У Чернівцях до Дня вишиванки відтворили вишиту сорочку Степана Бандери

У Чернівцях до Дня вишиванки відтворили вишиту сорочку Степана Бандери

У Чернівцях до Дня вишиванки відтворили вишиту сорочку Степана Бандери
. Суспільне Буковина

У Чернівцях до Дня вишиванки відтворили вишиту сорочку Степана Бандери. Її створила львівська майстриня за єдиним оцифрованим фото Бандери у вишиванці.

Про це Суспільному сказала керівниця проєкту "Вишивка в одязі видатних українців" Тетяна Зез.

Вишиту сорочку шили впродовж восьми днів. У роботі використали техніки — хрестик та лічильна гладь. Аби відтворити точний орнамент з фото відшили приблизно десять варіантів.

Копію чорно-білої світлини, за яким відшили сорочку, взяли з львівського краєзнавчого музею. На світлині Бандера в козацькому строї – шапці кучмі, чоботах, шароварах, сорочці та з гвинтівкою в руках. Оригінал фото зберегли його соратники, яке зберігається в лондонському музеї.

У Чернівцях до Дня вишиванки відтворили вишиту сорочку Степана Бандери
Суспільне Буковина

"Ми переконані, що це візерунок притаманний селам поблизу Калуша. Фото датується проміжком між 27-29-х років. У цей період Степан міг перебувати у батька на парафії в Старому Угриневі", — говорить директор Стрийського краєзнавчого музею "Верховина" Микола Закусов.

За словами засновниці Музею української вишиванки Лесі Воронюк, обрала першим експонатом сорочку Бандери, бо він є символом боротьби українського визвольного руху. Також у межах проєкту відтворили ще 30 вишитих сорочок української еліти. Зокрема сорочку письменника Івана Франка та вишиванку, яку носили у родини Рильських.

Що відомо

  • Всесвітній День вишиванки відзначають щороку у третій четвер травня. Святкування започаткували студенти історичного факультету Чернівецького національного університету імені Федьковича. Свято відзначають по всьому світу. Метою є збереження українських традицій.

Читайте також

Експерименти з сухим льодом. У Чернівцях провели наукове шоу для дітей-переселенців

Читайте Суспільне Буковина у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок