Нові назви для вулиць Рівного: влада обіцяє радитись із родичами загиблих героїв

Нові назви для вулиць Рівного: влада обіцяє радитись із родичами загиблих героїв

Нові назви для вулиць Рівного: влада обіцяє радитись із родичами загиблих героїв
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному підібрали нові назви для половини вулиць, які підпадають під дерадянізацію і дерусифікацію. Зі слів голови профільної комісії Віктора Шакирзяна, більшість найменувань – це імена полеглих у боях рівнян.

У плани внесли деякі корективи, причиною цьому стало звернення від матері одного із загиблих бійців. Відтепер перед тим як називати вулицю іменем загиблого воїна, члени комісії обов'язково будуть консультуватися з родичами.

Історія вулиці Стельмаха

Син пані Зінфіри Володимир Стельмах загинув у бою з російськими військами за Київ у березні. Чоловік закінчив Львівську академію сухопутних військ і служив у гірсько-штурмовій бригаді. Його призначили заступником командира батальйону.

Перейменування
На фото мати загиблого Зінфіра Стельмах. Фото: Суспільне Рівне

До війська Володимир жив на розі вулиць Галицького і Курчатова. Мати каже: тут він вчився, працював та відпочивав.

Перейменування
На фото – Володимир Стельмах. Фото: Суспільне Рівне

Тепер Курчатова перейменують на честь героя. Лист з таким проханням надійшов з військової частини, де він служив.

"Клопотання на нашого міського голову і на голову обласної адміністрації про те, що вони просять вулицю, де ми, батьки, проживаємо, перейменувати на честь мого сина, який загинув під Києвом. Наша вулиця – Данила Галицького – українська, її перейменовувати не треба. А поряд – вулиця Курчатова – логічно було б", – каже мати загиблого.

Перейменування
Фото: Суспільне Рівне

На цій вулиці розташовані офіси підприємств, склади та мототрек, де, зокрема, займаються і регбісти. Цей вид спорту любив і загиблий. Спершу іменем Володимира Стельмаха хотіли назвати вулицю Гончарова поблизу парку "Хімік". Його мати попросила цього не робити.

"Коли найменували Володимира Стельмаха, то чомусь не зателефонували до родичів. І була внесена пропозиція, що коли ми будемо перейменовувати прізвищами наших героїв – обов'язково дзвонити до родичів, до близьких, знайомих, щоб вони теж сказали свою думку", – коментує секретар Рівнеради Віктор Шакирзян.

Перейменування
Фото: Суспільне Рівне

Вікна квартири гуртожитку, у якому проживає матір загиблого, виходять саме на майбутню вулицю Володимира Стельмаха. На самому будинку планують встановити меморіальну дошку.

Перейменування
Гуртожиток, де проживають батьки Володимира Стельмаха. Фото: Суспільне Рівне

"Пам'ятаємо життєрадісним, дитина росла на наших очах. Змалку ніколи не відмовлявся – підтримував у дворі, з дітками грався. Поруч – вулиця Курчатова і наша – Данила Галицького, тому ми за те, щоб перейменували ту вулицю, щоб пам'ятали героя", – каже голова об'єднання співвласників гуртожитку Валентина Побережна.

Як у Рівному реагують на перейменування

Загалом комісія з перейменування запропонувала нові назви для п'ятнадцяти вулиць – переважно на честь видатних чи полеглих у боях земляків. Тепер їх мають погодити депутати Рівнеради. У списку комісії – не лише вулиці.

У центрі Рівного розташована площа Короленка, яку пропонують називати Європейською. Іван Гапончук любить зупинитися тут на каву чи морозиво.

"Все-таки Україна в Європу наближається. Я не проти, хай буде Європейська", – каже чоловік.

Перейменування
Фото: Суспільне Рівне

Загалом усі опитані кореспондентом Суспільного перехожі схвалюють відмову від пов'язаних з Росією топонімів. Але не всі підтримують обрані варіанти.

"Героїв потрібно вшановувати. В нас у Здолбунові перейменовані вулиці: була Приходька – енкаведиста-комуніста, то перейменували на Василя Жука – героя, який загинув ще в АТО. Треба дивитися. Але найкраще, щоб потім не перейменовувати: Солов'їна, Яблунева, Вербова", – каже житель Здолбунова Андрій Синяк.

Жителька Рівного Олександра Безусяк натомість пропонує перейменувати площу Короленка на честь Героїв-Захисників Маріуполя.

"По-перше, щоб їх врятували, а по-друге, на честь них потрібно назвати або вулицю, або площу. Думаю, що про них будуть ще книжки, пісні, фільми", – каже жінка.

Комісія пропонує перейменувати на честь Героїв Маріуполя вулицю Костромську на околиці Рівного. Пані Олександра вважає, що так має бути названий об'єкт у центральній частині міста.

Що відомо

  • Загалом у Рівненській громаді мають переназвати 54 вулиці.
  • Міська комісія з перейменування об'єктів затвердила остаточний перелік вулиць Рівного та Квасилова, які підлягають дерусифікації. Йдеться про назви на честь російських та радянських військових діячів, письменників, науковців.
  • Нещодавно комісія оприлюднила список із 13 вулиць, яким підібрали нові назви.
  • Перелік вулиць, які влада планує дерадянізувати – ТУТ.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок