Троє інфікованих упродовж травня: ситуація з ботулізмом на Чернігівщині

Троє інфікованих упродовж травня: ситуація з ботулізмом на Чернігівщині

Троє інфікованих упродовж травня: ситуація з ботулізмом на Чернігівщині
. ФОТО: Уніан. Фото ілюстративне

Три людини захворіли на ботулізм упродовж травня на Чернігівщині. Про це Суспільному сказала заступниця начальника управління охорони здоров'я Чернігівської ОВА Тетяна Лебедєва. З її слів, перше зараження за час війни трапилося у квітні. Захворіла дівчина з Ріпок, бо вживала в’ялену рибу.

"На той час у нас не було антитоксину, і, за сприяння заступника міністра Кузіна, було терміново виділено, доставлено до остерської лікарні, а назустріч виїхала наша швидка. І таким чином дуже швидко було доставлено до міста Чернігів. Вдалося вчасно ввести антитоксин, наразі дівчина вже здорова".

За словами Лебедєвої, після того в область завезли антитоксин, наразі його не бракує. Препарат – польського виробництва.

"Нам була поставка – 18 доз. З цих 18 шість використано. Наразі у нас 12 є в наявності, і ми замовили ще додатково, бо вбачаємо в цьому потребу".

Один з трьох інфікованих у травні помер попри те, що антитоксин був введений вчасно – протікання хвороби залежить від кількості токсину, що потрапив до організму. У хворого його було дуже багато і він швидко подіяв на нервову систему. Як каже Тетяна Лебедєва, найбільше заражень фіксують після споживання риби домашнього приготування.

"Тут треба зважати саме на якість харчових продуктів і саме на те, що не потрібно вживати в їжу недостатньо термооброблені продукти. Як м’ясо, так і рибу, особливо рибу, бо в’ялена риба зазвичай і є причиною такого захворювання".

Читайте також:

"Будь-який COVID перемагає вибух": яка ситуація з хворими на Чернігівщині

На початок