Робота в період воєнного стану: як захистити свої трудові права?

Робота в період воєнного стану: як захистити свої трудові права?

Робота в період воєнного стану: як захистити свої трудові права?
. Суспільне Суми

23 березня Президент підписав ЗУ "Про організацію трудових відносин в період воєнного стану". Діяти зміни почали з наступного дня. Що нового у правових стосунках між найманими працівниками та роботодавцями? Як одним захистити свої права, а іншим – не отримати штрафи? Про це Суспільне поговорило з начальницею відділу з питань додержання законодавства про працю Управління Держпраці у Сумській області Вікторією Чортенко.

- Зараз воєнний стан, і за цей час уже двічі змінилося законодавство про працю. Підприємства переходять на скорочений робочий день або переводять працівників на простій, деякі бізнеси закриваються. Нас цікавить, як бути роботодавцям в цьому плані та як працівникам теж захистити свої права?

- Звичайно, з 24 березня 2022 року законодавець вніс досить таки суттєві зміни до трудового законодавства, прийнявши Закон України.

Головне, на що звертають увагу сьогодні законодавці, це така собі новела, якої взагалі не було в трудовому законодавстві - це призупинення трудових відносин під час воєнного стану. Враховуючи те, що законодавець надав право зупиняти дію трудового договору і для працівника і для роботодавця, це рівноправний захід для обох сторін.

- А як це технічно працює? Тобто, наприклад, працівник опинився за кордоном, в евакуації, але роботодавець його не звільняє – вони укладають якусь угоду?

- У будь-який спосіб роботодавець або працівник повідомляють один одного про те, що нині або роботодавець не може забезпечити працівника роботою, або ж сам працівник, перебуваючи за межами України, не маючи можливості виконувати роботу дистанційно, або не маючи зв’язку з роботодавцем – бо є підприємства, які взагалі не працюють – вони повідомляють у будь-який спосіб про те, що на сьогодні трудові відносини між роботодавцем і працівником призупиняються.

Це може бути просто, наприклад, наказ, який надсилається навіть на Вайбер працівнику. Або заява, яка надсилається в будь-який месенджер, на E-mail, або навіть телефоном – про те, що працівник на сьогодні не має змоги виконувати роботу і бажає призупинити дію трудового договору.

- “Повідомлення в будь-який спосіб” – тобто повідомлення в месенджерах теж спосіб повідомити про призупинення трудового договору?

- Стаття 13, яка регламентує цю норму, надає сторонам право застосувати будь-який спосіб, аби повідомити, що сьогодні трудові відносини призупинені. Що тягне за собою право роботодавцю найняти іншу людину за строковим трудовим договором, якщо працівник за основним місцем роботи не може її виконувати або взагалі зник. А для працівника, на жаль, це негативні наслідки, оскільки роботодавець має право не сплачувати за нього єдиний соціальний внесок – це по-перше. По-друге, страховий і трудовий стаж не зараховуються.

- Якщо людина повернулася з-за кордону, чи має вона пріоритетне право отримати свою роботу назад? Чи, якщо роботодавець уже найняв іншу людину на це місце, то все?

- Якщо працівник все ж таки з’явився, виявив бажання відновити дію призупиненого трудового договору, то далі вже роботодавець вирішує щодо працівника, який заміщає тимчасово відсутнього працівника і звільняє його, якщо на той час буде воля вже роботодавця. Після того, як працівник виявив бажання призупинити дію трудового договору, він же може також ініціювати й призупинення цього наказу (повернутися на роботу – ред.). Але тоді вже роботодавець, враховуючи потреби підприємства, може звільнити найнятого за строковим договором працівника і замістити його на основного працівника.

- А як працює переведення працівника на простій з вини роботодавця?

- Це норма, яка нині застосовується дуже часто. Тому що підприємство або не працює, або працює не в повному обсязі. Законодавець захищає працівників, даючи право і змогу фінансово підтримувати працівника. Сама норма каже про не менше, ніж дві третини від посадового окладу. Але, враховуючи фінансову спроможність підприємства, роботодавець може виплачувати й на рівні середньої заробітної плати й так далі. Тобто тут уже регулюється фінансовими можливостями підприємства.

При цьому працівник в тому числі захищений: він перебуває у трудових відносинах, якщо буде можливість відновити роботу підприємства - роботодавець може скасувати цей простій і викликати працівника на роботу.

- Чи побільшало у вас роботи у зв’язку із правовим режимом воєнного стану? Чи частіше стали звертатися, і з якими саме проблемами?

