НБУ пропонує зробити українських військових недоторканими для колекторів

НБУ пропонує зробити українських військових недоторканими для колекторів

Оновлено
НБУ пропонує зробити українських військових недоторканими для колекторів
. Кредит. Фото: Pixabay

Національний банк просить Верховну раду на період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення заборонити колекторам і небанківським фінустановам стягувати прострочені борги українських військових.

Законопроєкт № 7414 передбачає заборону колекторам і банкам стягувати прострочену заборгованість з українських захисників на період дії воєнного стану. Наразі тексту законопроєкту та супровідних документів на сайті Верховної ради немає.

"Разом з Нацбанком та колегами розробили законопроєкт 7414, який забороняє банкам та колекторам стягувати кошти з наших військових, які захищають нас на фронті, та членів їх сімей", — написав голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як повідомляє пресслужба регулятора, Нацбанк пропонує заборонити кредитодавцям та колекторським компаніям проводити телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі, надсилати текстові, голосові та інші повідомлення військовослужбовцям.

Йдеться про військовослужбовців ЗСУ та інших формувань, правоохоронних органів спецпризначення, Держспецслужби транспорту, Держслужби спецзв’язку, військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок проходження служби, військовозобов'язаних та резервістів, викликаних на навчання та спеціальні збори, членів добровільних формувань ТРО.

НБУ пропонує поширити заборону на вжиття таких заходів і на членів сімей військовослужбовців, близьких осіб, спадкоємців та поручителів.

Відповідний лист з пропозиціями змін до закону про споживче кредитування уже направили до комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Війна — усі останні новини

Читайте також

Чи можна не погашати іпотеку за зруйноване під час війни житло. Відповідає юристка

Вторгнення Росії в Україну, день 93. Текстовий онлайн

Яку зброю та на яку суму Україна отримала від США з початку війни

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

"До лікарні могли дістатися лише ті, кого не постріляли по дорозі" — історія лікарів Бучі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок