3 тисячі безробітних на 150 вакансій — у Сумському центрі зайнятості черги

3 тисячі безробітних на 150 вакансій — у Сумському центрі зайнятості черги

3 тисячі безробітних на 150 вакансій — у Сумському центрі зайнятості черги
. Суспільне Суми

Майже 3 тисячі безробітних на 150 вакансій – такі корективи внесло повномасштабне вторгнення сусіда-агресора у працевлаштування сумчан. Через велику кількість охочих зареєструватися у центрі зайнятості, його працівники не встигають опрацювати всі заяви. Чому виникають черги і чи можна їх уникнути – дізнавалися наші кореспонденти.

По обіді під будівлею міського центру зайнятості зо два десятки сумчан. Усі вони залишилися без роботи й хочуть стати на облік.

центр зайнятості
Суспільне Суми

Сумчанка Тетяна говорить: "Ми прийшли, щоб стати на облік по безробіттю, щоб нам запропонували або роботу, дали якусь допомогу, бо зараз дуже скрутно. У мене чоловік у п’ятницю ходив, йому дали талон, щоб потрапити до спеціаліста, щоб здати документи і щоб тебе зареєстрували на 1 червня. Я сьогодні приходжу – тут взагалі двері зачинені, ніхто нікого не пускає. Вона до нас визирає із-за дверей, не контактує. Тільки говорить, що прийому немає – приходьте завтра".

"Мені сьогодні видали документи й сказали: "Їдь та ставай на біржу». Я приїхала. Вийшла і сказала, що сьогодні прийому не буде", — розповідає Олександра.

центр зайнятості
Суспільне Суми

Нині центр працює із людьми з 9-ї до 14-ї години. Містяни ж займають чергу значно раніше.

"Я прийшла о сьомій ранку і на мені закінчилася черга, я не змогла потрапити до центру зайнятості. Я завтра нічого не доведу людям і тій черзі, яка буде тут стояти. Я не доведу, що я перша зараз стояла, і на мені скінчилася черга", — говорить Анна.

Сумчанин Іван планував подати документи дистанційно, але йому це не вдалося: "Сказали, що можна зареєструватися через Дію. У самого не виходило. Але молодь, зять через два комп’ютери зміг. Зареєструвався. Я ж думаю, що все. Два дні інформація обробляється і вам прийде відповідь. Прийшла відповідь. Але там хитро зроблено. Мені самому треба прийти сюди і вони мені призначать час. Але черга та сама".

центр зайнятості
Суспільне Суми

Заступниця директора Сумського міського центру зайнятості Галина Діхніч пояснює таку чергу тим, що у закладі працює 12 спеціалістів і за день вони встигають попрацювати з майже сотнею містян: "Сьогодні стало питання, бо з понеділка, назбиралися за вихідні, і чисельність обслуговування звернень просто фізично в робочий час – немає такої можливості".

"Робота Сумського міського центру зайнятості на сьогодні побудована у двох напрямках – це робота із зареєстрованими безробітними, які на сьогоднішній день у період військового стану – працюємо дистанційно, у телефонному режимі. На сьогодні зареєстровано майже 2 тисячі 700 безробітних, яких повинні прийняти 12 фахівців. Прийняти. Опрацювати. Запропонувати роботу й надати консультацію кожному безробітному", — зазначила жінка.

Для тих мешканців, які втратили роботу і ще не мають статусу безробітного, за словами Галини Діхніч, є декілька способів реєстрації: "Якщо людина немає можливості зареєструватися через портал Дія – це сьогодні на сьогодні, якщо документи – це найбільш вигідна, найбільш доступна реєстрація. Якщо людина немає технічної можливості подати таким чином документи, вона має право звернутися до служби зайнятості".

Читайте також

  • Камери автофіксації порушень ПДР запрацювали у Сумах.
  • У Сумах дитячі садочки не прийматимуть дітей, доки є загроза обстрілів та бомбардувань.
  • Продуктові набори у Сумах почнуть видавати людям з інвалідністю.
На початок