Діти-переселенці висадили у Хмельницькому «Сади перемоги»

Діти-переселенці висадили у Хмельницькому «Сади перемоги»

Діти-переселенці висадили у Хмельницькому «Сади перемоги»
. Фото: Суспільне Поділля

Діти-переселенці з Бучі, Харкова та Миколаєва висадили яблуньку перемоги на подвір’ї хмельницького дитячого садочку «Соколятко». Разом з дорослими вони долучилися до всеукраїнської кампанії «Сади перемоги». Від початку кампанії на території закладу висадили 21 дерево, зелень, овочі та лікарські трави.

Соломійка з Бучі, Ростик з Харкова, Христинка з Миколаєва, Богданчик з Хмельницького. Садова армія України поповнилася маленькими «бійцями»: діти разом посадили у хмельницьку землю свою яблуньку перемоги. Посадити садженець райської яблуньки у землю доручили маленькому харків’янину Ростику. Як розповів хлопчик, він сумує за домом.

«У моєї бабусі на харківщині, звідки ми втікали від війни до Хмельницького, також ростуть яблуньки. Тільки влітку вона без яблук, вона дуже гарна, зелена. Яблука жовті, зелені, чи червоні», - говорить Ростик з Харкова.

За словами директорки дитсадка «Соколятко» Світлани Бурчак, другий тиждень поспіль діти-переселенці приходять у садочок на заняття. Разом з педагогами діти долучилися до всеукраїнської кампанії «Сади перемоги».

«Ми вирішили, що також візьмемо участь в цій акції, тому що, це по-перше справді дорога до перемоги, по - друге можливість показати дітям, як рослинки ростуть, по-третє ці рослинки можна буде використати для раціону діток і для раціону наших працівників, тому що не в усіх є дачі, присадибні ділянки», - каже Світлана Бурчак.

Як розповіла вихователька-методистка Анастасія Підкова, робота на землі приносить психологічне розвантаження та моральне задоволення. На території закладу вже посадили 21 садженець дерев та кущів, засіяли грядки городини.

«У нас вже зійшов салатик, рукула, кріп, щавель – ось така зелень переважно. Ще плануємо перчик посадити. На наступній клумбі в нас цибульки проростають. Ми по колу посадили цибульку, що б було гарненько, в центрі посадили часничок. Також у нас росте: гарбуз, квасоля, редис, буряк, кукурудза і морква. Ми намагаємось раціонально використати кожен клаптик землі», - вихователька закладу дошкільної освіти №2 «Соколятко».

До кампанії «Сади перемоги» доєдналися й діти з мікрорайону Лезневе, де розташований дитячий садочок «Соколятко». Спільно посіяли лікарську ромашку, посадили мелісу та м’яту. Зі слів директорки закладу, взимку разом будуть пити запашні чаї, компоти та смакувати пирогами з яблук, слив та вишень з врожаю «Садів перемоги».

«Діти – це наше майбутнє, ми це все робимо для них і віримо в перемогу», - сказала Світлана Бурчак.

Що відомо

  • Всеукраїнська ініціатива «Сади перемоги» стартувала наприкінці березня цього року. Спрямована вона на ефективне використання земельних ділянок і спрямування усіх ресурсів для вирощування продуктів харчування задля недопущення продовольчої кризи в Україні під час війни.
  • 250 насіннєвих наборів роздали внутрішнім переселенцям у межах проєкту під назвою "Посівна кампанія для внутрішньо переміщених осіб у Хмельницькій області". Про це розповіла голова правління громадської організації "Центр стратегічних ініціатив" Наталія Шмурікова. Набори насіння роздали безкоштовно, їх закупили за кошти британської організації.
  • Виставка-ярмарок садівництва та городництва відбулась в Хмельницькому біля міського пляжу. Як розповіла Суспільному начальниця міського управління торгівлі Руслана Сідлецька, продаж городини та квітів вирішили організувати, оскільки в цьому році населення більше уваги приділило садівництву через війну і з’явився попит на такі товари.
На початок