Купатися не рекомендують. Що показали результати досліджень води з рівненського Басів Кута

Купатися не рекомендують. Що показали результати досліджень води з рівненського Басів Кута

Важливо
Купатися не рекомендують. Що показали результати досліджень води з рівненського Басів Кута
. Фото: Суспільне Рівне

Останні дослідження води у Басівкутському озері показали наявність кишкової палички. Завідувач відділу Центру контролю та профілактики хвороб Богдан Красько Суспільному зазначив, що не рекомендує відпочивальникам купатися у цій водоймі.

65-річний Олександр був майстром спорту з греко-римської боротьби. Десять років тому медики рекомендували чоловіку зробити операцію на нозі, але натомість він став багато ходити та плавати на озері Басів Кут.

"Я можу пропливти від останнього буйка до мосту і назад, але я ніколи не опускаю голову, пити не можна. Навіть опустив голову, в тебе у ніс або очі зайде вода і буде запалення. Я завжди любив пірнати раніше. Зараз, на жаль, лише можу поїхати в "Софію" і там попірнати в басейні", — каже відпочивальник Олександр Червінський.

65-річний відпочивальник Олександр
65-річний відпочивальник Олександр. Фото: Суспільне Рівне

Те, що потрапляння води з в горло та очі небезпечні, підтверджують останні дослідження Центру контролю та профілактики хвороб. Фахівці взяли проби води, аби перевірити, чи є в озері паразити та інші мікроорганізми. Після отриманих результатів вони рекомендують не купатися у водоймі чи хоча б не лізти у воду з відкритими подряпинами.

"Виявлено невідповідність води санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам, а саме споживання кисню та індекс лактозопозитивних кишкових паличок. Це є індикаторні показники того, що водойма має певне органічне забруднення, а також свідчить про низький рівень її природного самоочищення", — коментує результати Богдан Красько.

Журналісти Суспільного пообіді 24 травня на пляжі Басів Кута нарахували понад 20 відпочивальників. Декілька з них заходили у воду.

24 травня на пляжі Басів Кут знімальна група Суспільного нарахувала понад два десятки людей
24 травня на пляжі Басів Кут знімальна група Суспільного нарахувала понад два десятки людей. Фото: Суспільне Рівне

Валерій Цибульський плаває тут упродовж року. Каже: у багатьох водоймах краю вода чистіша, але вони далеко.

"Негативних наслідків не було. Можливо, зараза до зарази не пристає. Я он сьогодні бустерну дозу вколов і поліз в цю воду. Може, виживу. Єдине, що душ пора було б увімкнути. То з бруду навіть виліз, пішов під душ, змив це все — і чистенький", — розповідає відпочивальник Валерій Цибульський.

За інформацією керівника департаменту благоустрою Рівного Руслана Гудими, запустити душ планують на початку червня. Нещодавно працівники виявили, що частина елементів душового трубопроводу зникла. Втім, їх вже закупили та найближчим часом встановлять.

Що відомо

  • У червні 2021 року у Басівкутському озері фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили перевищений вміст аміаку, нітратів та нітритів. Тому в цій воді радили не купатися.

Читати також

  • Амоній — у 163 рази: екоінспекція оприлюднила результати проб води в Ікві на Рівненщині
  • На Рівненщині перевіряли питну воду. Третина проб не відповідають нормі

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок