На Сумщині 53 заклади фінансуватимуться зі служби здоров'я

На Сумщині 53 заклади фінансуватимуться зі служби здоров'я

На Сумщині 53 заклади фінансуватимуться зі служби здоров'я
. Суспільне Суми

З 1 квітня в Україні запрацювала друга хвиля медичної реформи. Йдеться про перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. На Сумщині зі служби здоров'я фінансуватимуться 53 заклади, з них комунальних – 44.

Про це повідомили у Національній службі здоров'я.

Для цього лікарні мали укласти договір з НСЗУ, а ті профінансують лікування пацієнта там.

"У вас є 2 кейси. Перший - коли ви звертаєтеся до вашого сімейного лікаря. Далі або ваша проблема вирішується на цьому рівні, або він дає вам направлення і ви переходите на вторинний рівень надання меддопомоги. Якщо це екстрений випадок - то незалежно від того, є у вас декларація чи ні - ви отримаєте безоплатну екстрену медичну допомогу. Це не буде залежати від прописки", – каже керівниця НСЗУ Оксана Мовчан.

За словами Андрія Віленського з Нацслужби здоров'я, усього в Україні уклали договір з ними - 1 640 закладів - це 96% лікарень.

"Протягом наступних 3 місяців заклади охорони здоров'я будуть отримувати гроші за глобальним бюджетом. Ми на протязі цього часу будемо спрямовувати в заклади той обсяг грошей, які вони мали історично в перерахунку на кількість послуг", – сказав директор департаменту Договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський.

Серед переліку, що фінансуватиме Національне служба здоров`я - це інсульти, лікування хворих на туберкульоз, онко, психічні захворювання, паліатив. Тариф на пологи від НСЗУ, наприклад, назвали близько 8000 грн.

За словами Андрія Віленсього, тариф на лікування для приладу інсульту – один, і не змінюється від характеру захворювання.

Загалом, за словами Оксани Мовчан, до програми медичних гарантій входить 27 пакетів. Цього року на це з держбюджету закладено понад 70 мільярдів. Стосовно окремого фінансування на лікування хворих на коронавірус у НСЗУ наразі чіткої відповіді там не дали. За інформацією Оксани Мовчан, поки йдуть перемовини з урядом.

На початок