили не тільки медики.

"Мені повідомляли волонтери, що є ті люди, які видають себе за медиків, але такими не є, тому ми вирішили вимагати від медиків документи, які підтверджують, що вони є дійсно медиками. Правила: ми не паримося, не працюємо задля якихось політичних дивідендів чи заробітку коштів, ми допомагаємо, щоб допомагати", - зауважив В’ячеслав Никоненко.

За його словами, станом на 3 квітня рух охоплює близько тисячі учасників. Створено сайт із посиланнями на телеграм та фейсбук, де водії та медики мають реєструватися та заповнювати заявки. Є захист від програм-ботів, які можуть впливати на роботу сайту.

Що відомо:

На початок