- Я не скажу, що роботи дуже багато, але питань щодо застосування тієї чи іншої норми нового закону дуже багато. Оскільки працівники, які перебувають на простої, ставлять дуже багато питань щодо виходу з простою. Або, наприклад, самі роботодавці одноосібно вирішують призупинити трудовий договір. Дуже багато питань щодо виплати заробітної плати. На сьогодні інколи немає можливості у підприємств або працювати або, як це регламентовано законом, двічі на місяць виплачувати працівнику заробітну плату. Цей закон дозволяє в найближчій строк виплатити зарплату за виконану роботу. В тому числі й за простій.

Але після відновлення контрольно-наглядових функцій (наразі перевірки бізнесу заборонені – ред.) наші інспектори праці будуть опрацьовувати ті питання, які підійматися скаржниками щодо фінансування або отримання заробітної плати. Тому що в багатьох випадках одне і теж підприємство неоднозначно відноситься до тих чи інших працівників. Що я маю на увазі? Наприклад, частина працівників отримує заробітну плату, забезпечена роботою. Крім того, як повідомляють самі працівники, навіть отримують премії. Інша частина – переведені на простій. Іще одна частина, наприклад, написала, мабуть, добровільно – бо сьогодні немає норми, яка зобов’язує працівника подати заяву на відпустку без збереження заробітної плати – оця третя частина перебуває у відпустці без збереження заробітної плати.

Крім того, окремі працівники одного підприємства скаржаться на те, що підприємство працює, є робота, а з людиною чомусь припинили дію трудового договору – це все буде предметом перевірок надалі.

Робота в період воєнного стану: як захистити свої трудові права?
Суспільне Суми

- А зараз перевірки заборонені через воєнний стан?

- Так, на сьогодні ми можемо тільки роз’яснити, отримати інформацію від будь-якого роботодавця, аби документально хоч опрацювати, в чому ж полягає проблема того чи іншого працівника. Але це не надає відтермінування для того, щоб після завершення воєнного стану або надання права інспекторам праці виходити на перевірки, щоб провести той чи інший захід контролю.

Сьогодні є дуже багато питань до великих навіть підприємств щодо фінансування і переведення на простій.

- Чи звертаються власники бізнесу, керівники підприємств за якимись роз’ясненнями до вас?

- Скажімо так, це половина нашої роботи нині. Щодня інспектори праці виходять на малі та великі підприємства для надання консультацій щодо застосування законодавства, нарахування заробітної плати, збереження місця роботи за мобілізованими працівниками. Це все в обов’язковому порядку висвітлюється у нас на сайті, й ми навіть пропонуємо підприємствам звертатися до фахівців Управління Держпраці, ми виїдемо – в межах своїх можливостей – на підприємство, щоб надати консультації як кадровим працівникам, так і бухгалтерії.

- Що хочете ще додати важливого для працівників та власників бізнесу?

- Хочу лише побажати працівникам знати свої права. Якщо, наприклад, немає можливості захиститися, то є, як мінімум, інспектор праці, який надасть ґрунтовну консультацію або в межах інтерактивного інспектора, або телефоном, або навіть з виїздом на підприємство, проконсультувати та надати допомогу щодо вирішення тієї чи іншої проблеми.

Для роботодавців, перш за все, не порушувати. Сьогодні хоч і немає контрольно-наглядової діяльності, вона не скасована, вона просто призупинена. І штрафні санкції, передбачені за порушення трудового законодавства – вони досить великі. Для того, щоби не наражатися на адміністративну, на фінансову відповідальність, користуйтеся правом безплатного аудиту від фахівців, які допоможуть в режимі 24/7.

- Це, власне, те, для чого ми сьогодні зібралися: щоби захистити права працівників і якось допомогти роботодавцям уникнути непотрібних штрафів. Чи порекомендуєте якісь джерела інформації для обох сторін?

- По-перше, це офіційний сайт Управління Держпраці у Сумській області. Там дуже багато інформації та посилань щодо застосування трудового законодавства у воєнний час і, звичайно, охорони праці.

Крім того, у нас є свій Телеграм-канал, де можна ставити питання, дивитися новини. Є також розроблений окремий сайт Держпраці, де роз’яснено нюанси, які нині були уже розглянуті фахівцями усієї України та розміщені для того, щоби роботодавці та працівники мали змогу застосувати цю практику.

Додатково: у вкладці "Інтерактивний інспектор" можна ознайомитися з контактами інспекторів області.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок